UWAGA NA RYŻ
Moderator: Moderatorzy
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
UWAGA NA RYŻ
Niestety nie mam za dużo czasu żeby bardziej się rozpisać chciałam was uczulić na coś co przeczytałam w gazecie "dbam o zdrowie" nr.3 zima 2008. Jest tam artykuł o różnych odmianach ryżu które nie są bezglutenowe a nawet zawierają najwięcej glutenu. Jeśli macie czas to poczytajcie i dowiedzcie się czegoś więcej bo mnie to osobiście zaniepokoiło. Wyjeżdżam za granicę i niestety nie mam jak się tym zająć w trybie natychmiastowym. Napisali , że "ryż Okrągłoziarnisty - najlepiej spożywać go codziennie, ponieważ zawiera najwięcej glutenu i składników mineralnych" oraz "ryż słodki - w tradycyjnej kuchni japońskiej używany do przyrządzania placków o deserów zawiera więcej glutenu niż zwykła odmiana ryżu" . Mam nadzieję , że jakiś redaktorzyna się pomylił ale chyba warto sprawdzić - ja osobiście traktowałam zawsze ryż jako produkt naturalnie bezglutenowy , więc nigdy nie sprawdzałam informacji o ryżu. W internecie w paru miejscach też to przeczytałam kiedy zavczęłam szukać informacji po przeczytaniu tego artykułu. To na tyle - czekam na wyniki waszych poszukiwań!
//mod. tytuł wątku
//mod. tytuł wątku
Ostatnio zmieniony pt 13 lis, 2009 23:21 przez vixi, łącznie zmieniany 1 raz.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Oj, vixi, przecież gluten jest nawet w kukurydzy....
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0384.htm - czyt. pkt 40
A co do samego glutenu, tzn. tej nazwy:
http://www.schulstad.pl/index.php?cat=451&news=31
http://www.organicmarket.pl/dieta-bezgl ... luten.html
Może te definicje nie są zbyt precyzyjne, ale wiadomo o co chodzi: to tylko nazwa dla białek występujących w ziarnach różnych zbóż.
Tak w ogóle to długo Cię nie było... może jakieś nieśmiałe "cześć" ?
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0384.htm - czyt. pkt 40
A co do samego glutenu, tzn. tej nazwy:
http://www.schulstad.pl/index.php?cat=451&news=31
http://www.organicmarket.pl/dieta-bezgl ... luten.html
Może te definicje nie są zbyt precyzyjne, ale wiadomo o co chodzi: to tylko nazwa dla białek występujących w ziarnach różnych zbóż.
Tak w ogóle to długo Cię nie było... może jakieś nieśmiałe "cześć" ?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Zgadza się.Rafal_tata pisze:Może te definicje nie są zbyt precyzyjne, ale wiadomo o co chodzi: to tylko nazwa dla białek występujących w ziarnach różnych zbóż.
Myślę że w artykule który czytałaś słowa gluten użyto w znaczeniu błonnika. Tego terminy używa się np. w paszach, wg. Rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 18 lutego 2003:
Gluten kukurydziany to wysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi kukurydzianej na mokro; składa się zasadniczo z glutenu uzyskanego podczas oddzielania skrobi
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0384.htm
- SuperBlondi
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 27 paź, 2008 11:39
- Lokalizacja: Lublin
czytamy was od niedawna bo po to trzech tygodniach męczącego pobytu w szpitalu u mojej 22 letniej córki podejrzewają nietolerancję glutenu. to co przeszłyśmy było straszne 7 dni nie jadła i nie piła bo przewód pokarmowy odmówił posłuszeństwa a teraz musieliśmy szybko znależć odpowiednie sklepy żeby kupić cokolwiiek do jedzenia ale już dochodzimy do siebie.jestem starą mamuśką i się nie dam.będę gotować po nowemu,upiekę pierwszy raz w życiu chleb bo ten ze sklepu się nie nadaje -twardy,suchy ale jak się nauczę dam przepisy .szkoda tylko ż e to dopadło moją córkę w wakacje które miała zaplanowane i oczekiwane ale tak myślimy że lepiej teraz niż jak się trzeba uczyć-do usłyszenia-rudela mama ani
Ostatnio zmieniony sob 01 sie, 2009 19:47 przez AnnaR, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Jeśli w składzie jest tylko mąka ryżowa i woda, to teoretycznie tak, ale nie mamy konkretnych wiadomości od producenta na ten temat: viewtopic.php?t=1500AnnaR pisze:czy makaon ryzowy (wstażki) firmy taotao -harmonia smaków jest dla nas osob na diecie bezglutenowej dozwolony?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- SuperBlondi
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 27 paź, 2008 11:39
- Lokalizacja: Lublin