Czy to celiaka?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Czy to celiaka?
Witam!Mam 30 lat i okazało sie w testach alergicznych ,że mam alergie na wszystkie mąki .I alergolog podejrzewa celiake i kazał mi zrobić wyniki.Już miałam 2 endoskopie w swoim życiu bo mnie często brzuch boli i pieczę w środku.Nawet jak alkohol nie raz wypije to mnie brzuch boli.Zauważył am ze po mlecznych rzeczach mnie boli i z maki przennej.Takie objawy zauwazylam koło 2 lat.I dodatkowo astma. Wyniki teraz robilam
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA) 0,2 taki mi wyszedł.Czy on oznacza celiake?Bo dopiero na październik mam wizytę u gastrologa
U ujemny: < 20,0
słabo dodatni: 20,0-30,0
dodatni: > 30,0
I jeszcze jedno nie dawno brałam antybiotyk,czy on mógł zmienić wynik?
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA) 0,2 taki mi wyszedł.Czy on oznacza celiake?Bo dopiero na październik mam wizytę u gastrologa
U ujemny: < 20,0
słabo dodatni: 20,0-30,0
dodatni: > 30,0
I jeszcze jedno nie dawno brałam antybiotyk,czy on mógł zmienić wynik?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Czy to celiaka?
Ten wynik nie wskazuje na celiakię. Ale również jej nie wyklucza. Antybiotyk nie mógł wpłynąć na wynik przeciwciał. Na wyniki te wpływa dieta bezglutenowa oraz leki immunosupresyjne, a także sterydy.
Miałaś robione IgA ogółem? Czy w trakcie którejś endoskopii (o ile były to gastroskopie) pobrano wycinki z dwunastnicy do badania?
Miałaś robione IgA ogółem? Czy w trakcie którejś endoskopii (o ile były to gastroskopie) pobrano wycinki z dwunastnicy do badania?
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Nowicjusz
Miałam i nie było wycinkòw,z pól roku temu mialam.Biorę wziewy i leki na alergie.Zastanawiam się czy jest sens robić badania genetyczne?Ogółem mialam IgA
- pleomorfa
Jaki był wynik przy jakiej normie IgA ogółem?
Negatywny wynik badań genetycznych z dużym prawdopodobieństwem (98-99%) wyklucza celiakię.
Negatywny wynik badań genetycznych z dużym prawdopodobieństwem (98-99%) wyklucza celiakię.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Nowicjusz
P/c p. TRANSGLUTAMINAZIE TKANKOWEJ IgA ja miałam takie badanie i nie wiem czy to jest ogółem wynik wyżej w pierwszym poście.I na wynik genetyczny trzeba być na czczo?pozdrawiam i dziękuję za odpowiedźi
- pleomorfa
NA genetyczne nie trzeba być na czczo.
To badanie to zupełnie coś innego. Chodzi mi o IgA ogółem/IgA całkowite. Ilość ogólną immunoglobulin A w krwi. Koszt badania ok. 30-40zł.
Jak jest ich za mało to nie ma sensu robić badań w tej klasie bo wyjdą fałszywie ujemne.
To badanie to zupełnie coś innego. Chodzi mi o IgA ogółem/IgA całkowite. Ilość ogólną immunoglobulin A w krwi. Koszt badania ok. 30-40zł.
Jak jest ich za mało to nie ma sensu robić badań w tej klasie bo wyjdą fałszywie ujemne.
-
- Nowicjusz
Witam! Nic innego więcej nie robiłam,myślałam że to wykluczy celiake.Najlepiej to jakie zrobic badania żeby spać spokojnie nie myśleć,może Pani by mi coś doradzila? za ten wynik dałam 63 i sie zastanawiam na tym genetycznym i się waham
-
- Nowicjusz
Witam!nie wiem czy się martwic,zrobilam wynik IGa calkowite i wyszło 408 ponad norme Immunoglobulina
- Ig A w surowicy (L85) ↑ 408 mg/dl 70 — 400 ,i też
,-P/c przeciw endomysium IgA (N79) W mianie 1:10 NIE WYKRYTO obecności przeciwciał przeciw endomysium.Dziewczyny poradzcie coś już nie eiem vo myśleć.Teraz przeszlam na dietę bezglutenowa i lepiej sie czuję.
