pieczecie chleb z mąk razowych
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
pieczecie chleb z mąk razowych
Witam! Chcę zacząć pieczenie chleba, ale nie z takiej mąki jak z Glutenexu. Lubię mąki razowe i z takich chciałabym coś robić. Czy ktoś ma doświadczenie?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ale chodzi Ci o mąki bezglutenowe?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ano mamy...marcellinka pisze:Czy ktoś ma doświadczenie?
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
Aha, jeszcze jedno. Przy pieczeniu chleba nie należy się przejmować konsystencją ciasta. Jeśli jest za rzadkie, to nic (chyba, że chcesz z tego lepić bułki
![n ;)](./images/smilies/004.gif)
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
To, że ja się nigdy nie odważyłam, to nie znaczy, że jest to niemożliwe...
Najważniejsze, to użyć jak największej różnorodności mąk, minimum chyba 3 rodzaje, lepiej więcej. Zbyt dużo mąki gryczanej sprawia, że ciasto jest strasznie ciężkie, nie rośnie. Mąka kukurydziana nadaje twardość i lekką goryczkę. I warto dodać trochę gumy guar lub ksantanu (wiąże ciasto, zawsze jest w miksach), można też trochę żelatyny (ciasto po upieczeniu nie będzie się tak kruszyć). Próbuj, coś Ci wyjdzie na pewno. ![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n ;)](./images/smilies/004.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Ja piekłam z mąk razowych, jak je nazywasz. Chleb z maki gryczanej, ryżowej nawet wychodzi, ale trzeba uważać, bo łatwo opada i robi się zakalec. Oczywiście, nie rośnie tak bardzo jak chleby z miksu. Poza tym, dobry jest w dniu pieczenia. Na drugi dzień już "kole w zęby" - jest strasznie szorstki i nie daje się odświeżać tak łatwo jak skrobiowy chleb.
Piekłam też z samego amarantusa. Nawet urósł. Wyszło takie, że zjadłam (szkoda było wyrzucić), ale nie powtórzyłam eksperymentu. Chleb był gliniasty i miał tak dziwnie błyszczący miękisz.
Teraz mieszam mąki "razowe" z miksem. Najlepszy chleb mi wychodzi, gdy użyję połowę miksu i połowę innych mąk (można mieszać).
Piekłam też z samego amarantusa. Nawet urósł. Wyszło takie, że zjadłam (szkoda było wyrzucić), ale nie powtórzyłam eksperymentu. Chleb był gliniasty i miał tak dziwnie błyszczący miękisz.
Teraz mieszam mąki "razowe" z miksem. Najlepszy chleb mi wychodzi, gdy użyję połowę miksu i połowę innych mąk (można mieszać).
-
- Nowicjusz
- Posty: 22
- Rejestracja: sob 02 maja, 2009 19:02
- Lokalizacja: Koszykowice