jakie badania z krwi?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
jakie badania z krwi?
Biopsja dwunastnicy:skrócenie pojedyńczych kosmków co nie daje obrazu choroby trzewnej.
Robiłem tylko jakieś testy na alergie IgE gliadyna wyszło 0
Diagnoza ibs jednak chcę sobie sam rozszerzyć diagnostykę...
jakie badania najlepiej? z forum wyczytałem, że:
p-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA
p-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgG
P-ciała p/gliadynie IgA
P-ciała p/gliadynie IgG -
p-ciała p/endomysium IgA (IIF)
p-ciała p/endomysium IgG (IIF)
które badania zrobić z powyższych aby wykluczyć jakąkolwiek nietolerancje glutenu?nie mogę normalnie żyć z tymi biegunkami i gazami.
Chciałbym wykluczyć ten gluten jak wyjdzie ok to wtedy już tylko zostanie wyeliminowanie nabiału na stałe może pomoże bo eliminowałem na 2 tygodnie i nie było poprawy. Gluten był eliminowany na tydzień
Robiłem tylko jakieś testy na alergie IgE gliadyna wyszło 0
Diagnoza ibs jednak chcę sobie sam rozszerzyć diagnostykę...
jakie badania najlepiej? z forum wyczytałem, że:
p-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA
p-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgG
P-ciała p/gliadynie IgA
P-ciała p/gliadynie IgG -
p-ciała p/endomysium IgA (IIF)
p-ciała p/endomysium IgG (IIF)
które badania zrobić z powyższych aby wykluczyć jakąkolwiek nietolerancje glutenu?nie mogę normalnie żyć z tymi biegunkami i gazami.
Chciałbym wykluczyć ten gluten jak wyjdzie ok to wtedy już tylko zostanie wyeliminowanie nabiału na stałe może pomoże bo eliminowałem na 2 tygodnie i nie było poprawy. Gluten był eliminowany na tydzień
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: jakie badania z krwi?
Piotrze możesz przytoczyć cały wynik badania histopatologicznego?
Robiłeś badania na pasożyty?
Co do celiakii i warto wykonać najpierw badanie IgA ogółem (20-30zł). Jeżeli wyjdzie niedobór to wykonuje się badania przeciwciał w klasie IgG, jeżeli wyjdzie nadmiar lub w normie to w obu klasach. Z badań, które wymieniłeś najlepiej potem wykonać badania przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej i endomysium mięśni gładkich.
Te badania dotyczą tylko celiakii.
Aby wykluczyć zwykłą nietolerancję glutenu (alergia IgG-zależna, opóźniona) należy zrobić test typu Food Detective, immupro itd. Tam bada się pokarmy pakietami. Testy można zamówić przez internet.
Aby wykluczyć alergię na gluten (IgE-zależną) należy zrobić badanie IgE na gluten. Ty masz na gliadynę, czyli jedno z białek (dokładnie pszenne), które wchodzi w skład glutenu, ale nie wydaje mi się, żeby można było postawić znak równości między tymi dwoma badaniami.
W trakcie wszystkich tych badań (jak i przed nimi) nie można być na diecie bezglutenowej!
Jeżeli wszystkie jednostki chorobowe zostaną wykluczone, a mimo to uciążliwe objawy na diecie znikną to jest jeszcze 4 jednostka chorobowa - nadwrażliwość na gluten.
Przy nawet minimalnym skróceniu kosmków jelitowych trawienie laktozy może być upośledzone.
Robiłeś badania na pasożyty?
Co do celiakii i warto wykonać najpierw badanie IgA ogółem (20-30zł). Jeżeli wyjdzie niedobór to wykonuje się badania przeciwciał w klasie IgG, jeżeli wyjdzie nadmiar lub w normie to w obu klasach. Z badań, które wymieniłeś najlepiej potem wykonać badania przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej i endomysium mięśni gładkich.
Te badania dotyczą tylko celiakii.
Aby wykluczyć zwykłą nietolerancję glutenu (alergia IgG-zależna, opóźniona) należy zrobić test typu Food Detective, immupro itd. Tam bada się pokarmy pakietami. Testy można zamówić przez internet.
Aby wykluczyć alergię na gluten (IgE-zależną) należy zrobić badanie IgE na gluten. Ty masz na gliadynę, czyli jedno z białek (dokładnie pszenne), które wchodzi w skład glutenu, ale nie wydaje mi się, żeby można było postawić znak równości między tymi dwoma badaniami.
W trakcie wszystkich tych badań (jak i przed nimi) nie można być na diecie bezglutenowej!
Jeżeli wszystkie jednostki chorobowe zostaną wykluczone, a mimo to uciążliwe objawy na diecie znikną to jest jeszcze 4 jednostka chorobowa - nadwrażliwość na gluten.
Przy nawet minimalnym skróceniu kosmków jelitowych trawienie laktozy może być upośledzone.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Nowicjusz
nigdy nie robiłem badań na pasożyty
ale antybiotyków nałykałem sporo od xifaxanu, metronidazolu po jakieś inne
część zaopuszkowa dwunastnicy
wycinki błony śluzowej dwunastnicy ze nieznacznym skróceniem pojedyńczych kosmków, bez hiperplazji krypt.
W blaszce właściwej widoczny jest przewlekły+, nieaktywny naciek zapalny.
opuszka dwunastnicy
bez skrócenia kosmków, bez hiperplazji krypt
w blaszce właściwej widoczny jest przewlekły+, nieaktywny naciek zapalny.
Odstawiałem laktozę na 2 tygodnie ale nie było poprawy.
Od czego zacząć? Odstawić laktozę na stałe? i zrobić IgA ogółem ?:)
Dodam, że ostatnio doszły jeszcze odbicia po jedzeniu. Też mnie to męczy. Tragedia jest u dentysty bo muszę z rozdziabioną buzią siedzieć non stop i mi się odibja do 2 godzin po jedzeniu albo w gościach też nie fajnie

