problem z wynikami a objawy. Co robic? bardzo proszę o radę

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ula1994
Nowicjusz
Nowicjusz

problem z wynikami a objawy. Co robic? bardzo proszę o radę

Post autor: ula1994 »

Witam,
Widziałam bardzo dużo wpisów osób z podobną sytuację i mam nadzieję, ze ja zaczerpnę z tej skarbnicy :) Zacznę od tego, ze moja myśl by cos szukac u siebie związanego z nietolerancją glutenu czy alergią jest spowodowane tez wizyta u dermatologa. Od bardzo dawna walczę z trądzikiem, (mam juz 22 lata) i jak z wiatrem walczę..Zauwazylam, ze nasila sie on właśnie w szczególności po zjedzeniu chleba, kopytek, pizzy, ziemniaki.... Brzuch bardzo często tez dawał znać uczucie przelewania sie,jeżdżenia" po jelitach.(dość często biegunka) Kiedy miałam zalecenie, by spróbować odstawić gluten, skora uspokoiła się,brzuch tez ok. Kiedy wczoraj znajomy poczęstował mnie kopytkami, reakcja- biegunka i znów uczucie kruczenia, przelewania w jelitach. ( pojawiły sie nowe reakcje na skórze. Dodam ze nie jest to trądzik różowaty tylko grudkowy)
Testy alergiczne( nakłuwane pokarmowe) nic nie wykazały.
Panel z krwi F 79 >0,10 Ku/L czyli jak dostałam w opisie norma.
Nie chcę tez na sile szukać...
Wiec chciałam zapytać, czy jest sens szukać dalej? Co robic?
Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: problem z wynikami a objawy. Co robic? bardzo proszę o r

Post autor: pleomorfa »

Badałaś pewnie panel alergenów, cokolwiek wyszło ?

Czy jest sens szukać dalej, uważam, że sens zawsze jest.
Jak wyglądają badania krwi, kału ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ula1994
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak panel alergologiczny przez nakłuwanie pokarmowy- nic nie wyszło.
Krew pod kątem glutenu F 79 >0,10 Ku/L ( gdzie od tego stężenia > 0,35) jest brana pod uwagę "norm" alergii.
Badanie kału będę robić w najbliższym czasie. Chodź przyznam, że dla mojej pani doktor cały ten pomysł był moim wymysłem i zafascynowaniem dietą bezglutenową..argument?..Bo Anna Lewandowska tak robi i jest szał...
ula1994
Nowicjusz
Nowicjusz

ula1994 pisze:Tak panel alergologiczny przez nakłuwanie pokarmowy- nic nie wyszło.
Krew pod kątem glutenu F 79 >0,10 Ku/L ( gdzie od tego stężenia > 0,35) jest brana pod uwagę "norm" alergii.
Badanie kału będę robić w najbliższym czasie. Chodź przyznam, że dla mojej pani doktor cały ten pomysł był moim wymysłem i zafascynowaniem dietą bezglutenową..argument?..Bo Anna Lewandowska tak robi i jest szał...
Nutramil nie próbowałam. Ale dziękuję - skorzystam.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Ten Nutramil pachnie troszkę spamem, ale może się mylę.

Ja po z doświadczenia wychodzę z założenia, że warto sprawdzić w razie W. niż nie sprawdzić. Nawet jakby się wydawało śmieszne.
A co do trądziku to badałaś sobie hormony? Jak wygląda morfologia itp?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ula1994
Nowicjusz
Nowicjusz

Morfologia i hormony ok.
ODPOWIEDZ