Prywatny koszt badań na przeciwciała w kierunku celiakii??

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

PatiGr pisze:skąd to wynika??
Z niedojrzałości układu immunologicznego. Ale bez paniki. Poczekaj spokojnie na wynik, potem coś poradzimy.
Natko_ pisze:yn ma mieć zbadane przeciwciała po skończeniu 2 lat, bo ponoć wyniki u młodszych dzieci często wychodzą fałszywie ujemne właśnie...
Ja w literaturze spotkałam się raczej z określeniem "niemowlęta", co wykluczałoby dziecko 16-miesięczne. Ale jak to podkreślam z uporem maniaka - nie jestem lekarzem. :)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
PatiGr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PatiGr »

Juz siedzę jak na szpilkach czekając na te wyniki no..No niemowlęta to tez by było dla mnie zrozumiałe tym bardziej że według kalendarza zywienia gluten podaje się od 10msc..
patka
Awatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Natko_ »

Niemowlę to chyba do roczku określenie dzieciątka, potem małe dziecko, ale to takie OT, bo albo ja Was, albo Wy mnie nie do końca doczytałysmy :* :D
A informacje mam od prowadzącej lekarki - szczerze mówiąc postanowiłam jej zaufać i nie wnikałam dlaczego fałszywie ujemne czy dodatnie w tym wieku <mmm> Stawiam też na ten niedojrzały układ...
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Dominiczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dominiczka »

Witam! Poszukuję laboratorium analitycznego w Poznaniu gdzie prywatnie można wykonać badania na przeciwciała u mojej półtorarocznej córki. Szukałam w kilku i wszedzie mam odp. że nie robią :zly:
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Dominiczka pisze:Witam! Poszukuję laboratorium analitycznego w Poznaniu gdzie prywatnie można wykonać badania na przeciwciała u mojej półtorarocznej córki. Szukałam w kilku i wszedzie mam odp. że nie robią :zly:
Witam, wiem że do niedawna takie przeciwciała można było robić w Centrum Alergologii na ul. Bogusławskiego 16, tel: (061) 866-04-30, 866-11-76. Ja robiłam test anty-endomisium-IgA.
Dominiczka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dominiczka »

Dzięki dzwoniłam tam i wykonują. Bardzo się cieszę, ze nareszcie coś znalazłam. Dzięki wielkie
agama
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: agama »

GosiaM pisze:Moja córka miała badania robione w szpitalu w wieku prawie 3-lat we Wrocławiu.
PatiGr pisze:ja jestem z opolskiego
W sumie to niedaleko.
Ja sobie badania robiłam prywatnie i zapłaciłam ok. 120 zł.
gdzie we Wroclawiu mozna zrobic prywatnie to badanie???
bardzo zalezy mi na odpowiedzi

Aga
Aga
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: GosiaM »

agama pisze:gdzie we Wroclawiu mozna zrobic prywatnie
Po tym jak ja zrobiłam badania w pewnym laboratorium, którego nie polecam, lekarz mojej córki polecił dla mojego męża Akademicki Szpital ul Borowska 213. Nie mam do nich żadnego numeru telefonu ale jeśli coś znajdę to napiszę.
Przepraszam, że dziś dopiero odpisuję, ale wstyd się przyznać małe zaległości mi się na forum zrobiły.
agama
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: agama »

GosiaM pisze:
agama pisze:gdzie we Wroclawiu mozna zrobic prywatnie
Po tym jak ja zrobiłam badania w pewnym laboratorium, którego nie polecam, lekarz mojej córki polecił dla mojego męża Akademicki Szpital ul Borowska 213. Nie mam do nich żadnego numeru telefonu ale jeśli coś znajdę to napiszę.
Przepraszam, że dziś dopiero odpisuję, ale wstyd się przyznać małe zaległości mi się na forum zrobiły.
dziekuje!

Aga
Aga
Awatar użytkownika
namida
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: namida »

Oto aktualne koszty badań w "Diagnostyce" w Krakowie (kilka punktów na terenie miasta - ja robiłam w MSWiA, ale ceny wszędzie takie same):

- Przeciwciała p. endomysium (EmA) w klasie IgG i IgA (łącznie) - 90,25 zł
- Przeciwciała p. transglutaminazie tkanowej (anty-TtG) w klasie IgA - 76 zł.

Uwaga! Podane ceny są z 5% zniżką dla karty stałego klienta. Jednakże kartę tą wyrabiają chyba każdemu, kto przyjdzie i na pytanie "Czy chce pani karte" odpowie sakramentalne tak :-) Karta ta jest przydatna później do sprawdzania wyników w internecie.
Jeśli robi się badania łącznie w dwóch klasach, to jest taniej, w jednej wychodzi drożej.
Na wyniki przeciwciał przeciwko endomysium czeka się 7 dni roboczych, na wyniki przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej - 30 dni roboczych.
chojny997
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: chojny997 »

We Wrocławiu takie badanie można wykonać w laboratorium na ul. Powstańców Śląskich 168
Czas oczekiwania to 10 dni, więc w miarę szybko w porównaniu z innymi laboratoriami.
Cena również jest nie za wysoka, 120zł za poniższe badania:
-Przeciwciała przeciwendomyzjalne IgA
-Przeciwciała przeciwendomyzjalne IgG
-Przeciwciała przeciwgliadynowe IgA
-Przeciwciała przeciwgliadynowe IgG
ania_sb
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ania_sb »

Rok temu syn miał badania,wynik to 2/3 stopień zaniku kosmków jelitowych.Lecz innych badań lekarz gastrolog nie zlecił,zalecił tylko diete bg.Czy domagać się też dodatkowych badań? Napiszcie co sądzicie ,pozdrawiam
enoough
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: enoough »

Witam wszystkich!
zwracam sie z prosba o pomoc.
mam 28 lat,nigdy nie mialam problemu z macznym jedzeniem,od 5 miesiecy czulam ogromny bol w nadbrzuszu. poniewaz nie ma mnie w Polsce,nie bylo mowy o skutecznym sprawdzeniu co mi dolega. lekarze bez badan twierdzili,ze sa to wrzody, przez 2 miesiace bylam na antybiotykach,ktore nic nie pomogly. zdecydowalam sie na przyjazd do Polski i wizyte u gastrologa,ktory bez wykonania badan stwierdzil helicobacter pylori,zalecil takze zbadanie wrazliwosci na gluten,dostalam kolejna serie antybiotykow,bol sie zmniejszyl podczas przyjmowania lekow.wyjechalam z Polski, po ukonczeniu kuracji bol powrocil. bolalo na okraglo. przypomnialam sobie o glutenie. odstawilam wszystkie produkty z glutenem i od 3 tygodni nie boli. Angielscy lekarze wciaz sa na etapie rozpoznawania czy to wrzody..nie zgodzilam sie na zadne antybiotyki dopoki nie zrobia mi badania krwi na obecnosc autoprzeciwcial. i do sedna: od 3 tygodni nie jadlam nic co zawieralo gluten a za tydzien mam miec pobieranie krwi,czy to oznacza ze badanie bedzie niewazne,czy mam moze zaczac przez ten tydzien jesc produkty wysokoglutenowe?przelozyc termin badania?
prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi - każdy reaguje inaczej. Ja bym przesunął...
ODPOWIEDZ