część zaopuszkowa dwunastnicy
wycinki błony śluzowej dwunastnicy ze nieznacznym skróceniem pojedyńczych kosmków, bez hiperplazji krypt.
W blaszce właściwej widoczny jest przewlekły+, nieaktywny naciek zapalny.
opuszka dwunastnicy
bez skrócenia kosmków, bez hiperplazji krypt
w blaszce właściwej widoczny jest przewlekły+, nieaktywny naciek zapalny.
Odstawiałem laktozę na 2 tygodnie ale nie było poprawy.
Od czego zacząć? Odstawić laktozę na stałe? i zrobić IgA ogółem ?:)
Dodam, że ostatnio doszły jeszcze odbicia po jedzeniu. Też mnie to męczy. Tragedia jest u dentysty bo muszę z rozdziabioną buzią siedzieć non stop i mi się odibja do 2 godzin po jedzeniu albo w gościach też nie fajnie
U mnie odbijanie pojawiło się jak przeszłam na dietę bg (dosłownie non stop), lekarz mi powiedział, ze to wrażliwy żołądek kazał brać polprazol, który mi nic nie daje. Najgorzej jest jak zjem coś z pieprzem wtedy taka gorycz czuję. spróbuj polprazol
pozdrawiam 

-
- Nowicjusz
dzięki:) Byłem na bezglutenowej tydzień
Wróciłem do normalnego jedzenia i na 2 dzień zachorowałem albo to po prostu zbieg okoliczności?
Gorączka 39 stopni, kaszel, osłabienie:/
dostałem antybiotyk i połykam też paracetamol
czy to może mieć coś wspólnego z glutenem?

Wróciłem do normalnego jedzenia i na 2 dzień zachorowałem albo to po prostu zbieg okoliczności?
Gorączka 39 stopni, kaszel, osłabienie:/
dostałem antybiotyk i połykam też paracetamol
czy to może mieć coś wspólnego z glutenem?
Pytanie raczej do losu.
Antybiotyk na co? Jakie zakażenie bakteryjne stwierdził lekarz?
Antybiotyk na co? Jakie zakażenie bakteryjne stwierdził lekarz?
-
- Nowicjusz
Szczegółowo nie tłumaczył ale przepisal azymycin
Zakażenia dolnych dróg oddechowych, paciorkowcowe zapalenie gardła, ostre zapalenie ucha środkowego, zakażenia skóry i tkanek miękkich, zapalenie cewki moczowej i szyjki macicy.
+ paracetamol
Zakażenia dolnych dróg oddechowych, paciorkowcowe zapalenie gardła, ostre zapalenie ucha środkowego, zakażenia skóry i tkanek miękkich, zapalenie cewki moczowej i szyjki macicy.
+ paracetamol
Raczej zbieg okoliczności, sama jestem chora, wdalo się zakażenie w organizmie 4 antybiotyki plus paracetamol i ibuprofen wszystko co 4 h, jak opanują sprawę operacja, a glutenu w organizmie nie ma juz od sierpnia.
Chociaż jeżeli nie możesz jeść glutenu a spozywaz to organizm jest osłabiony walka.
Chociaż jeżeli nie możesz jeść glutenu a spozywaz to organizm jest osłabiony walka.
pozdrawiam