Witam,
1) Objawów celiaki mam sporo:
-problemy z układem pokarmowym,
-bóle stawowe
-zmęcznie
-afty
-bóle głowy
2) Wyniki:
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgA met. IIF - ujemny
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG met. IIF - ujemny
P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgA met. IIF (z wykorzystaniem deamidowanych peptydów gliadyny) - dodatni
P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG met. IIF (z wykorzystaniem deamidowanych peptydów gliadyny) - ujemny
Później po 3 miesiącach wykonana biopsja jelita:
Duodenitis chronica - celiakia wg Marh "1"
Gastrolog stwierdził że to celiakia i trzeba wprowadzić ditetę BG
3) Po 5dniach diety zrobiłem jeszcze sam badania :
- gA Immunoglobuliny kl. A (IgA) 1,78 g/l 0,70 4,00 N
- P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) Przeciwciała w kl. IgA <2 RU/ml
< 20 RU/ml - wynik ujemny >=20 RU/ml - wynik dodatniBad. wykonano met.ELISA zestawem firmy Euroimmun
czy to może być celiakia?
czy to celiakia? prośba o interpretację wyników
Moderator: Moderatorzy
Re: czy to celiakia? prośba o interpretację wyników
Skoro lekarz powiedział ze musisz dietę trzymać i to celiakia. To powinnaś się stosować do niej, szkoda, że tak późno gastroskopie zrobił, jak się czujesz na diecie?
pozdrawiam 

To jest celiakia. Dodatnie przeciwciała, Marsh 1 i objawy. Dieta bg obowiązkowa.
Również uważam, że to celiakia, mojemu gastrologowi też by to "wystarczyło".
Ok. Dziękuję za odpowiedzi
No niestety diagnostyka jak często bywa trwa długo, a objawy miałem dobrych kilka lat.
Po wynikach krwi, 4 miesiące czekania na gastro... póżniej kolejne dwa miesiace na wizyte do gastrologa.
Dieta wprowadzona od tygodnia, ale jeszcze za szybko dla mnie by mówić o efektach.
Zwałaszcza że dużo czasu zajmuje ogarnięcie tego wszystkiego.
Ale słyszałem że już po kilku- kilkunastu tygodniach wiele osób odczuwa poprawę.
No niestety diagnostyka jak często bywa trwa długo, a objawy miałem dobrych kilka lat.
Po wynikach krwi, 4 miesiące czekania na gastro... póżniej kolejne dwa miesiace na wizyte do gastrologa.
Dieta wprowadzona od tygodnia, ale jeszcze za szybko dla mnie by mówić o efektach.
Zwałaszcza że dużo czasu zajmuje ogarnięcie tego wszystkiego.
Ale słyszałem że już po kilku- kilkunastu tygodniach wiele osób odczuwa poprawę.
Tak czasami niekiedy wystarczy parę dni, żeby było lepiej. U mnie problemy z pęcherza od razu na drugi dzień minęły, głowa przestała boleć itd. Na niektóre rzeczy dłużej trzeba było czekać. A niektóre pojawiły się chociaż wcześniej tego nie było, jak np. Odbijanie(po pół roku z tym też było ok). U ciebie tez na pewno lepiej będzie.
pozdrawiam