GRYCAN - lody
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 72
- Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
- Lokalizacja: Warszawa
GRYCAN - lody
Przesyłam e-maila, którego dostałam od pani kierownik laboratorium producenta lodów Grycan.
"Szanowna Pani,
Na wstępie bardzo przepraszam, że nie odpowiedzieliśmy od razu na Pani pytanie dotyczące naszych lodów.
Faktem jest, że tworząc nasze lody nie kierowaliśmy się aspektami dietetycznymi, a tylko chęcią podtrzymania tradycji rzemieślniczych rodziny Grycanów.
Niemniej jednak postanowiliśmy poważnie podejść do Pani pytania o możliwość spożywania naszych wyrobów przez osoby na diecie bezglutenowej, w tym przypadku Pani Synka.
Poprosiliśmy więc naszych dostawców o listy potencjalnych alergenów. I zebranie właśnie tej dokumentacji opóźniło udzielenie Pani odpowiedzi. Pragnę Panią poinformować, że zgodnie z deklaracjami naszych dostawców lody naszej firmy nie powinny zawierać nawet śladowych ilości produktów zabronionych w diecie bezglutenowej. Stosowany w naszym zakładzie syrop skrobiowy produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej.
Ponieważ głównym surowcem do produkcji naszych lodów jest śmietana i cukier, nie zalecamy ich spożywania w ostrej fazie zaburzeń wchłaniania, kiedy występuje objaw nietolerancji mleka, jego przetworów i cukrów.
W razie jakichkolwiek wątpliwości lub jeżeli miałaby Pani dodatkowe pytania bardzo prosimy o kontakt drogą e-mailową, lub telefonicznie pod numer ... ".
Gdyby ktoś chciał numer telefonu, wyślę na priva.
pozdrawiam serdecznie,
mm.
"Szanowna Pani,
Na wstępie bardzo przepraszam, że nie odpowiedzieliśmy od razu na Pani pytanie dotyczące naszych lodów.
Faktem jest, że tworząc nasze lody nie kierowaliśmy się aspektami dietetycznymi, a tylko chęcią podtrzymania tradycji rzemieślniczych rodziny Grycanów.
Niemniej jednak postanowiliśmy poważnie podejść do Pani pytania o możliwość spożywania naszych wyrobów przez osoby na diecie bezglutenowej, w tym przypadku Pani Synka.
Poprosiliśmy więc naszych dostawców o listy potencjalnych alergenów. I zebranie właśnie tej dokumentacji opóźniło udzielenie Pani odpowiedzi. Pragnę Panią poinformować, że zgodnie z deklaracjami naszych dostawców lody naszej firmy nie powinny zawierać nawet śladowych ilości produktów zabronionych w diecie bezglutenowej. Stosowany w naszym zakładzie syrop skrobiowy produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej.
Ponieważ głównym surowcem do produkcji naszych lodów jest śmietana i cukier, nie zalecamy ich spożywania w ostrej fazie zaburzeń wchłaniania, kiedy występuje objaw nietolerancji mleka, jego przetworów i cukrów.
W razie jakichkolwiek wątpliwości lub jeżeli miałaby Pani dodatkowe pytania bardzo prosimy o kontakt drogą e-mailową, lub telefonicznie pod numer ... ".
Gdyby ktoś chciał numer telefonu, wyślę na priva.
pozdrawiam serdecznie,
mm.
Re: GRYCAN - lody
A smietane to nam mozna? Myslalam ze nie. Mleko jem i nic mi po nim a smietane to tylko taka rzadkamama Mateusza pisze:
Ponieważ głównym surowcem do produkcji naszych lodów jest śmietana i cukier, nie zalecamy ich spożywania w ostrej fazie zaburzeń wchłaniania, kiedy występuje objaw nietolerancji mleka, jego przetworów i cukrów.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Re: GRYCAN - lody
Jeśli jesteś tylko bezglutenowcem (nie masz np. alergii na mleko) to oczywiście , że tak.gosia888 pisze:A smietane to nam mozna? Myslalam ze nie. Mleko jem i nic mi po nim a smietane to tylko taka rzadka
Natomiast na śmietanę jako produkt trzeba uważać, bo niektóre zawierają w składzie mąkę.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Przepraszam, która ??? Bez urazy, ale pisanie "niektóre" bez podawania konkretnej podpowiedzi osobom, które czerpią wiedzę z tego forum jest... niepoprawne. A potem jeszcze defetyzm typu "wróg czai się wszędzie". W celiakii pierwszym wrogiem faktycznie jest gluten, ale drugim, wcale nie mniejszym jest własna psychika: strach, podejrzliwość i zrezygnowanie - dopadają w pierwszym okresie po zdiagnozowaniu wielu chorych, pamiętajmy o tym.Magdalaena pisze:Natomiast na śmietanę jako produkt trzeba uważać, bo niektóre zawierają w składzie mąkę.
