Zmiany na powiekach przy celiakii
Moderator: Moderatorzy
Zmiany na powiekach przy celiakii
Od miesiąca chodzę do gastrologa, miałam gastroskopię, pobrano wycinki. Lekarz podejrzewa celiakię. Czy przy skórnej postaci choroby mogą wystąpić zmiany na skórze szyi, powiek i przy linii włosów? Są to czerwone, swędzące plamy z suchą, łuszczącą się skórą. Wyglądają trochę jak liszaje, chwilową ulgę przynosi pocieranie i smarowanie tłustym kremem. Oprócz tych plam i dolegliwości bólowych mam też zmiany na skórze rąk, nóg, pośladków w postaci krost, czerwonych grudek. Czy ktoś z tą chorobą miał podobne problemy i może powiedzieć jak sobie z tym radzić? Szukam pomocy wszędzie, bo życie z tym robi się jednak bardzo uciążliwe 

- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Re: Zmiany na powiekach przy celiakii
Nie odpowiem jako osoba z celiakią, ponieważ mam alergię na zboża - AZS. Natomiast mam również LZS - łojotokowe zapalenie skóry. Zmiany na powiekach, w okolicach ust to domena u mnie alergii. Zmiany o takim charakterze jak piszesz w okolicach szyi, karku, nosa, za uszami, przy linii włosów to objaw u mnie ŁZS. Zobacz czy uspokajać te zmiany będzie Tormentiol forte - bez recepty w aptece za ok.8zł ( na powieki nie stosuję)
pozdrawiam
pozdrawiam
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Co do Duhringa (skórna postać celiakii) to wypryski na pośladkach, udach są charakterystyczne. Samą skórną postać się bada przez pobranie wycinka zdrowej skóry z pośladka.
Jeżeli to faktycznie celiakia i Duhring to dieta bezglutenowa i ograniczenie jodu. Ale dopiero po zakończeniu diagnostyki.
Jeżeli to faktycznie celiakia i Duhring to dieta bezglutenowa i ograniczenie jodu. Ale dopiero po zakończeniu diagnostyki.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Ja nie mam celiakii , natomiast mam nietolerancję glutenu i u mnie występowały takie objawy. Bardzo sucha skóra na powiekach, łuszcząca się , również zgięcia łokci, niekiedy kolan, dłlonie itd, różne okolice. Natomiast powieki były wybitnie uciążliwe. Odkąd jestem na diecie na powiekach nie mam już nic takiego, ostatnio chyba jak pofoglowałam sobie z dietą na wakacjach zauważyłam , że skóra na powiekach jest sucha i łuszcząca, ale minęło.nat_natss pisze: Czy przy skórnej postaci choroby mogą wystąpić zmiany na skórze szyi, powiek i przy linii włosów? Są to czerwone, swędzące plamy z suchą, łuszczącą się skórą. Wyglądają trochę jak liszaje, chwilową ulgę przynosi pocieranie i smarowanie tłustym kremem. Oprócz tych plam i dolegliwości bólowych mam też zmiany na skórze rąk, nóg, pośladków w postaci krost, czerwonych grudek.