Sprawa w sądzie
Moderator: Moderatorzy
Sprawa w sądzie
Jutro bede miala rozprawe w sadzie ( w sprawie renty) .Orientujecie sie moze jak taka rozprawa wyglada ? Chcialam miec adwokata ,ale nie podjoł sie tej rozprawy , powiedzial ze sprawa jest przegrana na pewno , bo zmienily sie przepisy i na celiakie nie nalezy sie renta.
Ostatnio zmieniony czw 21 gru, 2006 20:15 przez smerfetka, łącznie zmieniany 1 raz.
...jak już będziesz w sądzie to musisz być nadzwyczaj grzeczna i uprzejma, uważać na każde słowo i pomyśleć nad nim po dwa razy zanim wypowiesz (sąd łatwo urazić, a adwokat drugiej strony to natychmiast wykorzysta) , musisz grać role ofiary systemu ( np wspominać o nienależytej opiece lekarskiej i np jeżeli nieprawidłowo rozpoznawano objawy zwalać wszystko na lekarzy itp.), choroby, wspominać o podwyższonych kosztach życia (specjalna dieta, koszty leków i badań)....(ale jeśli były sprawy takie jak Twoja i sądy nie przychyliły się do roszczeń Twoich poprzedników to marna szansa aby coś uzyskać...
...ale o so chozi...?
no i jestem po rozprawie , niestety przegrałam
w tym sadzie nie byłam w stanie nic powiedziec .Mama mnie uratowala bo ona praktycznie wszystko za mnie powiedziala ale to nic nie pomoglo.Sad kierowal sie opinia bieglego lekarza ktory napisal mi ze jestem niepelnosprawna w stopniu lekkim . 3 lata temu przyznano mi umiarkowany stopien niepelnosprawnosci..No ale grupe nadal mam... Tak dobrze ze mam zasilek , kilka lat temu przyznano mi go na stałe
Teraz moge sie odwolywac do sadu apelacyjnego , ale juz brak mi sił na to , wiec juz wiecej nie bede sie sadzic. Sniper jesli masz celiakie i cukrzyce to szanse na rente wydaje mi sie ze masz wieksze , ale w zusie sa same zlodzieje wiec nigdy nie wiadomo co wymysla , ale na twoim miejscu probowalabym 

póki co nie mam cukrzycy, ale myślałem że na podobnej zasadzie można by domagać się renty....oba schorzenia zmuszają ludzi do diety, a więc komfort życia spada, a koszty rosną....a powikłania spowodowane tymi chorobami narażają na dodatkowe koszty leczenia itp....trzeba by zbierać rachunki za wszystko co potrzebne do diety i leczenia aby żyć w standardzie jakościowym jak ludzie zdrowi i porównać to przed sądem... może kogoś liczby przekonają...
...ale o so chozi...?
Na cukrzyce też ręty nie przyznają , moja mama była 15lat na ręcie,oprucz cukrzycy ma takrze inne choroby , a cukrzyca postępuje ale uznano ja za zdolną do pracy.A jej koszty miesięczne na leki(Insuline) i utrzymanie diety są dwa razy większe niż moje.Dla tego po tym jak moja mama otrzymała decyzje wiedziałam że mam marne szanse.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
smerfeta, a czy orientujesz się jak te sprawy się zakończyły? Po nowym roku zaczynam swoją wędrówkę po tych wszystkich instytucjach o zasiłek pielęgnacyjny... sama jestem ciekawa czy dojdę aż do sądu...smerfetka pisze:Dzisiaj w tym sadzie były też rozprawy o przyznanie zasiłku pielegnacyjnego.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
sprawy o zasiłek były znacznie wczesniej , wiec nie mam pojecia jak te sprawy sie zakonczyly ..Te rozprawy sa krotkie trwaja tylko 15 minut , jest to na zasadzie ze sad czyta opinie lekarza sadowego i pyta czy sie zgadzam z opinia i czy chce cos jeszcze powiedziec i ogłoszenie wyroku... O zasiłek starałam sie 3 lata temu , najpierw przyznali mi tylko na rok a na drugiej komisji juz na stałe i przy okazji umiarkowany stopien niepelnosprawnosci , z tym ze wtedy fajna komisja mi sie trafiła
Lekarz sadowy powiedzial ze nalezy sie zasilek na celiakie

Witajcie.Moja droga po stopień niepełnosprawności i zasiłek pielęgnacyjny zakończyła się .Biegły sądowy orzekł,że dziecko jest w pełni sprawne i funkcjonuje jak zdrowe dzieci.Mnie się nie udało a Wam życzę powodzenia.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Kurcze... ja już wkrótce zaczynam moją wędrówkę... czekam na wypis ze szpitala i składam wniosek.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...