Wynik badania

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sander
Nowicjusz
Nowicjusz

Wynik badania

Post autor: Sander »

Witam, ostatnio zrobiłem badanie widoczne w załączniku i wyszedł mi wynik 178. Czy ten wynik jednoznacznie wskazuje na celiakie? Dodam, że problemy z brzuchem mam od kilku miesięcy, od czasu dosyć mocnej choroby, a do tego czasu mogłem jeść wszystko nie przejmując się niczym, więc wynik badania bardzo mnie zaskakuje. Czy moze wynik jest podawany w innych jednostkach?
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 20 sty, 2016 20:00 przez Sander, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Wynik badania

Post autor: pleomorfa »

Spróbuj jeszcze raz dodać załącznik. Ewentualnie przepisz badanie wraz z normami i pełną nazwą.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Sander
Nowicjusz
Nowicjusz

Przepraszam, dodany
Awatar użytkownika
pleomorfa

To na pewno celiakia. Zaleca się jeszcze wykonanie dodatkowych badań typu endomysium IgA (+ gen i lekarz Ci wpisze w tabelce celiakia bez biopsji) albo biopsja, ale to raczej określi zaawansowanie, bo odrzucić tej opcji nie ma szans.

To badanie jest z maja :zdziw:
To jak ostatnio?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Z duzym prawdopodobienstwem mozesz miec celiakie, potrzebne sa jednak inna badania, jedne przeciwcialo to za malo.

Jest pare wariantow, mozesz miec bardzo duzo przekroczone przeciwciala, ale moze byc brak zmian w jelitach (takie osoby sa rowniez na forum) i wtedy czesc lekarzy okresla to jako celiakie utajona lub dopiero rozwijajaca sie (jesli cos pomylilam w nazwie to przepraszam, ale pamiec juz coraz bardziej mnie zawodzi). Mozesz miec duzo przekroczone przeciwciala i duze zmiany w jelitach typu Marsh 3 i wtedy masz postac klasyczna celiakii. Jest jeszcze wariant trzeci, najmniej prawdpodobny, ale wszystko nalezy brac pod uwage, to mogl tez byc blad laboratorium, ten wynik.

Jest to jedno tylko przeciwcialo, ktore mowi, ze na pewno nalezy rozszerzyc diagnostyke, ale ktore nie powie ci jasno czy masz ta celiakie czy nie.
pozdrawiam :D
Sander
Nowicjusz
Nowicjusz

Dodam, że miałem robioną biopsję jelita na której nic nie wykryto, niedługo mam wizytę u gastrologa i zobaczymy co powie.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Jeżeli wynik przeciwciał jest dużo większy niż norma, a w biopsji nie znajduje się zmian to jest takie rozróżnienie celiakii jak celiakia potencjalna, czyli coś się już dzieje, ale nie ma jeszcze zmian w jelitach.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

W takim razie postac klasyczna celiakii raczej odpoada, pozostala ci ewentualnie postac ukryta (latentna, utajona). Logiczne wydaje sie dalej zrobic reszte przeciwcial jezeli reszta wyjdzie ujemna ', nalezaloby powtorzyc te, ktore wyszlo pozytywnie. Jezeli inne wyjda pozytywnie, mozesz sie kwalifikowac na postac ukryta, wtedy czesto lekarze robia dodatkowo badanie genetyczne.

Nawet jezeli bedziesz mial pozostale przeciwciala pozytywne to powinienes wiedziec, ze bardzo rzadko lekarze stawia diagnoze 'celiakia' bez dosc zaawansowanych zmian w jelitach i przeciwcial jednoczesnie.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Wygląda to na celiakie potencjalną jak napisała pleomorfa. Ja ją nazywam farciarską :) są przeciwciała, ale jeszcze nie nabroiły.
U dzieci przy dodatnym wyniku genetycznym i wysokich przeciwciałach odchodzi się od biopsji i stawia diagnozę.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Jest narazie wynik jednego przeciwciala. Faktycznie u dzieci czesto ze wzgledu na narkoze odchodzi sie od gastroskopii i stawia diagnoze, czesto domniemujac, ze sa tak czy siak zniszczenia lub w tak krotkim czasie, czyli pare lat jakie dziecko zyje mogly sie nie dokonac zniszczenia takie jak Marsh 3. Tutaj poki co nie ma badania genetycznego i jest jedno przeciwcialo.

