Jak zrobić dobrą pizze?
Moderator: Moderatorzy
Jak zrobić dobrą pizze?
Pamietacie smak pizzy prosto z pizzerii? Nie wie ktos jak uzyskac podobny efekt w domu? Ja nie mam pojecia wogole o gotowaniu i bylbym wdzieczny za pomoc! Kupilem spody bezglutenowe i chcialem cos wykombinowac, wyszlo calkiem smaczne ale to nie bylo to. Jak oni robia w pizzeriach ten wierzch? Jakie przyprawy daja? Z gory dziekuje.
Always Look On the Bright Side of Life :-)
Wierzch to chyba pikuś, łatwe do powtórzenia w domu... Niepowtarzalne jest ciasto, takie chrupiące, pachnące..... no dobra, sami wiecie. :roll: Ale jak dla Ciebie spody są ok. to w wierzchach najważniejsze jest:Lars pisze:Jak oni robia w pizzeriach ten wierzch? Jakie przyprawy daja?
- 2 gatunki sera, a obowiązkowo mozzarella, najlepiej starta wcześniej na tarce - to ona tak się ciągnie. Ja daję jeszcze jakiś inny, "konwencjonalny" ser żółty;
- najważniejsza przyprawa to oregano, bez tego pizza nie jest pizzą. Kupisz w każdym spożywczym. Ostatecznie mogą być zioła prowansalskie, ale to już jakby nie to.
- spód dobrze jest posmarować oliwą z oliwek, dopiero potem układać "farsz".
- a to co położysz między spodem a serem - to już zależy tylko od Ciebie...
- zamiast koncentratu pomidorowego (stosowanego do smarowania placka) proponuję uduszone na masełku pomidorki z odrobiną czosnku i oregano.
Smacznego.....
Dzieki Kabran! Ogolnie to podobnie ta pizze zrobilem ostatnio: mozarella i "zwykly" zolty ser, oregano, pomidorki i koncentrat. Sprobuje poddusic jeszcze tak jak mowisz te pomidorki z oregano i czosnkiem, to moze byc to brakujace ogniwo w mojej pizzy marzen! :-) A co do spodow, to nie sa rewelacyjne,ale sam nie potrafie zrobic wiec musza mi wystarczyc. Chociaz moze kiedys mnie najdzie wena i wparuje jak zawsze do kuchi z pelnym osprzetem, czyli: w jednej rece ksiazka kucharska a w drugiej gasnica i cos pokombinuje :-) A nie wiesz moze jak zrobic sos czosnkowy do pizzy? Bo tych z pizzerii to chyba nie mozemy?
Always Look On the Bright Side of Life :-)
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ale to nie do końca wynika z właściwości glutenu. Ciasto niekiedy rozpływa się (jest wilgotne) dlatego, bo pracownicy pizzerii wrzucają na przygotowywaną pizze wcześniej zamrożone pieczarki i inne składnikigosia888 pisze:Ciasto rozpływa Ci się w ustach.
![n :)](./images/smilies/001.gif)
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
ok postaram siękabran pisze:Uprzejmie proszę o nie dołowanie innych Forumowiczów
![n :P](./images/smilies/003.gif)
Wiecie co mi się ostatnio śniło? Że poszłam do pizzeri z moim blatem i poprosiłam tylko o dodatki.
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![:(](./images/smilies/icon_sad.gif)
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Dowiedziałam się, że coś takiego istnieje, na jakimś forum kulinarnym (glutenowym).
Na stronie www.pizzastone.pl można poczytać i pooglądać zdjęcia chlebów pieczonych przez forumowiczów, a na www.pizzastone.com.pl - kupić.
Ja wiem, że na zdjęciach są chleby i pizze glutenowe, ale może bezglutenowe też wyjdą takie piękne?![n :P](./images/smilies/003.gif)
Na stronie www.pizzastone.pl można poczytać i pooglądać zdjęcia chlebów pieczonych przez forumowiczów, a na www.pizzastone.com.pl - kupić.
Ja wiem, że na zdjęciach są chleby i pizze glutenowe, ale może bezglutenowe też wyjdą takie piękne?
![n :P](./images/smilies/003.gif)
Ostatnio zmieniony pt 11 sty, 2008 22:59 przez Grażyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Mój wypróbowany przepis, parę innych piekłam, ale już nie wrócę do nich:
-30 dag mąki,
-pół szklanki mleka,
-2 dag drożdży,
-1 jajo,
-2-3 łyżki oleju.
Mąkę mieszamy z jajkiem, drożdżami rozpuszczonymi w ciepłym mleku i zagniatamy, potem dodajemy olej i mieszamy.Ja to ugniatam w misce ręką, to najlepszy sposób.Następnie rozkładam na blasze, najcieniej jak się da i odstawiam na ok 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowuję wędliny, ser itp... Potem tylko trzeba upiec.
Dodam, że ciasto może leżeć dłużej w lodówce, kiedyś zagniotłam przed wyjściem z domu, po południu miałam jak znalazł:tylko nagrzałam piekarnik, nałożyłam farsz i upiekłam.
Z połowy porcji wychodzi dla jednej-wdóch osób, zależy od apetytu.
-30 dag mąki,
-pół szklanki mleka,
-2 dag drożdży,
-1 jajo,
-2-3 łyżki oleju.
Mąkę mieszamy z jajkiem, drożdżami rozpuszczonymi w ciepłym mleku i zagniatamy, potem dodajemy olej i mieszamy.Ja to ugniatam w misce ręką, to najlepszy sposób.Następnie rozkładam na blasze, najcieniej jak się da i odstawiam na ok 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowuję wędliny, ser itp... Potem tylko trzeba upiec.
Dodam, że ciasto może leżeć dłużej w lodówce, kiedyś zagniotłam przed wyjściem z domu, po południu miałam jak znalazł:tylko nagrzałam piekarnik, nałożyłam farsz i upiekłam.
Z połowy porcji wychodzi dla jednej-wdóch osób, zależy od apetytu.
Ostatnio zmieniony śr 16 sty, 2008 15:50 przez Kasia-mama, łącznie zmieniany 1 raz.