celiakia/gastro...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

mayah
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: celiakia/gastro...

Post autor: mayah »

Wracam po dłuższym czasie. Nie mam celiakii to pewne ale drążąc temat wyszło min. nietolerancja zbóż (ImmunoPro50) w tym też na sam wyizolowany gluten, mleka, jaj.
Oprócz tego duża dysbioza jelit, jelita porozszczelniane i stan zapalny. Co oczywiście ma wpływ na funkcjonowanie innych narządów., niestety.

Także będę tu zaglądała w szczególności jeśli chodzi o kuchnie bo sama nie mam głowy do wymyślania nowych dań :/ :/
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Dasz radę!

Jakie postępowanie masz wprowadzić w związku z dysbiozą? Probiotykoterapia celowana, koncentraty probiotyczne czy zwykłe probiotyki, a może jeszcze coś innego?

Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justyna_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: justyna_ »

mayah a refluks też miałaś?
mayah
Nowicjusz
Nowicjusz

justyna_ pisze:mayah a refluks też miałaś?

Na szczęście nie miałam.
mayah
Nowicjusz
Nowicjusz

pleomorfa pisze:Dasz radę!

Jakie postępowanie masz wprowadzić w związku z dysbiozą? Probiotykoterapia celowana, koncentraty probiotyczne czy zwykłe probiotyki, a może jeszcze coś innego?

Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

No właśnie idziemy trochę inaczej niż tradycyjnie. Raczej bazujemy na tym żeby zbudować własna mikroflorę poprzez stosowanie ziół prebiotycznych w dużych ilościach plus oczywiście dieta składająca się z produktów prebiotycznych, immunostymulujących, przeciwzapalnych itp. Dodatkowo oczyszczanie z patogennej mikroflory poprzez wlewki ziołowe, których garbniki bardziej agresywnie działają na patogeny niż na dobre bakterie. Z probiotyków to tylko w Colonie C mam i Posterisanie H.

Jasne z Wami dam rade. Tu mam tyle wiadomości że dieta nie jest straszna.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Właśnie byłam ciekawa, w którą stronę pójdziecie :).
Ja ostatnio się "zakochałam" w koncentracie probiotycznym (16 szczepów bakterii + ekstrakty ziołowe) i testuję na sobie :P.
Jestem bardzo ciekawa efektów :).

A robiłaś może badanie składu flory bakteryjnej?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justyna_
Nowicjusz
Nowicjusz

A miałaś robione badanie IgE? I jesli tak to czy wyszło ponad normą? Pytam, bo mój mąż trochę w podobnej sytuacji. Badanie IgA ogólne ma w normie więc celiakia to raczej nie będzie. Zobaczy się jeszcze czy lekarz karze mu szczegółowe IgA zrobic. No ale za to IgE ma ponad normą, a to wyczytałam, że świadczy o alergii. Tylko, że główny objaw to refluks i ból brzucha po glutenie i jajkach.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Badanie IgA ogólne ma w normie więc celiakia to raczej nie będzie.
Wtrącę się. To nic nie znaczy. IgA nie robi się po to, żeby zobaczyć czy ma się ponad normę (choć to też jest informacja), ale głównie po to żeby sprawdzić czy jest niedobór.

IgE jeszcze jest podwyższone przy pasożytach.
Życzę powodzenia w diagnostyce :)
justyna_
Nowicjusz
Nowicjusz

pleomorfa pisze:
Badanie IgA ogólne ma w normie więc celiakia to raczej nie będzie.
Wtrącę się. To nic nie znaczy. IgA nie robi się po to, żeby zobaczyć czy ma się ponad normę (choć to też jest informacja), ale głównie po to żeby sprawdzić czy jest niedobór.

IgE jeszcze jest podwyższone przy pasożytach.
Życzę powodzenia w diagnostyce :)

Dziękuja za informacje :) za tydzień wizyta to się okaże jakie badania dalsze będą. Refluks tak często ma, że już się do niego przyzwyczaił. Od lekarza też dowiedziałam się, że celiakia to choroba autoagresywna, więc to chyba znaczy, że kosmki mogą być zaatakowane w późniejszym wieku.
mayah
Nowicjusz
Nowicjusz

pleomorfa pisze:Właśnie byłam ciekawa, w którą stronę pójdziecie :).
Ja ostatnio się "zakochałam" w koncentracie probiotycznym (16 szczepów bakterii + ekstrakty ziołowe) i testuję na sobie :P.
Jestem bardzo ciekawa efektów :).

A robiłaś może badanie składu flory bakteryjnej?

Czyżby Alveo? Też kiedyś myślałam żeby tego spróbować ale w ciemno nie chciałam tego kupować nie wiedząc co mi jest.

Nie badałam składu flory bakteryjnej póki co. Na razie wierze w to, że z tym pójdzie w miarę łatwo i szybko. Potem zobaczę.
mayah
Nowicjusz
Nowicjusz

justyna_ pisze:A miałaś robione badanie IgE? I jesli tak to czy wyszło ponad normą? Pytam, bo mój mąż trochę w podobnej sytuacji. Badanie IgA ogólne ma w normie więc celiakia to raczej nie będzie. Zobaczy się jeszcze czy lekarz karze mu szczegółowe IgA zrobic. No ale za to IgE ma ponad normą, a to wyczytałam, że świadczy o alergii. Tylko, że główny objaw to refluks i ból brzucha po glutenie i jajkach.

Miałam badane tylko alergie typu późnego IgG zależną (nadwrażliwość pokarmowa). U mnie bywał objawy właśnie późne po kilku dniach nawet i ciężko było coś sensownego wymyślać.

Pleomorfa resztę Ci pięknie opisała.
ODPOWIEDZ