Zanim dostanę wyniki his-pat chcę się jak najlepiej przygotować do spotkanie z lekarzem i wypytać o wszystko. Czytam forum.
Ale jedno pytanie mnie jeszcze nurtuje chodzi o genetykę, a w zasadzie o dzieci moje 4 i 2 lata. No szkraby miały to nieszczęście że zostały poczęte gdy wiedziałem że jestem alergikiem (bylica, marchew, seler, anyż, curry) tak w zasadzie to ona się chyba rozwija bo od roku to mam alergiczne zapalenie spojówek od kwietnia do października, a nie od czerwca do września jak było na początku.
Ale do brzegu, chodzi mi o to czy profilaktycznie dobrze by było przebadać dzieci pod kątem nietolerancji na gluten, córa jest alergikiem, ale nie wiemy jeszcze na co, ubiegłoroczne testy nic nie wykazały. Mamy je powtórzyć w tym roku.
Jaka jest szansa na to że dzieciaki też będą miały celiakie ?
Czy typowe badania krwi wykażą u takich maluchów nietolerancje na gluten, bez konieczności robienia gastroskopii ?
Czy mam prawo zażądać od lekarza skierowania na badania dla dzieci, jeśli u mnie się potwierdzi celiakia ? Nawet jeśli nie mają objawów, ale w wieku niemowlęcym mieli problemy z kupkami.
A jeszcze jedno trenowałem sporty siłowe, wiem że celiakia to nie inwalidztwo, ale czy bardzo intensywny wysiłek fizyczny nie przeszkadza w chorobie ?