Ostatnio zmieniony czw 17 sie, 2006 15:16 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
ta, która w składzie swoim ma skrobię nieznanego pochodzenia. Ciężko powiedzieć która - trzeba czytać składy na opakowaniach w sklepie, zanim się kupi. Zazwczyaj - z mojego doświadczenia - skrobię w składzie mają raczej te tańsze produkty (na przykład marki danego sklepu).Rafal_tata pisze:Przepraszam, która ???Magdalaena pisze:Natomiast na śmietanę jako produkt trzeba uważać, bo niektóre zawierają w składzie mąkę.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Magdalaena pisze:Natomiast na śmietanę jako produkt trzeba uważać, bo niektóre zawierają w składzie mąkę.
No może nie niektóre tylko większość. Nie pamiętam marek raczej kolory ;-)Te gęste kwaśne śmietany sprzedawane w małych plastikowych miseczkach nie składają sie bowiem w 100 % ze śmietany, tylko zawierają dziwne zagęszczacze. Jakkolwiek akceptuję skrobię modyfikowaną jako taką, to nie podoba mi się wizja sztucznego zagęszczacza do śmietany.Rafal_tata pisze:Przepraszam, która ??? Bez urazy, ale pisanie "niektóre" bez podawania konkretnej podpowiedzi osobom, które czerpią wiedzę z tego forum jest... niepoprawne.
Ostatecznie za bezpieczną moja rodzina uznała śmietanę tortową 30 % Łowicz.
A sieję postrach, bo bardzo długo nie myślałam, że śmietana może w sobie coś podejrzanego zawierać i nie czytałam składu.
Zaktualizowana informacja:
"...surowce, jakie stosujemy do produkcji lodów, zgodnie z przesłanymi oświadczeniami producentów, nie powinny zawierać nawet minimalnych śladów składników zabronionych w diecie bezglutenowej. Nie polecamy spożywania naszych produktów w ostrych stanach celiakilii, kiedy następuje nietolerancja białek mleka oraz cukrów.
Do produkcji stosujemy wyłącznie syrop z ziemniaków, śmietana nie jest w żaden sposób zagęszczana ani barwiona. W nielicznych przypadkach lody aromatyzujemy naturalnymi olejkami przygotowywanymi na bazie alkoholi".
"...surowce, jakie stosujemy do produkcji lodów, zgodnie z przesłanymi oświadczeniami producentów, nie powinny zawierać nawet minimalnych śladów składników zabronionych w diecie bezglutenowej. Nie polecamy spożywania naszych produktów w ostrych stanach celiakilii, kiedy następuje nietolerancja białek mleka oraz cukrów.
Do produkcji stosujemy wyłącznie syrop z ziemniaków, śmietana nie jest w żaden sposób zagęszczana ani barwiona. W nielicznych przypadkach lody aromatyzujemy naturalnymi olejkami przygotowywanymi na bazie alkoholi".
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Glutenu może i nie mają ale ogólnie to sama woda Uwielbiam wrzucić gałkę lodów waniliowych do zimnej coli (tak kiedyś podawali FloatCole w Pizza Hut) i jak zaczyna się roztapiać lód bardzo dokładnie widać jak oddziela się od siebie "śmietanka" i woda - z proporcjami 1-1 Biorąc pod uwagę dość wysoką cenę to wymagałbym jednak czegoś troszkę lepszego jakościowo...
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Grycan i woda? Zgadzam się z Magdalaeną, te lody są tłuste. I wierzę w ich zapewnienia w śmietankowość i waniliowość etc. Choćby dlatego, że dodatek wanilii widać "gołym okiem". I owoców też. W porównaniu z tym taka Algida to po prostu farbki i sztuczne aromaty.
Ja mam zupełnie inne zastrzeżenie do Grycana, a raczej miejsc, gdzie są sprzedawane te lody. Super, że można dostać "na wynos" w plastikowym pojemniczku, ale po co na Boga są na wystawie przybierane waflami?? Kilka razy się nacięłam, wyciągając z porcji lodów szczątek rozmoczonej waflowej dekoracji... Ręce opadają....
Ja mam zupełnie inne zastrzeżenie do Grycana, a raczej miejsc, gdzie są sprzedawane te lody. Super, że można dostać "na wynos" w plastikowym pojemniczku, ale po co na Boga są na wystawie przybierane waflami?? Kilka razy się nacięłam, wyciągając z porcji lodów szczątek rozmoczonej waflowej dekoracji... Ręce opadają....