Dziecko badane bez diety - jadło jak zawsze.
25.04.2017
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA dodatni
Wartość indeksu >200,00 RU/ml (wynik ujemny <20 RU/ml, wynik dodatni >= 20 RU/ml)
27.06.2017
HLA-DQ2.2: nie wykryto
HLA-DQ2.5: wykryto
HLA-DQ8: wykryto
26.06.2017
gastroskopia wynik mikroskopowy z wycinków:
I - Wycinek powierzchownej warstwy błony śluzowej dwunastnicy o prawidłowo ukształtowanych kosmkach
Liczba limfocytów śródnabłonkowych wydaje się miejscami nieco zwiększona (nie daje to podstawy do rozpoznania, materiał zbyt skąpy by można było wykonać odczyn IHC w tym kierunku).
II - Dwa wycinki błony śluzowej trzonu żołądka z jedynie minimalnym przewlekłym odczynem zapalnym.
Pani gastrolog po obejrzeniu wyniku krwi przeciwciał p/tkankowej transglutaminazie stwierdziła że to na pewno celiakia - i zaleciła gastroskopie by zanim zaczniemy diete bezglutenową wiedzieć z czym startowaliśmy, w szpitalu poza gastroskopią pani dr prowadząca dziecko na oddziale zaproponowała mi jeszcze genetyczne skoro już jesteśmy - zgodziłam się. Gdy byłam odebrać genetyczne, dr powiedziała że nie świadczą o celiakii tylko o grupie ryzyka i żeby poczekać z diagnozą na wynik histopatologiczny. I weź tu bądź mądra matko - dwóch lekarzy, każdy mówi coś innego

Jeśli ma celiakie - ok, to ma, ale cholera jako matka chcę wiedzieć, a nie żyć w niepewności co tak naprawdę dolega mojemu dziecku

Błagam pomocy!!