Celiakia,a wykonywany zawód...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maritka
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia,a wykonywany zawód...

Post autor: Maritka »

Czy istnieją zawody,których nie powinno się wykonywać?
Ten problem męczy mnie od dłuższego czasu...Chodzi o to że mój mąż ma celiakię i jest z zawodu mechanikiem-lakiernikiem samochodowym,kiedyś usłyszał od lekarza:"Proszę zmienić zawód bo Panu szkodzi"Mąż zapytał się tego 'mądrego' lekarza;"A co z pracą siedzącą" odpowiedział że zbyt długie siedzenie szkodzi na jelito(!?) :galy: .Oczywiście pracy nie zmienił, bo ją uwielbia.Postanowiłam poszukać jakiś artykułow na ten temat i nic.MIeszkamy w Norwegii i tu powiedzieli ,że praca jak każda inna nie ma się czym martwić.W Polsce mówią swoje i tu swoje.
Jak to naprawdę jest z tą pracą i każdą inną,czy jest coś co szkodzi?czY POPROSTU RÓBMY TO CO KOCHAMY <mmm>
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: thh-polka »

Moze osoby z celiakia nie powinny pracowac w mlynie, zeby sie nie nawdychac maki...
Maritka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Maritka »

To napewno...:-)
Interesuje mnie czy jest taka możliwośc aby przez jakiś zawód stan zdrowia się pogorszył?
Wydaję mi się że niektórzy lekarze posiadają (jakby to powiedzieć) "zbyt dużą wiedzę" i te własnęe teorie wpajają nam do głowy przez co zamiast leczyć - nic nie robią bo tak naprawdę nic nie wiedzą.I niestety jest tyle teorii co lekarzy i kogo słuchać?
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Maritka pisze:zbyt długie siedzenie szkodzi na jelito(!?) :galy:
Raaany... No, w zasadzie niby tak, mogą być zaburzenia perystaltyki, tzn. że od siedzącego trybu życia można mieć tendencję do zaparć. Leczy się to dietą i ruchem po pracy... Ale żeby takie teksty, to nie wiem. Może ten lekarz za dużo siedział w pracy? ;)
Maritka pisze:Wydaję mi się że niektórzy lekarze posiadają (jakby to powiedzieć) "zbyt dużą wiedzę"
Ja bym powiedziała raczej, że są "inteligentni inaczej". Coś mądrego chcą powiedzieć, ale z mądrością nie teges, wychodzi jak wychodzi.
Ale zawodu piekarza-cukiernika, młynarza, pracy w wytwórni makaronu, kucharza itp. raczej nie polecam celiakowi. Przeciwwskazaniem do zawodu lakiernika może być na pewno astma, ale celiakia? :zdziw:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
ODPOWIEDZ