Badania w kierunku Celiaki

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maaajo
Nowicjusz
Nowicjusz

Badania w kierunku Celiaki

Post autor: maaajo »

Cześć!

Po wizycie dzisiaj u gastrologa (na marginesie bardzo niekompetentnego) dostałem skierowania na badania z krwi w kierunki celiakii,

Nie wiem czy to wszystkie, które mógłbym wykonać, dlatego też chciałbym poprosić Was o radę:

Badania, które mam wykonać to te zaznaczone krzyżykiem, czy któreś z obecnych na zdjęciu mógłbym wykonać w swoim zakresie w celu pełniejszego wyniku badań?

Link do zdjęcia skierowania: http://i.imgur.com/AmIC17x.jpg

Z góry dzięki za pomoc :)
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: Badania w kierunku Celiaki

Post autor: justek625 »

Nie są to wszystkie przeciwciała, ale mi lekarz tez zrobił transglutaminaze w dwóch klasach, czyli te co masz zaznaczone . Po pozytywnych wynikach, dostałam skierowanie na gastroskopie. Jest możliwość, że te przeciwciała są ujemne, a powiedzmy są przesłanki, że może być celiakia (są objawy, ktoś w rodzinie ma), wtedy dalej się diagnozuje, czyli gastroskopia. Najlepiej zrobić te przeciwciała i gastroskopie z pobraniem wycinka.

Co skłoniło ci do badań, jakie masz objawy?
pozdrawiam :D
maaajo
Nowicjusz
Nowicjusz

Niestety skierowanie na te badania musiałem wręcz wyszarpać od doktora, który najlepiej włożyłbym od razu endoskop w każdy otwór i niczym innym się nie przejmował :)

Rozumiem, że żadnych więcej badań, które poza tymi co są zaznaczone nie ma sensu wykonywać?

Objawów mam sporo: gazy, wzdęcia, odbijanie, częste wypróżnianie się, migreny, spadek masy ciała, afty, biegunki,
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Powinieneś dodatkowo zrobić gastroskopie z badaniem wycinków, jeżeli czujesz, że to naprawdę może być celiakia. Te dwa badania(krew i gastroskopia) mogą potwierdzić lub wykluczyć celiakie. Jeżeli wyjdzie pozytywnie krew wtedy 95%, że masz celiakie(przy czym to co ci lekarz zakreslil sa tylko, albo az dwa przeciwciala i to bardzo specyficzne dla celiakii), tak jak pisalam mi w uk tez lekarz zbadal transglutaminaze w dwoch klasach. Sa przypadki, ze krew moze wyjsc ujemna a jest dalej celiakia, jednak jak podaje literatura jest to maly procent i pewnie dlatego nikt nie robi gastroskopii wszystkim od razu, zeby zbadac czy to celiakia, tylko poki co badaniem przesiewowym jest badanie krwi. Dalej (tak podaja rozne zrodla), jezeli wyniki krwi bylyby negatywne, a dalej 'cierpisz' i masz sporo objawow celiakii, wtedy ewentualnie mozesz zrobic gastroskopie. Takie sa etapy. Zrob narazie badania krwi. Mozesz zrobic inne przeciwciala dodatkow tez, ale na tej liscie co zalaczyles ich nie zauwazylam (pisze z telefonu, wiec slabo widze).
Ostatnio zmieniony wt 22 wrz, 2015 14:47 przez justek625, łącznie zmieniany 1 raz.
maaajo
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak tak wiem o tym, gastroskopie jest również w kolejce badań do wykonania.

Po prostu chciałem się zapytac czy przy okazji nie zrobić jeszcze jakiś dodatkowych badań z krwi, z tych, które są umieszczone na skierowaniu :)
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Mozesz zrobic jeszcze te wyzej z numer 628, wtedy bedziesz mial komplet.
maaajo
Nowicjusz
Nowicjusz

Justek625, bardzo dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

maaajo, pamiętaj, że gastroskopia ma być z pobraniem wycinków z dwunastnicy (min. 4), inaczej mija się z celem jeśli mówimy o diagnostyce celiakii. "na oko" lekarz nie ma żadnej boskiej mocy oceny stanu błony śluzowej jelita.
ODPOWIEDZ