Zmiany w przepisach dotyczących żywności bezglutenowej

Dział poświęcone przepisom i regulacjom prawnym.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Zmiany w przepisach dotyczących żywności bezglutenowej

Post autor: Leeloo »

Przepisy dotyczące produktów bezglutenowych

Z dniem 20 lipca 2016 r. uchylone zostaje rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu. Wymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej od dnia 20 lipca 2016 r. regulowane są przez przepisy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Zasady pozostają bez zmian:

produkt bezglutenowy to produkt zawierający poniżej 20 mg glutenu na kg (20 ppm)
produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu zawiera od 21 do 100 mg glutenu na kg (21- 100 ppm)
owies oznaczony jako bezglutenowy musi być wyprodukowany w specjalny sposób, zabezpieczający przed zanieczyszczeniem innymi zbożami i zawierać poniżej 20 ppm glutenu.

Wprowadzanie do obrotu produktów bezglutenowych lub o zmniejszonej zawartości glutenu nie wymaga powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego.

więcej informacji i wyjaśnień:
http://www.celiakia.pl/zmiany-w-przepis ... more-12390
ODPOWIEDZ