Może znajde tu kogoś, kto mi pomoże? Celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Może znajde tu kogoś, kto mi pomoże? Celiakia?

Post autor: Meggi1984 »

Witam!

Właśnie trafiłam na to forum.
Mam kłopoty z jelitami od kiedy pamiętam. Wiecznie jakieś sensacje, np biegunki, bóle głowy, ogólne zmęczenie. Średnio 3 razy w tygodniu uczucie ciężkości drobny ból brzucha albo biegunki, subtelne mdłości i ból głowy. Czasem wszystko na raz.
Miałam trudne dzieciństwo, ale poza czynnikiem stresogennym dostrzegam, że kłopot jest jeszcze czysto fizjologiczny. Mam obecnie 31 lat, cudowna 2 letnia córeczkę i spokojnego męża. Mimo to w/w kłopoty towarzyszą mi każdego tygodnia.
To co mnie jeszcze zwykle męczy to gazy, śmierdzące jakby gnily jelita. Coś strasznego. Oczywiście lekarze twierdzą że to na pewno kwestia dzieciństwa i IBS plus może coś jeszcze. Ale tego nie sprawdzają.
Nie wiem, czy to może być celiakia?
Mam często afty w buzi, bóle głowy od brzucha to czuje i rozpoznaje bez kłopotu, uczucie zmęczenia. Jak tylko coś zjem juz jest mi ciezko w brzuchu i juz się czuje zmęczona.
Jadam kasze jaglana z jabłkami, sporo ryżu, kasze gryczana, makaron kukurydziany, mięso z hodowli bio, jaja wiejskie pieczywo zytnie, razowe, pasty domowe z Awokado, ciecierzycy, ziemniaki, surówki, buraki, zupy warzywne, ryby raz na jakiś czas. Zdarza się że drożdżowe ciasta i bułki. To.minus wiem...
Naprawdę nie mam już siły.
Chciałabym cieszyć się córeczka na codzień i nie czuć ciężkiego brzucha dyskomfortu bólu głowy osłabienia. Nie mam już siły. Może ktoś coś podpowie? Jakieś wskazówki? Uwagi?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Może znajde tu kogoś, kto mi pomoże? Celiakia?

Post autor: pleomorfa »

Chorujesz na coś?
Jak wyglądają podstawowe badania krwi? Morfologia, żelazo?
Jakieś choroby przewlekłe w rodzinie?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Podstawowe badania krwi sa w normie. Tsh w normie. Mam od dziecka przyspieszona akcje serca ale nie mocno średnio ok 90/min i ciągle dolegliwości które opisuje powyżej. W rodzinie hm babcia miała chorobę wieńcowa, dziadek astmę to tak zasadniczo.
Tak jak pisałam - dzieciństwo trudne zatem mogło mieć wpływ na wszystko ale te kwestie pokarmowe są na pewno uwarunkowane fizjologicznie. Tylko o co chodzi... eh trudne to bardzo. Jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

A inne badania? Co miałaś ostatnio robione?
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzis jakieś próby watrobowe, elektrolity. Może powinnam coś jeszcze? Lekarze jakoś nie maja pomysłu najwyraźniej...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Skoro trafiłaś na forum celiakii, to chyba warto poruszyć ten temat z lekarzem? Gastroskopie z biopsją deunastnicy, badania krwi na przeciwciała.. Poza stricte celiakią- badania ogólne, kał na stopień strawienia, na pasożyty, na krew utajoną, USG jamy brzusznej..hormony tarczycy, może przeciwciała na Hashimoto. Polecałabym wybadać alergie i nietolerancje pokarmowe.
Mogłabym tak wymieniać, na razie za mało wiemy.

Warto też na pewno skorzystać z pomocy psychologicznej (skierowanie od rodzinnego do poradni zdrowia psychicznego, lub psychiatra bez skierowania tylko trzeba oczywiście poczekać), żeby syf z dzieciństwa przestał choć trochę wchodzić w życie codzienne.
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam

oto wyniki badań:
anty TPO - 14,52
FT3 - 2,3
FT4 - 1,14
TSH - 1.4

GPT/ALT - 22
AST - 19

CRP - 1.5

magnez - 0,84
potas - 4.33

OB/ESR - 6

morfologia podstawowa - ok, chociaż leukocytów 4,4 (jakby blisko granicy)

Co sądzicie?

Jeśli chodzi o psychologa - uczęszczam regularnie :) od kilku miesięcy. Jest dobrze :)

Za jakieś dwa tygodnie gastroskopia.
Czy biobsja dwunastnicy rzeczywiście konieczna?

Leeloo napisał(a):
Skoro trafiłaś na forum celiakii, to chyba warto poruszyć ten temat z lekarzem? Gastroskopie z biopsją deunastnicy, badania krwi na przeciwciała.. Poza stricte celiakią- badania ogólne, kał na stopień strawienia, na pasożyty, na krew utajoną, USG jamy brzusznej..hormony tarczycy, może przeciwciała na Hashimoto. Polecałabym wybadać alergie i nietolerancje pokarmowe.
Mogłabym tak wymieniać, na razie za mało wiemy.