Nie nastawiaj sie po prostu na to, ze lekarz wpisze ci celiakia, bo to naprawde jest rzadkosc, jezeli nie spelniasz kryteriow, a juz ich nie spelniasz, nie chce, zebys pozniej sie rozczarowal postawa lekarza, ale tak zqazwyczaj jest. Poki co jedz glutenowo i czekaj co powie lekarz lub zrob dodatkowe badania.

Co znaczy ze przeciwciala nie nabroily ? Sama ich obecnosc u celiakow powoduje juz jakies dolegliwosci. Dlatego jest ta postac utajona, bo sa,me przeciwciala powoduja, ze ludzie zle sie czuja nie majac zniszczen.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

justek,
Jest narazie wynik jednego przeciwciala....Tutaj poki co nie ma badania genetycznego i jest jedno przeciwcialo.
ja widzę co mamy podane, a czego nie, naprawdę ;)
Dlatego jest ta postac utajona, bo sa,me przeciwciala powoduja, ze ludzie zle sie czuja nie majac zniszczen.
I mylisz pojęcia, wprowadzając nieotrzebnie w gruby błąd:

postać ukryta/utajona– występuje u dzieci starszych i osób dorosłych, u których w przeszłości rozpoznano zanik kosmków jelitowych i objawy kliniczne celiakii, ale ustąpiły po zastosowaniu diety bezglutenowej. Pod wpływem zadziałania niekorzystnych czynników (stres, operacja, ciąża, przewlekłe zakażenia przewodu pokarmowego może dojść do nawrotu objawów.

postać potencjalna – w tej postaci nie stwierdza się objawów klinicznych ani nie stwierdza się zaniku kosmków jelitowych, jednak rozpoznaje się haplotyp HLA DQ2 i/lub DQ8 i obecność przeciwciał specyficznych dla choroby trzewnej.

Tak więc nie można tu mowic o celiakii ukrytej, lecz prawdopodobnie potencjalnej (trzeba dobadać genetycznie + inne przeciwciała).

A nie nabroily, bo najwazniejsze- jelito- jest całe.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

W postaci utajonej chodzilo mi nie o to czy ta odmiana dotyczy ten przypadek,tylko o sam fakt tego, ze jest sytuacja gdzie jelita sa cale, sa przeciwciala a brak zniszczen, jest to na pewno celiakia bo przeciez byla stwierdzona wczesniej i sa uciazliwe objawy, o sam fakt dzialania i mechanizm samych przeciwcial a nie nacisku najwiekszego tego czy te jelita sa cale czy nie.

Jedno jest pewne na pewno nie mozna ci powiedziec, ze masz celiakie ze 100% pewnoscia, mozesz jej nawet nie miec (chociaz to jest juz mniej prawdopodobne) i chocby nie wiem co tutaj pisali nastaw sie na to, ze bez gastroskopii z marsh 3 bedzie baaaaaaaaaaardzo ciezko ci uzyskac od lekarza wpisanie, ze to celiakia. Uwierz mi, ze sam bedziesz pewnie watpil z czasem czy to celiakia czy nie, bo z tego co tutaj czytam sporo osob bez diagnozy ma pozniej watpliwosci. Chyba, ze naprawde twoje wyniki sie z czasem zmieniaja i nie bedzie zadnych watpliwosci. Sory ale jestem realistka i wiem i tutaj duzo osob tez wie jakie jest nastwienie lekarzy i jakie sa kryteria.
ODPOWIEDZ