Proszę o pomoc! Przedstawiam wyniki

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pablos3744
Nowicjusz
Nowicjusz

Proszę o pomoc! Przedstawiam wyniki

Post autor: pablos3744 »

Witam Jestem Paweł od 4 lat choruje na zespół jelita drażliwego chodź teraz podejrzewam że mam celiaklię czy byście mogli zobaczyć na wyniki wycinków pobranych z mojej gastroskopii z wycinków
i Nic z nich nie rozumiem.
W trzech wycinkach błony śluzowej dwunastnicy obecnie rozrośniete gruczoły brunnera i dość znacznie nasilone nacieki w blaszce własciwej z komórek plazmatycznych i limfocytów krypty miejscami nie liczne ocena kosmków nie mozliwa- brak nabłonka powierzchni w dwóch wycinkach w naciekach z komórek plazmatycznych i limfocytów obecnie pobudzona pojedynczo pobudzone gródki chłonne kosmyki bez ewidentnych zmian zaniku limfocyty wśródbłonkowe nieliczne układ krypty typowy obraz mikroskopowy nie charakterystyczny przebadano seryjnie
Ktoś coś poradzi:(((?
Bardzo proszę o przynajmniej nakierowanie mnie co jest nie tak mój gastrolog twierdzi że jest wszystko ok ale ja mam częste MDŁOŚCI :( Dziękuje
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Proszę o pomoc! Przedstawiam wyniki

Post autor: pleomorfa »

Same mdłości nie muszą wynikać z tego, natomiast co do wyniku to nie widziałam jeszcze tak pokręconego... tam naprawdę nie było miejscami żadnych przecinków, kropek et. ? Bo przez to jest to mocno nieczytelne.

Z wyniku doszłam do tego, że 2 wycinki były prawdopodobnie źle pobrane, że nie da się ocenić wierzchniej warstwy, z 3-ego wynika, że nie ma zaniku kosmków.

A alergie sprawdzałeś?
Jak doszli do jelita drażliwego?
Mdłości to jedyny objaw?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
pablos3744
Nowicjusz
Nowicjusz

Przepraszam napisze jeszcze raz
W trzech wycinkach błony śluzowej dwunastnicy obecnie rozrośnięte gruczoły brunnera i dość znacznie nasilone nacieki w blaszce właściwej z komurek plazmatycznych i limfocytów. Krypty miejscami: nieliczne, ocena kosmków niemożliwa- brak nabłonka powierzchni. W dwóch wycinkach dość znacznie w blaszce właściwej naciekach z komórek plazmatycznych i limfocytów obecnie pojedyncze pobudzone grudki chłonne. Kosmki bez ewidentnych cech zaniku , limfocyty śródnabłonkowe nieliczne, układ krypt typowy. Obraz mikroskopowy niecharakterystyczny . Przebadano seryjnie
Nie sprawdzałem alergii
Do jelita drażliwego doszli poprzez kolonoskopie Usg morfologie gastroskopie wszystkie wyniki były Ok jednak występowało u mnie czesto mdłości lub biegunki.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Ja bym na Twoim miejscu poszła w stronę diagnostyki alergii pokarmowych, one lubią się objawiać w ten sposób.
A ten wynik, poza tym, że 2 wycinki były spartaczone, jeśli chodzi o diagnostykę celiakii to faktycznie wygląda ok.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
pablos3744
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak zrobie dziś się tym zajmę umówie się na badanie w diagnostyce odnośnie alergii pokarmowej. Możesz Mi bardziej wyjaśnić Twoje słówa ,, jeśli chodzi o diagnostykę celiakii to faktycznie wygląda ok." czyli że moge mieć celiaklie ?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Że raczej nie, ale to podstępna choroba. Wynik jak wygląda nabłonek w jednym wycinku to trochę mało, żeby ją wykluczyć, tym bardziej, że nie ma wyników przeciwciał.
A moje ok znaczyło tyle, że jelita wydają się być w porządku ;). Ale to nie mnie oceniać.
ODPOWIEDZ