Warto też na pewno skorzystać z pomocy psychologicznej (skierowanie od rodzinnego do poradni zdrowia psychicznego, lub psychiatra bez skierowania tylko trzeba oczywiście poczekać), żeby syf z dzieciństwa przestał choć trochę wchodzić w życie codzienne.

A badania krwi na przeciwciała - biopsja - co to za twór? :)

Zapomniałam wspomnieć, że karmie piersią od dwóch lat i ze juz przed zajściem w ciążę nie miałam miesiączki przez mniej więcej 4 mce w ogóle. Nie miesiaczkuje do dziś. Jestem szczupła i schudłam jeszcze przez ostatnie pół roku. Obecnie 170cm wzrostu i 46kg.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Nie podalas norm do tych badan krwi co napisalas.
Biopsja to jest pobranie wycinkow podczas gastroskopii, celiakie okresla sie na podstawie badania histopatologicznego tych wycinkow, gastroskopia na oko nic nie da, musisz przed badaniem sie upewnic czy lekarz pobierze wycinki, bo po fakcie juz nic nie zdzialasz, a w trakcie badania masz rurke w buzi. Jezeli lekarz nie zlecil czegosc takiego, mozesz spytac czy mozesz doplacic za pobranie ktos tu pisal ze to chyba 10-20 zl kosztuje za wycinek. Najlepiej ta spraw diagnozy doprowadzic do konca i upewnic sie, ze te wycinki beda pobrane, to jest raczej bezbolesne.
Miesiaczka mogla sie wstrzymac bo jestes dosc wychudzona ja waze teraz tyle co ty a mam 164 cm wzrostu, a nie ma dnia zeby ktos nie skomentowal jaka chuda jestem, to juz wyobrazam sobie jaka ty musisz byc szczupla. Karmienie piersia tez robi swoje, ze nie mozesz przytyc mi lekarz kazal przerwac jak nagle zaczelam tyle chudnac. W trakcie karmienia miesiaczka moze sie wstrzymac, ja przynajmniej tak mialam, przestalam karmic i wszystko wrocilo do normy.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

wyniki badań idealne, gratuluję. co niestety wcale nie oznacza, że nie ma problemu.

skoro będzie gastroskopia, to nie wykonanie biopsji jelita cienkiego przy podejrzeniu celiakii będzie ogromnym błędem, zmarnowaniem okazji i brakiem odpowiedzi na pytanie czy, co i gdzie Ci dolega.
biopsja dwunastnicy nie boli. jak mówię, jej pominięcie przy i tak wykonywanej gastro i dodatkowo objawach choroby jelit, jest niepoważne.
A badania krwi na przeciwciała - biopsja - co to za twór? :)
teraz to ja nie rozumiem... o co pytasz? sama wyżej pisałaś o biopsji. a przeciwciała z krwi na celiakię, poczytaj -> http://www.celiakia.pl/diagnoza/

brak miesiączki może być od niedowagi, niedoboru tkanki tłuszczowej czyli pośrednio brak/niedobór hormonów płciowych niezbędnych do działania cyklu. warto zbadać poziom tych hormonów i oczywiście podbić masę ciała do prawidłowego BMI (ok.18) i minimalnej % zawartości tkanki tłuszczowej niezbędnej do wystąpienia miesiączki (kilkanaście %).
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Nie wiem czy karmienie piersią nie wpływa na hormony. Wątpię, żeby wtedy były miarodajne(pewności nie mam).

Zdarza się, że przez cały okres karmienia piersią możesz nie mieć miesiączki i to też jest normalne.
Karmienie piersią pomaga schudnąć po porodzie, nie wiadomo jaki ma wpływ na Twoja wagę.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

słuszna uwaga, nie zauważyłam tego karmienia. czyli od 2óch lat nie masz okresu, tak? i karmisz bez przerwy?
laktacja to bardzo specyficzny czas, mogą się dziać cuda na kiju. teoretycznie nie powinno być owulacji- miesiączki- niemożność zajścia w kolejną ciążę, powinno się systematycznie chudnąć-wracać do wagi sprzed ciąży itd. ale w praktyce wygląda to bardzo różnie.
skoro karmisz i to tyle czasu, musisz wyjątkowo dbać o dietę i suplementację, bo dziecko dosłownie wysysa z mlekiem Twoje zapasy
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Ok. Dzieki za wiadomości.
Tylko jak podbać BMI skoro pracuje nas tym od lat i nic nie mogę zrobić? Nic a nic.
I pytanie czemu tak jest. Jestem chudzinka. Ok w rodzinie siostra ojciec też szczuplaki ale nie tak jak ja!
Na o ostatnio spadek z wagi kolejne 3 kg. Naprawdę jest słabo.
Juz się gubię teraz.
Czyli spadek wagi może być związany z celiakia albo żołądkiem i dwunastnica tak? Albo z hormonami? Jakimi? Tymi związanymi z karmieniem? Jak to zbadać?
Podczas gastroskopii oczywiście pobierze wycinki do badań. To jest jasne.
Czekam na info. Dzięki

