50 dag masła lub margaryny bezmlecznej (uwaga: nie takiej do smarowania, bo się rozwarstwi na tłuszcz i wodę, i po pierwsze stworzy zakalec, a po drugie polewa nie wyjdzie. Ja używam margaryny do pieczenia Maryna)
50 dag cukru
6 jaj
6 łyżek kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
cukier waniliowy
10 łyżek wody
Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao podgrzać w garnku do zagotowania, gotować na małym ogniu mieszając przez 3 minuty.
Ostudzić.
Z ostudzonej masy odlać 1 szklankę na polewę, resztę wlać do dużej miski, ucierać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę.
na koniec ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.
Włożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Wyjąć kiedy patyczek wbity w ciasto wychodzi z ciasta suchy.
Ostudzić, polać polewą, zostawić do zaschnięcia polewy.
Można też użyć gotowej polewy czekoladowej, wtedy nie odlewamy tej 1 szklanki na polewę, za to nie dodajemy do ciasta wody.
Jeśli ktoś jest uczulony na kakao, można to ciasto zrobić bez kakaa - wtedy nie będzie to już Murzynek, ale wciąż smaczne i łatwe do zrobienia ciasto na proszku
![n :)](./images/smilies/001.gif)