celiakia/nietolerancja glukozy?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
annie
Nowicjusz
Nowicjusz

celiakia/nietolerancja glukozy?

Post autor: annie »

Witam! Poszukuję rady :) zastanawiam się czy istnieje przy moich objawach możliwość podejrzenia celiaki lub nietolerancji glukozy. Z wymienianych objawów (przyznam, że główne źródło informacji to wikipedia) przede wszystkim brak miesiączki (mam 19 lat), bardzo częste afty, częste zmęczenie i w niektóre dni lub np. po kawie przymus częstego odwiedzania toalety (ale nie biegunka). Przyznam, że szczególnie martwi mnie brak miesiączki. Czy przyczyną może być gluten? Z góry dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: celiakia/nietolerancja glukozy?

Post autor: pleomorfa »

Annie najważniejsza rzecz, byłaś u ginekologa z brakiem miesiączki?
Nigdy jej nie miałaś czy nagle zanikła?

Chorujesz na coś?
Czy w rodzinie występują jakieś choroby?
Jak wygląda morfologia, żelazo, hormony tarczycowe, hormony płciowe?
Miałaś robione kiedyś testy alergiczne?
Byłaś generalnie u jakiegoś lekarza z tymi objawami?

Po kawie wiele osób ma wizytę w toalecie, ona po prostu tak działa, szczególnie w połączeniu z mlekiem ;)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
annie
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki za odpowiedź :) Mój brak miesiączki jest "czasowy", pierwsza w wieku 13 lat i od tego czasu ok. 5 razy, ostatnia w lipcu tego roku, mniej więcej co 8 msc. Ginekolog nic nie widzi, lekarz rodzinny dał skierowanie do endokrynologa (także ze względu na niską wagę), który nie wykrył nieprawidłowości, wszystko w normie, hormony i TSH też, dodatkowo brak alergii. W rodzinie chorób brak. Częste wizyty w toalecie nie tylko po kawie, również tak "po prostu" :) czy istnieje możliwość nietolerancji glukozy?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Co to znaczy ginekolog nic nie widzi? W sensie, że na usg transwaginalnym nie ma zmian?
Jakie hormony płciowe Ci badano?
5 razy przez 6 lat to jest ... i nikt się wcześniej tym nie zainteresował, tylko olali, bo wykonane badania są w normie?
Czy przy TSH badano FT3 lub FT4? Samo TSH ma małą wartość diagnostyczną.
Badano Ci kiedyś glukozę na czczo? A może krzywą cukrową?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
annie
Nowicjusz
Nowicjusz

Dokładnie, wszystkie wyniki w normie, więc powiedziano mi, że mam czas, bo nie planuję dzieci na razie i nie muszę się spieszyć. Uważam jednak, że najwyzszy czas coś z tym zrobić. FT3 i FT4 w normie, estrogen i testosteron też, usg jajników bez zmian. Glukozy i krzywej cukrowej nie robiłam.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

kofeina działa pobudzająco nie tylko na nasz układ nerwowy, ale i na perystaltykę jelit, stąd po kawie często lądujemy w WC.

zastanawia mnie co ma nietolerancja glukozy do całej reszty? masz wahania cukrów? poty, bóle głowy, nogi z waty, drgawki, parcie na słodkie, pijesz kilka litrów dziennie, chodzisz często oddać mocz? tracisz przytomność po zjedzeniu wysoko węglowodanowego posiłku lub będąc głodna?
poza tym to nie jest forum cukrzycowe czy dot. chorób kobiecych.

na podstawie tego co podajesz nic nie da rady ustalić, nie ma żadnych wyników i świeżych wyników badań.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Zgodzę się z Tobą, że lepiej się uporać i znaleźć chociaż powód wcześniej, żeby wiedzieć z czym walczyć jak już.
Wychodzi na to, że w ogóle nie powstaje pęcherzyk Graffa (gdyby nie pękł byłoby to widać na usg), czyli cykl musiałby zatrzymać się na 1 fazie - folikularnej. Jak dla mnie powinno się dobadać FSH, estradiol i prolaktynę.

A co do samego problemu jeśli chodzi o gluten to zgadzam się z Leeloo.
annie
Nowicjusz
Nowicjusz

Ok, dzięki. Moje pytania wynikają z szukania odpowiedzi wszędzie, nie znam w ogóle tematu glutenu, ale jako, że niektóre objawy pasowały do celiaki, chciałam zapytać :) rozumiem, że nie tędy droga :)
ODPOWIEDZ