Czy to celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Manny
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to celiakia?

Post autor: Manny »

Witam,

moje problemy z silnymi bólami żołądka zaczęły się prawie rok temu (łapał mnie około minutowy, silny skurcz, kilka lub kilkanaście razy dziennie). Dodam tylko, że w okresie tym czekał mnie egzamin poprawkowy z jednego z przedmiotów. Poprawkę jednak zadałam, a bóle nie minęły. W październiku doszło do tego, że dwa tygodnie leżałam w domu w łóżku, mało co jadłam, często wymiotowałam itd. Zgłosiłam się do gastrologa, wykonał on gastroskopię i pobrał wycinki z dwunastnicy (?), które miały wykazać, czy mam celiakię czy nie. Okazało się, że nie mam.
W trakcie, kiedy leczyłam się u tego lekarza dostałam wiele leków, antybiotyk, byłam na dietach (nie jadłam słodyczy itd).
Przez krótki okres byłam też na diecie bezglutenowej (ale z tego co pamiętam, podjadałam) ale mój stan się nie polepszył.
Moje pytanie brzmi następująco, czy pobranie tego wycinku mogło nie dać 100% diagnozy?
Chodzi o to, że bóle jak miałam tak mam, czasami też zdarza mi się wymiotować (po takim silnym bólu). A może to po prostu podłoże psychiczne i powinnam zgłosić się do jakiejś poradni psychologicznej?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Diagnostykę celiakii generalnie zaczyna się od zbadania poziomu przeciwciał we krwi , bo to mało inwazyjne i stosunkowo niedrogie.
co do badania dwunastnicy?, to jaki dokładnie był wynik biopsji ? - tj. co dostałaś jako badania histopatologiczne ?
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Manny
Nowicjusz
Nowicjusz

Badanie było wykonane w celu rozpoznania choroby trzewnej, wynik tego badania: "w wycinkach śluzówka dwunastnicy bez istotnych zmian mikroskopowych". To wszystko co znalazłam w tych wszystkich kartkach, dot. badań...
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Manny pisze:Badanie było wykonane w celu rozpoznania choroby trzewnej, wynik tego badania: "w wycinkach śluzówka dwunastnicy bez istotnych zmian mikroskopowych". To wszystko co znalazłam w tych wszystkich kartkach, dot. badań...
To chyba rzeczywiście wyklucza celiakię.

Ale nie ustawaj w poszukiwaniu swojego schorzenia i psychologa ostaw sobie na sam koniec. Na 99 % Twoje schorzenie ma jakieś organiczne przyczyny i po prostu musisz je odkryć.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Manny
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź...
Przestałam chodzić do lekarza, który sam już rozkładał ręce, co może mi dolegać.. I odkąd przestałam chodzić, po prostu przyzwyczaiłam się, że tak musi być. Ale ostatnio miałam kilka gorszych dni i stwierdziłam, że już mam tego dosyć :/
agakhan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: agakhan »

Witm
mam problem, bole w podbrzuszu w zasadzie codziennie, czasem slabe czasem mocniejsze, nudnosci, zmeczenie, ogolne zle samopoczucie- mialam robione badania na pasozyty ale nic nie wykazaly, refluks czy wrzody wykluczamy nie mam nadkwasoty, myslalam, ze to jelito drazliwe, mam nerwice serce wiec pomysalam, ze moze to znowu stres, znalazlam informacje na temat tej choroby i stwierdzilam, ze napisze i zapytam, czy ktos moze mi podac kilka objawowc celiakii?? Dodam ze bole zaczely sie po pobycie w Pakistanie, gdzie mialam czeste biegunki ze wzgledu na inny rodzaj jedzenia- niczym sie nie zarazilam, ale nie wiem co mi jest prosze o odpowiedz, bole sa bardzo klopotliwe...
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Agakhan, objawy te mogą wskazywać na celiakię, ale nie muszą.
Objawy celiakii mogą być bardzo różne- biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, przemęczenie, niedobory żelaza i innych mikroelementów, afty. Może też nie okazywać żadnych objawów z przewodu pokarmowego. Może powodować depresję, bezpłodność, osteoporozę, i jeszcze można powymieniać..
Natomiast często ujawnia się po sytuacjach stresowych, operacji, chorobie, ciąży, itp..
Powinnaś się udać do gastrologa, opisać objawy, okoliczności ich wystąpienia i zrobić badania.
Obrazek
handi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: handi »

Kochana, przebadaj jelita, poddaj się kolonoskopii. Moze tam czyha pan Crohn...tak jak u mnie <:>>
ODPOWIEDZ