Podwyższone przeciwciała

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mamajka
Nowicjusz
Nowicjusz

Podwyższone przeciwciała

Post autor: Mamajka »

Witam. Czy ktoś mógłby zerknąć na wyniki mojej córki (10 lat ). Jest w grupie ryzyka ze względu na cukrzycę typu 1 i Hashimoto. Od roku ma niepokojące objawy - dziwne wysypki, bóle brzucha (ostatnio bardzo często i bardzo silne), z dodatkowych badań utrzymujący się od lat wysoki cholesterol i ostatnio niski poziom leukocytów.
A to niedawne wyniki przeciwciał: p. transglutaminazie - IgA 8,4 IgG 3,3; p.deamidowanej gliadynie IgG 12.
W Centrum Zdrowia Dziecka za dwa tygodnie mamy umówione badanie gastro aby potwierdzić bądź wykluczyć celiakię. Obawy mam jednak duże, ponieważ czuję, że nie ma się co łudzić...
Przy okazji tych ostatnich wyników, okazało się, że już rok temu przeciwciała były "na granicy" ale lekarka stwierdziła, że jeszcze nie warto robić szczegółowych badań. Mam trochę żal, ponieważ już wtedy zgłaszałam niepokojące objawy córki i pytałam o dietę bezglutenową. Usłyszałam wtedy od lekarki, że badania wyszły w porządku i czy w ogóle zdaję sobie sprawę co to za dieta i po chcę nią obarczać dziecko, które już i tak ma cukrzycę... :|
Pożaliłam się troszkę - to dlatego, że się martwię. Jeśli ktoś mógłby coś powiedzieć na temat tych wyników, to będę wdzięczna :)
Awatar użytkownika
Zolek
Forumowicz
Forumowicz

Re: Podwyższone przeciwciała

Post autor: Zolek »

Te wyniki są znowu graniczne- tylko biopsja dwunastnicy może rozstrzygnąć sprawę
Co to znaczy że córka jest w grupie ryzyka cukrzycy i Hashimoto? ma te choroby? Czy robiłaś badania genetyczne?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Podwyższone przeciwciała

Post autor: pleomorfa »

Mamajka możesz podać normy do przeciwciał? Bez nich cięzko coś powiedzieć, bo laboratoria mają różne normy.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