No właśnie. Może wiecie co można zrobić z mąki sojowej. Kupiłam tego strasznie dużo na początku diety, a teraz lezy i się marnuje. Może macie jakieś sprawdzone i smaczne przepisy. Pozdrawiam
...ja dodaje do chleba jak pieke, raz tez zrobilam schabowe obtaczane w tej mace ale moj bezglutenowiec powiedzial ze za "mocno" smakuje wiec pozostalam tylko przy chlebku.
Można dodać np. do zupy jako zagęszczacz, wtedy nie daje się już mleka. Ja tak robię pomidorową. Dostałam też kiedyś ten przepis, ąle nie próbowałam jeszcze robić:
Biszkopt z mąki kukurydzianej i sojowej
4 jajka
12 dag mąki kukurydzianej
2 dag mąki sojowej
cukier wanilinowy lub skórka z cytryny
Ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając. Ostrożnie wymieszać z mąką, cukrem wanilinowym lub skórką z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą - bezglutenową. Piec w gorącym piekarniku 35 - 40 minut.
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Usłyszałam o jeszcze jednym sposobie wykorzystania mąki sojowej: miesza się z jajkiem, robi kulki, obgotowuje i idzie z tym na ryby. Podobno biorą lepiej niż na kukurydzę
A wczoraj jadłam ten sojowo-kukurydziany biszkopt. Dobry w smaku, choć trochę przypomina ciasto kruche, a nie miękki i puszysty biszkopcik.
Pozdrawiam Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Stracił puszystość przez mąkę kukurydzianą. Ja robię biszkopt wg tradycyjnej receptury(tzn. ile jajek tyle łyżek cukru i mąki), a używam mąki mix-pku, czasem mieszam z sojową lub ziemniaczaną. Pyszne placki do tortów z tego wychodzą.Jak doda się więcej mąki, to jest mniej lejące i można piec biszkopciki-ciasteczka. Polecam.
Kasiu, bardzo proszę, podaj mi jakiś przepis na pyszny tort urodzinowy dla 4-latka.
Rozpoznanie mamy dopiero od kilku dni, jestem więc początkująca w temacie ciast bezglutenowych.