Witam,
Podejrzewano kiedyś u mnie celiakię ale została wykluczona, jednak na diecie BG czułem się lepiej, miałem unormowane stolce itp. Rozpoznano mi zespół jelita drażliwego, zrobili testy na alergie pokarmowe (m.in na pszenicę, żyto ale nie na gluten!).
Czy są jakieś pewne testy na alergię na gluten i/lub nadwrażliwość/nietolerancję glutenu?
Bo z tego co wiem to jedynie na celiakię są pewne testy a na te pozostałe dolegliwości testy są mało czułe i swoiste.
Od kilku dni jestem na diecie bezglutenowej i czuję się jakbym był na kacu, głodzie. Mam objawy odstawienne.
Teoria jest taka, że u niektórych osób gluten nie jest trawiony do końca tylko rozpada się do substancji podobnej do morfiny i działa na mózg człowieka.
Te objawy u mnie mogły by świadczyć faktycznie o tym problemie. Tym bardziej, że zachorowałem na schizofrenię i wydaje mi się, że może to być w jakieś mierze od glutenu zależne. Rozmawiałem z takim nietypowym psychiatrą, który się interesuje medycyną naturalną i on zaleca dietę BG w schizofrenii.
Z jednej strony chciałbym zrobić badania zanim przejdę na dietę BG ale z drugiej strony celiakię mi wykluczyli a na pozostałe sprawy związane z glutenem chyba badań nie ma dobrych, nie?
Wiem, że większość lekarzy ma znikome pojęcie na temat alergii na gluten a co dopiero na temat nadwrażliwości/nietolerancji dlatego chyba chciałbym sam na własną rękę tą dietę stosować.
Nadwrażliwość na gluten, nietolerancja
Moderator: Moderatorzy
Re: Nadwrażliwość na gluten, nietolerancja
tutaj są informacje o teście niestety potrzeba na to trochę gotówki. Podaje się również im jakie choroby się przebywało, a opis badania masz już dobrany "pod siebie".
Niestety to testy na przeciwciała IGG, które to nie wszyscy lekarze o tym słyszeli, Ci co słyszeli większość ignoruje itd. Również mam kłopoty z flakami, a o tym możesz poczytać na mojej www.
Niestety to testy na przeciwciała IGG, które to nie wszyscy lekarze o tym słyszeli, Ci co słyszeli większość ignoruje itd. Również mam kłopoty z flakami, a o tym możesz poczytać na mojej www.