Witam. Mam 22 lata. W lipcu 2014 roku miałem wykonaną kolonoskopię i wyszedł między innymi zanik kosmków marsh 3b. W opisie kolonoskopii były ujęte liczne grudki chłonne i pojedyncze nadżerki w jelicie krętym, jeśli ma to jakieś znaczenie. Przez rok niestety nic z tym nie zrobiłem, jednak objawy coraz bardziej utrudniały mi życie.
W lipcu 2015 poszedłem prywatnie do gastrologa i pokazałem mu wyniki moich badań. Stwierdził, że jest to na 99% celiakia, ale możliwe jest też jakieś zakażenie. Wypisał mi receptę na Ciprinol i Metronidazol, zalecił zrobić przeciwciała i jeśłi wyjdą dodatnie, to przejść na dietę. Badań ze względu na cenę nie wykonałem, jednak leki wykupiłem i opakowania skończyłem.
Miesiąc później udałem się do drugiego gastrologa, który na podstawie moich badań wyciągnął bardzo podobne wnioski, co poprzedni lekarz. Przepisał mi Xifaxan, a tydzień później wykonał gastroskopię. W gastroskopii wyszły jakieś zmiany, lekarz jeszcze podczas wizyty zalecił mi przejście na dietę, a za miesiąc kazał mi odebrać wyniki histpat. i przyjść ponownie, chociaż uznał, że histopatologia to będzie tylko formalność i że na pewno mam celiakię.
Niestety, na podstawie wyników wycinków nie moża było zdiagnozować celiakii. Lekarz stwierdził, że to pewnie dlatego, że akurat w tym czasie i w tym miejscu nie było aktywnego stanu zapalnego z zanikiem kosmków. Na diecie czułem się całkiem dobrze (mimo, że był to tylko miesiąc) miałem straszne zaparcia, ale nie było źle. Powiedziałem lekarzowi, że miałem dwie sytuacje, już pod koniec tego miesiąca na diecie gdzie zjadłem produkty z glutenem i wcale nie miałem żadnej reakcji. Lekarz więc stwierdził, że to może faktycznie była kwestia zakażenia i tyle, więc z diety zrezygnowałem.
Objawy w ciągu roku znowu zaczęły mi przeszkadzać. Tłuste biegunki, a nawet i zwykłe stolce na zmianę stały się nie do wytrzymania. Dwa tygodnie temu zrobiłem testy na przeciwciała, transglutaminazę igg oraz endomysium iga i igg. Dzisiaj odebrałem wyniki, wszystkie ujemne.
Co robić? Jak żyć?
Sprzeczne wyniki badań
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Sprzeczne wyniki badań
Transglutaminazy IgA nie robiłeś? IgA ogółem było robione?
Można mieć celiakię, a nie mieć przeciwciał. Kwestia wyniku biopsji, czy się poprawia na diecie.
Miałeś robioną gastroskopię 2x rozumiem, tak?
Jak wygląda morfologia? Żelazo? Robili Ci badania kału?
Przy ujemnych przeciwciałach, a dodatniej biopsji trzeba wykluczyć inne powody skrócenia kosmków typu zakażenie Lambliami.
Można mieć celiakię, a nie mieć przeciwciał. Kwestia wyniku biopsji, czy się poprawia na diecie.
Miałeś robioną gastroskopię 2x rozumiem, tak?

Jak wygląda morfologia? Żelazo? Robili Ci badania kału?
Przy ujemnych przeciwciałach, a dodatniej biopsji trzeba wykluczyć inne powody skrócenia kosmków typu zakażenie Lambliami.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Zrobiłem te przeciwciała, które zlecił mi lekarz pierwszy, to wszystko 
Gastro i kolono tylko raz miałem. Morfologię robili mi przy kolonoskopii w 2014 i była ok z tego co pamietam, ewentualnie hematokryt za niski trochę, musiałbym spojrzeć.
Kal robiłem sam, niedawno. Ogólne i na resztki, wyszedł mi tłuszcz w kale:(
Gastrologa NFZ mam w grudniu, dlatego na razie na własna rękę robię wszystko

Gastro i kolono tylko raz miałem. Morfologię robili mi przy kolonoskopii w 2014 i była ok z tego co pamietam, ewentualnie hematokryt za niski trochę, musiałbym spojrzeć.
Kal robiłem sam, niedawno. Ogólne i na resztki, wyszedł mi tłuszcz w kale:(
Gastrologa NFZ mam w grudniu, dlatego na razie na własna rękę robię wszystko
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
To jak oni doszli do Marsha 3B w kolonoskopii?
Morfologia sprzed 2 lat to trochę słaby wyznacznik. Przydałoby się to badanie powtórzyć, razem z ferrytyną i żelazem.

Morfologia sprzed 2 lat to trochę słaby wyznacznik. Przydałoby się to badanie powtórzyć, razem z ferrytyną i żelazem.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Ogólnie to wszystko zaczęło się od krwi na papierze toaletowym. Pojawiła się na kilka dni, ja poszedłem z tym do internistki i dała mi skierowanie na kolono. No i na kolono wyszedł marsh3b.
Czyli co teraz powinienem zrobić poza morfologia? Jakiś posiew kału? Pasożyty?
Czyli co teraz powinienem zrobić poza morfologia? Jakiś posiew kału? Pasożyty?