Miesiączki nie mam od 3.5 lat. Juz przed ciaza nie miałam przez 4 mce. Nie wiedzieć czemu. Lekarze wtedy uznali ze może taka natura. Bzdura, prawda?
Tak od dwóch lat karmie. Lykam suplementy. Naturalne multiwitaminy i wapń. Magnez i b6. Te suple są z roślinek drogie ale solidne. Sprawdzone. Dobrej firmy. Jem trochę kwasów omega oraz sporo witamin na talerzu. Jem duzo. Co 2 godziny praktycznie. Sporo zbóż bezglutenowych bo inne nie służą. Spoko białka roślin. Tłuszcze raczej też nie z mies ostatnio. Po mięsie to się czuje jakby zatruta... Nie wiem, może jakieś pasozyty. .. może candida.

Swoją drogą (sorry za szczegóły) jest 7 rano. Wstałam ok 6 a jestem juz po 3 wyproznieniach - normalnych zdrowych w sensie konsystencji i koloru.
Czy to nie zadziwia... uh ach
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Nic chyba szczegolnie zlego z ta miesiaczka sie nie dzieje i z ukladem hormonalnym, skoro pomimo jej braku i tak zaszlas w ciaze i normalnie donosilas ciaze. Teraz jej brak moze wynikac z laktacji. Nie wiem czy mozna zbadac hormony podczas laktacji, bo wydzielanie mleka juz steruja jakies hormony.

Spadek wagi tez moze wynikac z laktacji i moze byc, ze albo jeszcze szczuplejsza bedziesz sie wydawac (piersi troche zanikna), albo w koncu przytyjesz.
Na czeste wyproznianie tez moze miec wplyw laktacja, sporo osob z celiakia normalnie sie wyprozniaja, a niektorzy maja nawet zatwardzenia. Objawy celiakii sa wlasnie takie nie specyficzne. Czesto slysze wlasnie od kolezanek, ze one mysla, ze maja tez moze celiakie, bo 3 razy dziennie sie wyprozniaja. Albo mnie sie pytaja ile razy dziennie ja chodze do toalety skoro taka chuda jestem i kazdy kawalek im sie sie wydaje, ze konczy sie u mnie rozwolnieniem, ale u mnie i chyba u wiekszosci tak na forum nie jest :D
Prawda jet, ze ciaza wyzwala czesto inne choroby, u mnie po ciazy mysle, ze ta celiaki sie troche nasilila, ciagle bylam spiaca, glowa mnie bolala calymi dniami, nogi (lydki) strasznie swedzialy itd

Pobranie wycinku wlasnie moze nie byc takie oczywiste, zdarza sie, ze lekarz mowi po fakcie, jest pan zdrowy tam pieknie bylo i nie pobral, oczywiscie pisze to tylko, zebys wiedziala, ze sporo takich osob tutaj pisalo o takim podejsciu lekarzy.

Po gastroskopii bedzie wiadomo, czy cos jest na rzeczy.
Jesz normalnie? chleb glutenowy, itd?
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Staram się unikać glutenu, zawsze bo zjedzeniu czegoś z glutem poprostu jest mi dużo gorzej. Wiem jednak ze przed badaniem należy normalnie jeść gluten wiec ok. Będę.
Z tym wyróżnianiem masz rację. Różnie może być. Kiedyś jakiś lekarz stwierdził sobie ze mam Ibs. Taka etykieta i tyle. Dawno temu z 10 lat. Brałam wtedy jakiś chemol duspa talin i było tyci lepiej. Potem miałam gastro bo.kłopoty z żołądkiem chyba z 9 lat temu i refluks stwierdzono oraz zapalenie błony śluzowej żołądka. Brałam chwile leki i tyle. Ale nie chudlam wtedy aż tak i myślę sobie ze poszli na łatwiznę. Bez konkretnych badań uznali ze to zespół jelita nadwrażliwego i z bani. O I tak w skrócie.
Nie wiem. Zobaczymy. Chce po prostu mieć święty spokój i cieszyć się każda chwilą. Tyle.
Meggi1984
Nowicjusz
Nowicjusz

Aha i badania na alergię pokarmową zrobię jakieś z krwi chyba. Nie znam się jeszcze, musze doczytać. Wiecie może coś na ten temat? Z góry dzięki.
W ogóle dziękuję za pomoc i Wasze wskazówki:)
ODPOWIEDZ