Witam, mój synek 3 letni był diagnozowany pod kątem autyzmu ponieważ dziecko do 2 roku życia nie mówiło. Lekarze postawili diagnozę autyzmu. Dla mnie dziwne, ponieważ prócz mowy dziecko nie ma żadnych innych objawów ani opóźnień. Zbadaliśmy gen HLA DQ2 i DQ8. Obydwa pozytywne. Proszę doradźcie co muszę dalej zbadać pod kątem celiaklii? Do jakiego lekarza się udać? kogo polecacie dla małego synka?
Synek jest na diecie bezglutenowej od listoapda 2015. Ale ciągle leczymy jakieś bakterie jelitowe, grzyby. Brzuch jak u dziecka zagłodzonego. Kupa daleka od idealnej. Ewidentnie problemy jelitowe permanentnie. Boję się biopsji jelita, czy są jakieś inne możliwości badania i sprawdzenia?
Nie wiem co dalej z tym zrobić. Pomóżcie proszę
Koniecznie idźcie do gastroenterologa dziecięcego.
Skoro macie zbadany gen, to teraz dobrze by było sprawdzić przeciwciała - badanie z krwi. U nas to było endomysium i transglutaminaza w klasie IgA.
Mój syn też miał 3 lata, jak miał robioną biopsję jelita. Nie żebym Cię namawiała, bo badanie jest nieprzyjemne, ale robi się je w znieczuleniu. U nas okazało się, że podjęliśmy słuszną decyzję, bo podczas gastroskopii okazało się, że miał zapalenie prawie całego przewodu pokarmowego.
Generalnie, jeżeli syn ma gen dodatni i przeciwciała byłyby dodatnie, to można odstąpić od biopsji jelita.
Mój syn też miał bardzo wzdęty brzuch, a do tego utrata apetytu i zaparcia
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.