REAKCJE KRZYŻOWE Z GLUTENEM (ALERGIA I NIETOLERANCJA)

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Olena
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 11 maja, 2012 18:52
Lokalizacja: Żyrardów

REAKCJE KRZYŻOWE Z GLUTENEM (ALERGIA I NIETOLERANCJA)

Post autor: Olena »

Chcę poruszyć temat reakcji krzyżowych z glutenem. Temat w Polsce jest mało znany, natomiast na zachodzie mówi się o tym więcej...
O co chodzi?
Istnieją produkty które zawierają w składzie białka bardzo przypominające budową białka glutenu i w ten sposób organizm osoby chorej zostaje oszukany. Mimo diety powracają objawy... Organizm zmylony nadal wytwarza przeciwciała. Dotyczy to zarówno alergii jak i nietolerancji. Warto temat zgłębić.
Wyeliminowałam te produkty kilka miesięcy temu i pierwszy raz od zdiagnozowania nietolerancji glutenu (ok 10 lat) nie mam anemii.

Do produktów mogących wywoływać reakcje krzyżowe należą:
ryż, żyto, jęczmień, orkisz, owies, gryka, sorgo, proso, amarantus, quinoa, kukurydza, ziemniaki, konopie, teff, soja, mleko (alfa-kazeina, beta-kazeina, kazomorfiny, butyrofilina, białka serwatkowe), czekolada/kakao, drożdże, kawa, sezam, tapioka oraz jajka.

Więcej do poczytania:
https://www.facebook.com/permalink.php? ... 5299491777
https://www.facebook.com/permalink.php? ... 3719579602
http://www.drperlmutter.com/eat/foods-t ... th-gluten/
http://autoimmune-paleo.com/what-is-glu ... eactivity/
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: REAKCJE KRZYŻOWE Z GLUTENEM (ALERGIA I NIETOLERANCJA)

Post autor: michal_mg »

Olena pisze:Do produktów mogących wywoływać reakcje krzyżowe należą:
ryż, żyto, jęczmień, orkisz, owies, gryka, sorgo, proso, amarantus, quinoa, kukurydza, ziemniaki, konopie, teff, soja, mleko (alfa-kazeina, beta-kazeina, kazomorfiny, butyrofilina, białka serwatkowe), czekolada/kakao, drożdże, kawa, sezam, tapioka oraz jajka.
dotyczy to jednak zdecydowanie mniejszości i być może Ty do niej należysz. Głównym jednak winowajcą jest gluten w obecnej formie, zmieniony, udoskonalony i wzmocniony chemicznie. On bowiem odpowiada za jakość wyrobionego ciasta. Przez podobieństwo w budowie może wprowadzać zakłócenia - jednak jak napisałem u mniejszości.

Co do podobieństw jeszcze to jednak w większości organizm rozróżnia to bez problemowo. A jedną z hardcorowych metod leczenia celiakii jest terapia.... orkiszem, ale pierwotnym. Różni się kilkoma sekwencjami genów i to one prawdopodobnie wywołują te problemy. Mozna poszukać w sieci info w temacie: orkisz św Hildegardy. Nie jest to jednak dla wszystkich i nie wiem jak przebiega identyfikacja kto się nadaje do tej terapii - na pewno nie te organizmy, które reagują nawet na podobieństwo w budowie białka zbóż i pseudo zbóż.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
ODPOWIEDZ