Jak zrobić dobrą pizze?
Moderator: Moderatorzy
Jak zrobić dobrą pizze?
Pamietacie smak pizzy prosto z pizzerii? Nie wie ktos jak uzyskac podobny efekt w domu? Ja nie mam pojecia wogole o gotowaniu i bylbym wdzieczny za pomoc! Kupilem spody bezglutenowe i chcialem cos wykombinowac, wyszlo calkiem smaczne ale to nie bylo to. Jak oni robia w pizzeriach ten wierzch? Jakie przyprawy daja? Z gory dziekuje.
Always Look On the Bright Side of Life :-)
Wierzch to chyba pikuś, łatwe do powtórzenia w domu... Niepowtarzalne jest ciasto, takie chrupiące, pachnące..... no dobra, sami wiecie. :roll: Ale jak dla Ciebie spody są ok. to w wierzchach najważniejsze jest:Lars pisze:Jak oni robia w pizzeriach ten wierzch? Jakie przyprawy daja?
- 2 gatunki sera, a obowiązkowo mozzarella, najlepiej starta wcześniej na tarce - to ona tak się ciągnie. Ja daję jeszcze jakiś inny, "konwencjonalny" ser żółty;
- najważniejsza przyprawa to oregano, bez tego pizza nie jest pizzą. Kupisz w każdym spożywczym. Ostatecznie mogą być zioła prowansalskie, ale to już jakby nie to.
- spód dobrze jest posmarować oliwą z oliwek, dopiero potem układać "farsz".
- a to co położysz między spodem a serem - to już zależy tylko od Ciebie...
- zamiast koncentratu pomidorowego (stosowanego do smarowania placka) proponuję uduszone na masełku pomidorki z odrobiną czosnku i oregano.
Smacznego.....
Dzieki Kabran! Ogolnie to podobnie ta pizze zrobilem ostatnio: mozarella i "zwykly" zolty ser, oregano, pomidorki i koncentrat. Sprobuje poddusic jeszcze tak jak mowisz te pomidorki z oregano i czosnkiem, to moze byc to brakujace ogniwo w mojej pizzy marzen! :-) A co do spodow, to nie sa rewelacyjne,ale sam nie potrafie zrobic wiec musza mi wystarczyc. Chociaz moze kiedys mnie najdzie wena i wparuje jak zawsze do kuchi z pelnym osprzetem, czyli: w jednej rece ksiazka kucharska a w drugiej gasnica i cos pokombinuje :-) A nie wiesz moze jak zrobic sos czosnkowy do pizzy? Bo tych z pizzerii to chyba nie mozemy?
Always Look On the Bright Side of Life :-)
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ale to nie do końca wynika z właściwości glutenu. Ciasto niekiedy rozpływa się (jest wilgotne) dlatego, bo pracownicy pizzerii wrzucają na przygotowywaną pizze wcześniej zamrożone pieczarki i inne składnikigosia888 pisze:Ciasto rozpływa Ci się w ustach.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
ok postaram siękabran pisze:Uprzejmie proszę o nie dołowanie innych Forumowiczów
Wiecie co mi się ostatnio śniło? Że poszłam do pizzeri z moim blatem i poprosiłam tylko o dodatki. Ale rano jak się obudziłam to wszystko nie takie było proste. Stwierdziłam że musiał by być jakiś spód żeby gluten nie przeszedł, może jakiś papier do pieczenia albo pojemnik. Oraz jest problem z sosem. Bo ten sos na glutenowy mi wygląda
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Dowiedziałam się, że coś takiego istnieje, na jakimś forum kulinarnym (glutenowym).
Na stronie www.pizzastone.pl można poczytać i pooglądać zdjęcia chlebów pieczonych przez forumowiczów, a na www.pizzastone.com.pl - kupić.
Ja wiem, że na zdjęciach są chleby i pizze glutenowe, ale może bezglutenowe też wyjdą takie piękne?
Na stronie www.pizzastone.pl można poczytać i pooglądać zdjęcia chlebów pieczonych przez forumowiczów, a na www.pizzastone.com.pl - kupić.
Ja wiem, że na zdjęciach są chleby i pizze glutenowe, ale może bezglutenowe też wyjdą takie piękne?
Ostatnio zmieniony pt 11 sty, 2008 22:59 przez Grażyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Mój wypróbowany przepis, parę innych piekłam, ale już nie wrócę do nich:
-30 dag mąki,
-pół szklanki mleka,
-2 dag drożdży,
-1 jajo,
-2-3 łyżki oleju.
Mąkę mieszamy z jajkiem, drożdżami rozpuszczonymi w ciepłym mleku i zagniatamy, potem dodajemy olej i mieszamy.Ja to ugniatam w misce ręką, to najlepszy sposób.Następnie rozkładam na blasze, najcieniej jak się da i odstawiam na ok 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowuję wędliny, ser itp... Potem tylko trzeba upiec.
Dodam, że ciasto może leżeć dłużej w lodówce, kiedyś zagniotłam przed wyjściem z domu, po południu miałam jak znalazł:tylko nagrzałam piekarnik, nałożyłam farsz i upiekłam.
Z połowy porcji wychodzi dla jednej-wdóch osób, zależy od apetytu.
-30 dag mąki,
-pół szklanki mleka,
-2 dag drożdży,
-1 jajo,
-2-3 łyżki oleju.
Mąkę mieszamy z jajkiem, drożdżami rozpuszczonymi w ciepłym mleku i zagniatamy, potem dodajemy olej i mieszamy.Ja to ugniatam w misce ręką, to najlepszy sposób.Następnie rozkładam na blasze, najcieniej jak się da i odstawiam na ok 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowuję wędliny, ser itp... Potem tylko trzeba upiec.
Dodam, że ciasto może leżeć dłużej w lodówce, kiedyś zagniotłam przed wyjściem z domu, po południu miałam jak znalazł:tylko nagrzałam piekarnik, nałożyłam farsz i upiekłam.
Z połowy porcji wychodzi dla jednej-wdóch osób, zależy od apetytu.
Ostatnio zmieniony śr 16 sty, 2008 15:50 przez Kasia-mama, łącznie zmieniany 1 raz.