Zakłady Mięsne Żywiec Wojciech Dobija Zawsze Dobre

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

No niby tak.. (nie chcę mnożyć powodów przeciw), ale lokalizacja Makro w Lublinie jest nie za ciekawa, autobusem się nie dojedzie, a samochodzik na razie nie wchodzi w grę.. Chyba sobie dziś schabik upiekę...
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

no tak... ja akurat nie dość że mam dostęp do karty to jeszcze makro w Katowicach jest ode mnie jakies 10 minut piechotką.
Jestem jednak przekonana, że żadne wędliny nie przebiją własnoręcznie pieczonego schabu :D :D
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Ja też dostałem od nich odpowiedź :)
Szanowny Panie,

witam i przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję.

W tym czasie zdobywaliśmy szczegółowe informacje na temat diety bezglutenowej, o czym chciałbym się teraz z Panem podzielić.

Okazało się, że zainteresowanie tym problemem jest większe – podobne zapytania dotarły do nas z Katowic od pani Bogusławy Rowieska z Koła Bezglutenowego TPD Katowice.

Podstawowym źródłem naszej wiedzy jest strona www.celiakia.pl . Na podstawie zdobytych informacji przygotowaliśmy listę najważniejszych naszych produktów, do których w trakcie procesu produkcji nie dodajemy składników zawierających gluten. W środę wysyłamy pilotażowo do badania do CZD w Warszawie pięć wybranych produktów – o wynikach badań poinformuję. Równocześnie będziemy pogłębiać naszą wiedzę dotyczącą celiakii, wykonywać następne badania by z pełną świadomością zadeklarować brak glutenu.

Pozdrawiam
Jarosław Barczyk
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: GosiaM »

fiu fiu jestem pod wrażeniem tej odpowiedzi. Widać, że zależy im na klientach. Oby tak dalej.
Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: salcia »

No cóż jestem z Makro a dopiero od Was dowiedziałam się o istnieniu tej firmy,całe życie się uczymy.Ale w Makro ku mojemu zdziwieniu odkryłam ,,Drużynę Kogucika" a miało nie być wprowadzanych tych wędlin przynajmniej tym Sosnowieckim Makro.

[ Dodano: Sro 01 Lis, 2006 17:52 ]
A co z glutaminianem sodu,który jest w składzie niektórych z tych produktów??
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

no bardzo ładnie z ich strony - oby wiecej takich firm.... wielkie dzięki ... ale mialabym tez prosbę o spis wszystkich produktow - z zaznaczeniem również tych na pewno zawierających gluten żeby też zapamiętać dobrze te których nie jeść... bo mój mózg bezglutenowy często właśnie tak koduje - nie ruszaj... :)
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do korespondencji prowadzonej z naszą firmą pragnę Pana
poinformować, że właśnie otrzymaliśmy wyniki badań laboratoryjnych
przeprowadzonych przez Centrum Zdrowia Dziecka z Warszawy.

Wyniki badań potwierdzają, że nasze produkty nie zawierają glutenu.

Badaniu poddaliśmy następujące produkty:
- kiełbasa krakowska sucha,
- polędwica sopocka,
- parówki wiedeńskie,
- szyneczkę z indyka,
- frankfurterki parzone.

Na Pana życzenie chętnie prześle Panu kopie wyników badań.

Z poważaniem,

Przemysław Czerwiński
Zakłady Mięsne w Żywcu
www.dobija.pl
jak dostanę wyniki, to je tu wkleję Obrazek

[ Dodano: Pią 24 Lis, 2006 16:00 ]
no i już je mam... oto one:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

echh... żeby tak każdy producent podchodził do problemu bezglutenowości :=D>: :=D>: :=D>:
Koduję w głowie nazwy produktów i od dziś poszerzam asortyment :)
bogusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: bogusia »

Właśnie jestem po degustacji w/w bezglutenowych wędlin.Są pyszne - polecam.
Na opakowaniach nie ma jeszcze informacji ,że są bezglutenowe,ale to tylko kwestia czasu w/g zapewnień Pana P.Czerwińskiego.

Dzisiaj (6 XII) otrzymałam informacje, że firma wysłała do badania następne produkty. :=D>:
Awatar użytkownika
Gaga
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gaga »

A ja na koniec wątku dodam ,że w patronackim stoisku w społemowskim sklepie w Bielsku Białej pojawiły się produkty oznaczone znakiem porzekreślonego kłosa. Wszystkie zapakowane w vacum . Na szybie lady chłodniczej pojawił się żółty napis : produkty bezglutenowe. Jestem pod wrażeniem . Może warto byłoby zaprosić tę fimę na majowe Dni do Warszawy ???
Gaga
Awatar użytkownika
GosiaM

Post autor: GosiaM »

Gaga pisze:Może warto byłoby zaprosić tę fimę na majowe Dni do Warszawy ???
Bardzo dobry pomysł :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Kto mieszka w Krakowie w rejonach Czerwonego Prądnika może zakupić produkty Żywiec Zawsze Dobre w sklepie spożywczym ALTI przy ul. Strzelców (rondo Barei). Na półce z wędlinami paczkowanymi pojawił się napis NOWOŚĆ - PRODUKTY BEZGLUTENOWE :)
Być może to tylko test sprzedaży, jednak produkty są cały czas dostępne. Bardzo dobre, swoją drogą :)
Na stoisku z wędlinami można także zakupić na wagę ich parówki cielęce Wiedeńskie.
PatiGr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PatiGr »

witam.to jak z tymi wędlinami jest tak do końca??Naprawdę nie ma tego glutenu??A czy w tej polędwicy sopockiej i szynce z indyka jest ten glutaminian?czy ktoś już coś wie na ten temat?Bo chodzi tu o dzieciaka 17msc.a czy sklepy wymienione na ich stronie to wszystkie?dziękuję i pozdrawiam
patka
Wojtek

Post autor: Wojtek »

pisałem do nich gdzie mają swoje sklepy i otrzymałem informacje,że w Macro są ich produkty. Ale jeszcze tam nie byłem, więc nie potwierdzam.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

PatiGr pisze:Naprawdę nie ma tego glutenu??
Producent zrobił badania, wyszło, że glutenu nie ma, to na czym innym mamy się jeszcze opierać? Za każdym razem, przy każdym produkcie, są dylematy czy można go spożywać. Czytamy składniki, dyskutujemy na forum. A tutaj mamy dodatkowo badania. No to jak można to jeszcze sprawdzić, bo wychodzi na to, że żaden produkt, nawet przebadany, nie należy do bezpiecznych.
Wojtek pisze:pisałem do nich gdzie mają swoje sklepy i otrzymałem informacje,że w Macro są ich produkty
http://www.dobija.pl/index.php?id=59 , poza tym na początku wątku są informacje na ten temat.
ODPOWIEDZ