Czy to objawy choroby?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomeks91
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to objawy choroby?

Post autor: tomeks91 »

Witam serdecznie,

Mam 24 lata i od jakiegoś czasu zaczął się u mnie dość duży spadek masy ciała. Przy wzroście 176cm ważę obecnie 56kg. Jakiś czas temu miałem objawy gardłowe GERD i zacząłem brać leki na zmniejszenie wydzielania kwasu oraz trochę się pilnowałem, żeby mniej jeść, ale zdarzało mi się niestety jeść sporo słodyczy. Dopiero od niedawna, niecałe 2 miesiące temu pojawiły się bóle żołądka i powiększenie obwodu brzucha. Myślałem, że to pod wpływem zwiększonej dawki Controlocu, bo zacząłem brać wtedy 2x40mg. Objawy nie przechodziły, obecnie biorę Bioprazol 20mg raz dziennie. Gastroskopia robiona niedawno wykazała zapalenie żołądka w części przedodźwiernikowej i nic poza tym. Badanie histopatologiczne dwunastnicy wykazało wynik w granicach normy(robione w państwowym szpitalu), niestety nie mam w wyniku żadnych zdjęć, może są w mojej karcie?

Cały czas dokuczają mi bóle, przeważnie żołądek, czasem nisko po lewej i po prawej stronie albo takie mrowienie oraz żołądek szczególnie rano i po jedzeniu. Czy ktoś wie czy mimo negatywnych wyników dwunastnicy to może być celiaklia? Jak duża jest na to szansa? Dodam, że zawsze byłem chudy, może nawet miałem jakieś dolegliwości, ale zwykle uważałem, że każdy może takie mieć, a to że jestem chudy to uwarunkowanie genetycznie. Ale przed braniem tabletek na refluks, ważyłem jakieś 61kg, teraz przy moim wzroście jestem już naprawdę chudy, jem i nie mogę przytyć nic od kilku tygodni.

Tomek
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy to objawy choroby?

Post autor: pleomorfa »

Co to znaczy wynik w granicach normy?
Możesz przytoczyć cały wynik badania histopatologicznego ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
tomeks91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomeks91 »

Dostałem jedną kartkę w wyniku, tak jak napisałem robione w państwowym szpitalu w trakcie gastroskopii pobrane wycinki.

Napisane jest tylko w sekcjach:
Badanie: histopatologiczne
Dane kliniczne: wycinki, okolica: dwunastnica w kier. chor. trzewnej
Wynik badania: Obraz w granicach normy.
liczne wyc. po 0,2cm

Mnie też się wydaje mało informacji, jest tutaj telefon do pracowni, w której stwierdzono ten stan.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: qrzysztof »

Szansa, że to celiakia jest raczej niewielka. A miałeś badany poziom przeciwciał?
ODPOWIEDZ