- Ig A w surowicy (L85) ↑ 408 mg/dl 70 — 400 ,i też
,-P/c przeciw endomysium IgA (N79) W mianie 1:10 NIE WYKRYTO obecności przeciwciał przeciw endomysium.Dziewczyny poradzcie coś już nie eiem vo myśleć.Teraz przeszlam na dietę bezglutenowa i lepiej sie czuję.
Wygląda na to że celiakię wykluczyłaś ale masz nietolerancję laktozy i glutenu. Dlatego jeśli lepiej się czujesz na diecie bezglutenowej- trzymaj ją przez co najmniej pół roku.
- pleomorfa
A testy alergiczne były robione?
Mnie ciekawi to podwyższone IgA... jakiś powód takiego stanu rzeczy musi być.
Mnie ciekawi to podwyższone IgA... jakiś powód takiego stanu rzeczy musi być.
-
- Nowicjusz
Witam!Mam astmę ,i testy były robione i na wszystkie mąki mam uczulenie oprócz owsianej i kukrydzianej tam gdzie nie ma glutenu oraz drzewa i trawy.Prawie na wszystko jestem uczulona .Dlatego alergolog mi kazał przebadac tarczyce i do gastrologa,ale wyniki wyszły nibyok.Nie oznaczaja celiaki,a czy ten wynik też może coś zlego oznaczać?Dopiero w październiku jade do alergologa ;(A cofnąć się 3 lata temu wszystko było ok,nie miałam astmy niczego.A teraz każda choroba się mnie czepia.Tylko jestem ciekawa czy do końca życia muszę unikać alergenów i czy jak będę jadła nagminne produkty co mi szkodą nie spowodują mi więcej szkód 

Witam, jestem w trakcie wykrywania celiakii, odebrałam wyniki i nic z nich nie rozumiem, a do gastrologa mam niestety dopiero za 3 miesiące
.
Proszę o interpretacje czy mam celiakie:
p/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty-tgt) w kl. > 200 IgA met.ELISA
<20 RU/ml-wynik ujemny
>=2-RU/ml-wynik dodatni
p/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty-tgt) w kl. 0,08 IgG
<1,0 wynik ujemny
>= 1,0-2,0 wynik słabo dadatni
>=2,0-5,0 wynik dodatni
>= 5,0 wynik wysoko dodatni
EMA-p/ciała p.endomysium IgG met.IIF met. ELISA
Stwierdzona obecność p/ciał przeciw endomysium w klasie IgG w mianie 1:10
Interpretacja wynków:
-brak reakcji przy mianie 1:10-wynik negatywny. w próbce pacjenta nie stwierdza się p/ciał klasy IgG przeciw endomysium
-pozytyw na reakcje przy mianie 1:10- wynik pozytywny
EMA-p/ciała p.endomysium IgA met.IIF
Stwierdzona obecność p/ciał przeciw endomysium w klasie IgA w mianie 1:1000
Interpretacja wynków:
-brak reakcji przy mianie 1:10-wynik negatywny. w próbce pacjenta nie stwierdza się p/ciał klasy IgA przeciw endomysium

Proszę o interpretacje czy mam celiakie:
p/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty-tgt) w kl. > 200 IgA met.ELISA
<20 RU/ml-wynik ujemny
>=2-RU/ml-wynik dodatni
p/c.p. transglutaminazie tkankowej (anty-tgt) w kl. 0,08 IgG
<1,0 wynik ujemny
>= 1,0-2,0 wynik słabo dadatni
>=2,0-5,0 wynik dodatni
>= 5,0 wynik wysoko dodatni
EMA-p/ciała p.endomysium IgG met.IIF met. ELISA
Stwierdzona obecność p/ciał przeciw endomysium w klasie IgG w mianie 1:10
Interpretacja wynków:
-brak reakcji przy mianie 1:10-wynik negatywny. w próbce pacjenta nie stwierdza się p/ciał klasy IgG przeciw endomysium
EMA-p/ciała p.endomysium IgA met.IIF
Stwierdzona obecność p/ciał przeciw endomysium w klasie IgA w mianie 1:1000
Interpretacja wynków:
-brak reakcji przy mianie 1:10-wynik negatywny. w próbce pacjenta nie stwierdza się p/ciał klasy IgA przeciw endomysium
- pleomorfa
Że masz celiakię, a według wytycznych medycznych, gdybyś dorobiła sobie gen i masz charakterystyczne objawy można rozważyć odejście od biopsji jelita.