Wprowadzanie glutenu

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ida2305
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: czw 18 lip, 2019 09:17

Wprowadzanie glutenu

Post autor: ida2305 »

Dzień dobry!
Mój syn nie ma potwierdzonej celiakii. Lekarz wprowadził dietę na 6 miesięcy. Jesteśmy na finiszu i zaczęłam mieć wątpliwości..Przez 6 tygodni mam wprowadzać gluten w ilości odpowiadającej 3 kromkom chleba dziennie. Z racji tego,że lekarza nie będzie do końca sierpnia, chciałam zapytać osoby doświadczone czy ten odpowiednik 3 kromek to przez całe 6 tygodni, czy stopniowo więcej?
Jak było u Was?
Pozdrawiam!
Krzysztof123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: śr 24 lip, 2019 14:16

Re: Wprowadzanie glutenu

Post autor: Krzysztof123 »

W ubiegłym roku (styczeń) wykryto u mnie niewielki zanik kosmków (stopień 3a). Po zrobieniu badań genetycznych i przeciwciał przeszedłem na dietę bezglutenową.
Wyniki badań genetycznych: HLADQ2.5 (dodatni); HLADQ2.2 (ujemny); HLADQ8 (ujemny). Przeciwciała: p.deaminowanej gliadynie (DGP) IgA met. elisa (wynik 4) przy normie poniżej 20 ujemny; p.deaminowanej gliadynie (DGP) IgG met. elisa (wynik 3) przy normie poniżej 20 ujemny; Anty-Gliadyna IgA met. IF (ujemny); Anty-Endomysium IgA met. IF (ujemny). Odwiedziłem wielu gastroenterologów i żaden z nich nie jest przekonany o tym, że mam celiakię. Po 9 miesiącach stosowania diety nie mem zaniku kosmków (wynik 0). Wszyscy mówili, że mam przejść prowokację glutenem, wtedy potwierdzi się czy mam celiakię w 100%.W związku z tym podpinam się pod pytanie poprzedniczki/poprzednika. Przez ile tygodni lub miesięcy spożywać gluten (lekarze twierdzą, że od 3 do 6 miesięcy). W jakiej dawce dziennej spożywać gluten?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wprowadzanie glutenu

Post autor: Leeloo »

Prowokacja glutenem wg Hozyasza to ok. 0,5 g glutenu na kg masy ciała pacjenta na dobę przez 3-6 miesięcy.

Wg innych zaleceń powinna trwać 3 miesiące, albo do wystąpienia objawów, ale nie krócej niż 4-6 tygodni.
Dieta powinna dostarczać 10-15g glutenu na dobę, najlepiej w 3 posiłkach (Husby i wsp., JPGN, 2012; Murch i wsp., Arch Dis Child 2013; Rubio-Tapia; Am J Gastroenterol 2013).

1 kromka chleba pszennego to ok. 2-2.5 gramów glutenu.
Krzysztof123
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: śr 24 lip, 2019 14:16

Re: Wprowadzanie glutenu

Post autor: Krzysztof123 »

Jakie najlepiej badania zrobić po prowokacji glutenem?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wprowadzanie glutenu

Post autor: Leeloo »

Najlepiej porównać dokładnie z tymi, które były przed prowokacją.
ODPOWIEDZ