Witam ma 40 lat , na diecie już 9m-cy.
Jak zrobić dobrze badania. Po jakim czasie można zrobić badania genet. celiaki i te inne testy - czy wystarczy tydzień tej zwykłej diety i te badania będą dokładne i wiarygodne.
Czy biorąc suplement diety - na pasozyty - będą tez przeszkodą w robieniu tych badań?
czy powinnam powtórzyć badanie endoskopii jeśli było niedokładne - tylko 2 wycinki bo aparatura się zepsuła, wykryto stan zapalny dwunastnicy i chyba uszkodzona błona sluzowa. A podejrzewam też zespół złego wchlaniania.
Dziękuje z góry za podpowiedż bo mam chaos nie wiem co mam robić. Z góry dziękuje .
jak zrobić badania dobrze?
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: jak zrobić badania dobrze?
Badania genetyczne możesz zrobić o każdym czasie, dieta czy suplementy nie mają na nie wpływu.
Badania przeciwciał trzeba zrobić na konwencjonalnej diecie, jeżeli się trzyma dietę bezglutenową to należy wrócić do diety glutenowej na przynajmniej 2 miesiące i po tym czasie wykonać badania. Przeszkodą do zrobienia tych badań oprócz diety bezglutenowej są leki wpływające na poziom immunoglobulin we krwi. Suplementy diety nie wpływają na wynik badań.
Jeżeli chcesz to możesz powtórzyć biopsję po prowokacji, ale musisz zdawać sobie sprawę, że po 9 miesiącach diety (jeżeli stan zapalny był z powodu celiakii) mogło się dużo zagoić. Natomiast 2 wycinki, w których jest stan zapalny to już jest coś. Pasożyty mogą wpływać na obraz jelita.
Badania przeciwciał trzeba zrobić na konwencjonalnej diecie, jeżeli się trzyma dietę bezglutenową to należy wrócić do diety glutenowej na przynajmniej 2 miesiące i po tym czasie wykonać badania. Przeszkodą do zrobienia tych badań oprócz diety bezglutenowej są leki wpływające na poziom immunoglobulin we krwi. Suplementy diety nie wpływają na wynik badań.
Jeżeli chcesz to możesz powtórzyć biopsję po prowokacji, ale musisz zdawać sobie sprawę, że po 9 miesiącach diety (jeżeli stan zapalny był z powodu celiakii) mogło się dużo zagoić. Natomiast 2 wycinki, w których jest stan zapalny to już jest coś. Pasożyty mogą wpływać na obraz jelita.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: jak zrobić badania dobrze?
Serdecznie dziekuje za wyjaśnienia. To mi duzo pomoglo w myśleniu. Przeanalizuję to . Bardzo dziękuję.