Jaką macie grupę krwi?
Moderator: Moderatorzy
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Moja córka chora na celiakię ma grupę B Rh+, a ja 0 Rh+ i na celiakię nie choruję. Ale gdy córcia się urodziła (17 lat temu) to był między nami jakiś konflikt grup krwi i nie chodziło o konflikt serologiczny. Było to na tyle poważne, że miała mieć nawet przetoczoną krew. Teraz zaczynam się zastanawiać co to było i czy to może mieć jakiś związek z jej chorobą wykrytą przed siedmioma laty. Jeśli się czegoś dowiem - napiszę.
Pozdrawiam Anna
Pozdrawiam Anna
Ja mam B Rh+
Mój dziadek (urodzony w latach 20.) też taką miał i dokuczała mu przewlekła biegunka (tak jak mi, gdy byłam dzieckiem bez diety bezglutenowej).
Kilkoro moich bliskich znajomych ma tę grupę krwi, a cale zycie jedzą gluten - jedna znajoma nawet w dawce zmasowanej, bo jest wegetarianką. Więc...
Ale w cytowanej wyżej ksiązce ostrzegają grupę B przed glutenem. I... kukurydza :-k Faktycznie, gdy przez pewien czas jadlam suche chlebki kukurydziane, nie czułam się najlepiej.
Tu jest krótkie opracowanie na temat grup krwi i jedzenia:
http://www.schudnij.com.pl/grupy.html
O kazdej grupie sa dwie strony (link do drugiej strony jest na dole - na niej wlasnie specyfikują co jest wskazane a co niepolecane).
Ja keidys slyszalam teorie, ze w ogole ludzie (europejczycy? ludy "cywilizacyjnie mlode"? ) zle toleruja wysokoglutenowe produkty, bo organizmy ich przodkow nie byly przysposobione do takich zboz. Hmm... chetnie bym przeczytala jakis rys historyczny zboz - czy faktycznie hodowanie odmian wysokoglutenowych jest wymyslem niedawnych czasow?
:o
Mój dziadek (urodzony w latach 20.) też taką miał i dokuczała mu przewlekła biegunka (tak jak mi, gdy byłam dzieckiem bez diety bezglutenowej).
Kilkoro moich bliskich znajomych ma tę grupę krwi, a cale zycie jedzą gluten - jedna znajoma nawet w dawce zmasowanej, bo jest wegetarianką. Więc...

Ale w cytowanej wyżej ksiązce ostrzegają grupę B przed glutenem. I... kukurydza :-k Faktycznie, gdy przez pewien czas jadlam suche chlebki kukurydziane, nie czułam się najlepiej.
Tu jest krótkie opracowanie na temat grup krwi i jedzenia:
http://www.schudnij.com.pl/grupy.html
O kazdej grupie sa dwie strony (link do drugiej strony jest na dole - na niej wlasnie specyfikują co jest wskazane a co niepolecane).
Ja keidys slyszalam teorie, ze w ogole ludzie (europejczycy? ludy "cywilizacyjnie mlode"? ) zle toleruja wysokoglutenowe produkty, bo organizmy ich przodkow nie byly przysposobione do takich zboz. Hmm... chetnie bym przeczytala jakis rys historyczny zboz - czy faktycznie hodowanie odmian wysokoglutenowych jest wymyslem niedawnych czasow?
:o
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
- ooowieczka
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: śr 27 kwie, 2005 17:42
- Lokalizacja: tczew
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15