Celiakia, ścisła dieta a wzdęcia nadal są

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
weronikadan
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia, ścisła dieta a wzdęcia nadal są

Post autor: weronikadan »

Witajcie, po wielu bojach, bitwach i próbach zdiagnozowano u mnie celiakię w październiku.
Od tamtej pory jestem na ścisłej diecie, pierwsze 2 miesiące było nawet dobrze - przytyłam aż 2 kg (waga stała w moim przypadku od 4 lat), lepiej się czuję.

Piszę w dwóch sprawach:

1) wzdęcia i biegunki/zatwardzenia - od świąt (zatrucie glutenem) cyklicznie pobolewa mnie brzuch, po zjedzeniu nawet w 100% bezglutenowego produktu mam przelewanie w brzuchu i wzdęcia. Później oczywiście biegunka. Zastanawiam się, czy po zatruciu glutenem takie objawy utrzymują się długo? Czy jest możliwe żebym miała jakieś zapalenie w żołądku, jelitach etc? Mam już dość ciągłego ganiania do toalety...
Mimo diagnozy mam czasem wrażenie, że dalej w 100% nie jest stwierdzone, co tak naprawdę mi dolega. Dodam, że odżywiam się naprawdę bardzo zdrowo, praktycznie nie smażę, nie jem cukru i przetworzonych produktów. Jednego dnia po strączkowych mam wzdęcia, drugiego nie. Dziś np zjadłam quinoe i rybę - ledwo siedzę w pracy jestem tak wzdęta, a przelewania słychać w drugim pokoju. 2 tygodnie temu jadłam tę samą kaszę i tę samą rybę - nic sie nie działo...

2) trądzik. od zawsze miałam przesuszenia na łokciach i przy pośladkach, od 2 lat mam trądzik, po przejściu na bezglutenową miałam OGROMNY wysyp, teraz jest lepiej. I tutaj pytanie, czy ktoś z Was miał podobnie - jeśli tak to po jakim czasie trądzik ostatecznie ustępuje?

Będę Wam ogromnie wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Celiakia, ścisła dieta a wzdęcia nadal są

Post autor: pleomorfa »

Czy quinoa, którą spożywasz ma na opakowaniu cokolwiek o śladowych ilościach glutenu? Jeśli tak ,to czy ją przepłukujesz przed gotowaniem zimną wodą?

Jaki stopień zniszczeń w jelitach miałaś? Na początku zaleca się także dietę bezlaktozową, ponieważ uszkodzone kosmki nie są w stanie jej trawić.
Skoro masz celiakię to pewnie masz i zapalenie w jelicie, to nie znika wraz z dniem wprowadzenia diety.
Jak długo występują objawy po glutenie to zależy od Twojego organizmu, u jednego pojawią się natychmiast i będą krótko, innemu pojawią się do po kilku godzinach i męczą go tydzień, a inny będzie przeżywał od zjedzenia do tygodnia.

Wysyp po przejściu na dietę może być objawem detoksykacji. W przypadku celiakii wykluczasz czynnik "trujący" organizm, z tego co obserwuję na forum to często się to tak odbywa. Natomiast to czy Ci całkiem trądzik zniknie i czy w ogóle to kwestia Twojego organizmu i genezy trądziku.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Celiakia, ścisła dieta a wzdęcia nadal są

Post autor: Leeloo »

Badalas się pod kątem alergii i nietolerancji pokarmowych?
ODPOWIEDZ