nawrot celiaki
Moderator: Moderatorzy
nawrot celiaki
Witam. Mam 18 lat. Chorobe /schorzenie jakkolwiek to nazywac wykryto u mnie w wieku 3 lat. Szpitale gastroskopia. Poczatkowo podejrzewali mukowiscydoze. Diagnoza byla na tyle szczesliwa ze to tylko celiakia. Tylko albo az. Bylam na diecie bezglutenowej do 12 roku zycia... lekarz pozwolil rodzica pomalu wprowadzac produkty z glutenem. Bylo wszystko w porzadku. Jadlam normalnie az do teraz. Zdaje sobie sprawe ze jest to choroba genetyczna ktora nie zanika. Rozwijalam sie normalnie. Osiaglam normalny wzrost i wage.. gdy nagle cos sie stalo. Nie popadajac w paranoje. Brak apetytu. Bole brzucha, zoladka , jezdzenie po jelitach. W koncu luzne stolce, bez konsystencji... nie trwa to dlugo na tyle zeby popadac w paranoje, aczykolwiek martwi mnie to. Stad moje pytanie. Jaka jest szansa,ze choroba znowu sie ujawnila? Najpiere udac sie do internisty ale co powiedziec?
Re: nawrot celiaki
100%.Jaka jest szansa,ze choroba znowu sie ujawnila?
udać się do internisty po skierowanie do gastrologa, lub od razu prywatnie do gastrologa. powiedzieć wszystko od początku. lekarz rodzinny jest ogarnięty? może inaczej- czy wie o celiakii i o tym, że nagle z niej "wyrosłaś"?Najpiere udac sie do internisty ale co powiedziec?
Od gastrologa dostalam informacje o zakonczeniu leczenia.
w takim razie należy pójść do innego gastrologa, jak najszybciej, potrzebujesz badań i kogoś kompetentnego do dalszego prowadzenia.
nie ma czegoś takiego jak zakończenie leczenia-diety w celiakii. To choroba na całe życie, której się NIGDY NIE WYLECZY i z niej NIE WYROŚNIE: http://www.celiakia.pl/celiakia/
nie ma czegoś takiego jak zakończenie leczenia-diety w celiakii. To choroba na całe życie, której się NIGDY NIE WYLECZY i z niej NIE WYROŚNIE: http://www.celiakia.pl/celiakia/
Z wiekiem zaczelam zdawac sobie sprawe z tego bo jednak jako dziecko niezbyt wiele rozumialam. Dziekuje;)
oczywista sprawa.
teraz ma 18 lat i możesz działać. walcz o swoje zdrowie, to najważniejsza inwestycja na przyszłość.
teraz ma 18 lat i możesz działać. walcz o swoje zdrowie, to najważniejsza inwestycja na przyszłość.
Jeszcze jedno pytanie. Bo zaczelam powiazywac fakty aczkolwiek nie wiem czy poprawie. Mam chore migdaly, zabieg w czerwcu. I w sumie caly czas mam antybiotyki. Lekarz rodzinny gdy zobaczyl zolty jezyk powiedzial ze to swiadczy o zniszczeniu flory bakteryjnej w jelicie. Stad moje pytanie . Rzeczywiscie brak flory czy juz wstepnie zle postawiona diagnoza?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Nie rozumiem do końca, co masz na myśli.Rzeczywiscie brak flory czy juz wstepnie zle postawiona diagnoza?
Co do zniszczonej flory jelitowej, czy przy tych wszystkich antybiotykach zażywasz probiotyki? Jeśli nie, to jest wysoce prawdopodobne, że Twoja flora bakteryjna jest mocno wyniszczona i powinnaś jak najszybciej zacząć przyjmować probiotyki.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Oczywiscie . Zawsze biore probiotyki. Nawet po zakonczeniu antybiotykoterapii.