Witajcie,
Od wielu lat mam dolegliwości ze stronu układu pokarmowego. Postanowiłam wreszcie zrobić z tym porządek. Od kilku lat choruję też na hashimoto. Zrobiłam test nitoleracji pokarmowej food detective wyszła mi bardzo duża nietolerancja na mleko, duża na jajka, drożdże, i nieduża na pszenicę, owiec, gluten, kukurydzę.
Teraz odebrałam badania na celiakię
przeciwciała EmA IgA - nie wykryto
P/c tTG IgA - 1 (norma 0-7)
p/c tTG IgG 9.62 (norma 0-17)
Czy to oznacza, że mam celiakię? U lekarza jeszcze nie byłam. Badania robione na normalnej diecie.
Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie.
nietolerancja,hashimoto,a teraz celiakia?
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: nietolerancja,hashimoto,a teraz celiakia?
Miałaś badane IgA ogółem?
Testy food detective dotyczą alergii IgG-zależnej.
Celiakia to choroba autoimmunologiczna, więc calkowicie inna jednostka chorobowa, aby ją wykluczyć nie wystarczą negatywne wyniki przeciwciał (ponieważ można ich nie produkować) ale też negatywny wynik biopsji dwunastnicy.
Przy hashimoto zaleca się i tak dietę bezglutenową.
Testy food detective dotyczą alergii IgG-zależnej.
Celiakia to choroba autoimmunologiczna, więc calkowicie inna jednostka chorobowa, aby ją wykluczyć nie wystarczą negatywne wyniki przeciwciał (ponieważ można ich nie produkować) ale też negatywny wynik biopsji dwunastnicy.
Przy hashimoto zaleca się i tak dietę bezglutenową.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
No właśnie naczytałam się w różnych miejscach, że przy hashimoto należy stosować dietę bezglutenową i bezmleczną, ale długo nie chciałąm przyjąć tego do wiadomości, zresztą pani endokrynolog mnie w tym utwierdziła 
Gdybym wiedział, że mam jeszcze celiakię to byłąbym bardziej zmotywowana do utrzymania jak by nie był nie najłatwiejszej diety.
Wyniki na nietolerancję nie pozostawiają wątpliwości, po tygodniu diety bez glutenu mleka jajek czuję się lepiej.
Niemniej jednak z tego co zrozumiałam, przy nietolerancji można chyba z czasem zacząć jeść to co keidyś szkodziło, a przy celiakii na zawsze dieta bez glutenu. Z drugiej strony mam jeszcze hashimoto. Ech chyba pozostanie pożegnać się z pszennymi wypiekami ...
Nie badałam igA ogółem, a warto?

Gdybym wiedział, że mam jeszcze celiakię to byłąbym bardziej zmotywowana do utrzymania jak by nie był nie najłatwiejszej diety.
Wyniki na nietolerancję nie pozostawiają wątpliwości, po tygodniu diety bez glutenu mleka jajek czuję się lepiej.
Niemniej jednak z tego co zrozumiałam, przy nietolerancji można chyba z czasem zacząć jeść to co keidyś szkodziło, a przy celiakii na zawsze dieta bez glutenu. Z drugiej strony mam jeszcze hashimoto. Ech chyba pozostanie pożegnać się z pszennymi wypiekami ...

Nie badałam igA ogółem, a warto?
brawa dla pani endokrynolog, trzymaj się jej!No właśnie naczytałam się w różnych miejscach, że przy hashimoto należy stosować dietę bezglutenową i bezmleczną, ale długo nie chciałąm przyjąć tego do wiadomości, zresztą pani endokrynolog mnie w tym utwierdziła
no nie życzę Ci dotarcia do tego etapu motywacji.Gdybym wiedział, że mam jeszcze celiakię to byłąbym bardziej zmotywowana do utrzymania jak by nie był nie najłatwiejszej diety.
i super. tylko się cieszyć, że testy wskazały wrogów.Wyniki na nietolerancję nie pozostawiają wątpliwości, po tygodniu diety bez glutenu mleka jajek czuję się lepiej.
i powitać całkiem nowe, pyszne i zdrowsze.Niemniej jednak z tego co zrozumiałam, przy nietolerancji można chyba z czasem zacząć jeść to co keidyś szkodziło, a przy celiakii na zawsze dieta bez glutenu. Z drugiej strony mam jeszcze hashimoto. Ech chyba pozostanie pożegnać się z pszennymi wypiekami ...
to fakt przy łagodnej nietolerancji można spróbować wprowadzić wyeliminowany produkt, ale Hashimoto zamyka wyklucza ową opcję.
W trakcie diagnostyki należy pobrać krew na badanie oceniające całkowity poziom IgA. Zdarzyć się bowiem może, że w przypadku braku Iga badanie może dać wyniki fałszywy. W przypadku niedoboru IgA ocenia się wtedy przeciwciała w klasie IgG.Nie badałam igA ogółem, a warto?
proszę wejdź tu w wolnej chwili i poczytaj:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/