Celakia wyleczalna czy nie?
Moderator: Moderatorzy
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Ja bym pozostala na diecie i zrobila biopsje po ok roku stosowania diety(ale w miare scislego). Jesli wowczas bedzie poprawa stanu jelit to nie bedzie watpliwosci, ze diete stosowac trzeba(choc zdarzaja sie przypadki, ze mimo stosowania diety nie zanikaja nacieki w jelitach, ale przynajmniej sie nie poglebiaja)
Witam Wszystkich,
Własnie wróciłam ze szpitala - gdzie mnie diagnozowano (na diecie bezglutenowej byłam ok 3 mcy, dalej obolała - biopsja - zanik IIIst A kosmków, brak przeciwciał).
Okazało sie, ze jestem chora na Crohna + na celiakie(choc lekarze nie sa pewni na 100%).
Lekarz podkreślił, ze celiakia, może być zjawiskiem wtórnym (wtorny zespół złego wchłaniania) kazał przestrzegac diety - za ok rok, będę miała powtórzona biopsję - i byc może, będę mogła odstawic powoli diete. Na chwile obecną, tu cyt lekarza 'nie odwaze sie zaproponowac odstawienia diety bezglutenowej"
W tym momencie, dalej przestrzegam scislej, bezglutenowej diety, zazywam leki przeciwzapalne (na crohna) i zyje nadzieja, ze pewnego dnia bede mogla NORMALNIE zyc.
Choc celiakia nie boli, dieta w polaczeniu z choroba Crohna 9ta boli...), jest uciazliwa.
Pozdrawiam wszystkich,
Własnie wróciłam ze szpitala - gdzie mnie diagnozowano (na diecie bezglutenowej byłam ok 3 mcy, dalej obolała - biopsja - zanik IIIst A kosmków, brak przeciwciał).
Okazało sie, ze jestem chora na Crohna + na celiakie(choc lekarze nie sa pewni na 100%).
Lekarz podkreślił, ze celiakia, może być zjawiskiem wtórnym (wtorny zespół złego wchłaniania) kazał przestrzegac diety - za ok rok, będę miała powtórzona biopsję - i byc może, będę mogła odstawic powoli diete. Na chwile obecną, tu cyt lekarza 'nie odwaze sie zaproponowac odstawienia diety bezglutenowej"
W tym momencie, dalej przestrzegam scislej, bezglutenowej diety, zazywam leki przeciwzapalne (na crohna) i zyje nadzieja, ze pewnego dnia bede mogla NORMALNIE zyc.
Choc celiakia nie boli, dieta w polaczeniu z choroba Crohna 9ta boli...), jest uciazliwa.
Pozdrawiam wszystkich,
celiakia&Crohn
Sylviiia
Sylviiia
- Magdalaena
- -#Moderator
Nie wiem, jak to jest z Crohnem, ale dla celiaka to właśnie dieta bg umożliwia normalne życie. Wystarczy nie jeść glutenu i dolegliwości ustępują, organizm się odradza i cały świat stoi otworem.sylviiia pisze:W tym momencie, dalej przestrzegam scislej, bezglutenowej diety, zazywam leki przeciwzapalne (na crohna) i zyje nadzieja, ze pewnego dnia bede mogla NORMALNIE zyc.
- magdusia
- Aktywny Nowicjusz
tak,jest nas tu trochękabran pisze:Nie łam się @sylviiia, takich jak Ty, z Crohnem i innymi nzj jest nas tutaj sporo.
mi dieta bg nie pomogła w osiągnięciu remisjiikabran pisze:Ale dieta bg ułatwia (przynajmniej tak słyszałam) osiągnięcie upragnionej remisji.
W związku z tym,że jestem sterydozależna(nawet 60mg encortonu nie zatrzymało krwawienia),nieodpowiadałam na standardowe leczenie(Salofalk tabl,wlewki),imuran zakwalifikowano mnie do leczenia Remicade.Już po pierwszej dawce nastąpiła upragniona remisja...wczoraj otrzymałam IIIcia dawkę i jak na razie jest suuuper jeśli chodzi o Colitis!
Magda.
Colitis Ulcerosa+Celiakia.
Na diecie od 15.12.2008r.
Colitis Ulcerosa+Celiakia.
Na diecie od 15.12.2008r.
Ja trzymam się diety od 5 miesicy (odkąd zdiagnozowano u mnie celiakię) i staram się bardzo uważać. Dziwi mnie postawa lekarza którzy gadają głupoty i ludzie którzy tak ryzykują jedząc gluten. Mam 3ci stopień Marsha i bardzo się boję tym bardziej, że nigdy nie trzymałam się diety (nie wiedziałam o swojej chorobie a moje objawy wskazywały, że mam ją od dzieciństwa) a planuję zajść w ciążę. Z naszą chorobą da się żyć ale trzeba szczególnie uważać. Nie rozumiem ludzi, którzy "sobie czasem pozwalaja" na coś. Może przesadzam ale przed zdiagnozowaniem leżałam w szpitalu i nikt nie wiedziała co się ze mną dzieje 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 03 cze, 2009 12:17 przez Barbara M, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedy mi zdiagnozowali crohna i celiakię jednocześnie, przejście na dietę bezglutenową przyniosło olbrzymią poprawę. Od tamtej pory brałem tylko salofalk przez 2 lata na okrągło i nadal biorę. Niestety okazało się ostatnio że żle się zaczynam czuć, wszystko się wyjaśniło, dieta bezglutenowa którą stosowałem okazała się niewystarczająca, po wykluczeniu dodatkowych rzeczy jak skrobia (jogurty, sosy i inne) znów nastała poprawa, ale co chwilę dochodzi do jakiejś pomyłki i odczuwam to.
Wynika z tego jakby że u mnie celiakia chyba jest czynnikiem wywołującym chorobę crohna... tak sądzę.
a leki... owszem być może pomagają... bo czemu mają nie pomagać, przecież działają na mechanizmy immunologiczne, więc i celiakię skubną..
być może jest tak w przypadku innych osób.

Wynika z tego jakby że u mnie celiakia chyba jest czynnikiem wywołującym chorobę crohna... tak sądzę.
a leki... owszem być może pomagają... bo czemu mają nie pomagać, przecież działają na mechanizmy immunologiczne, więc i celiakię skubną..
być może jest tak w przypadku innych osób.

Cuzco, podobnie jak u Ciebie zdiagnozowano u mnie celiake i chorobe Crohna. Ta pierwsza wczesniej - zaczelam stosowac diete, niestety moj stan zdrowia ciagle sie pogarszal - dalej tracilam na wadze, mialam coraz gorsze wyniki badan - trafilam do szpitala gdzie zdiagnozowano Crohna, i powiedziano mi odwrotnie - ze to Crohn moze byc odpowedzialny za moja celiakie (ktora nie wiadomo czy jest celiaka czy wtornym zespolem zlego wchlaniania). Musze jednak podkreslic, ze wyniki przeciwciał mam ujemne, a celiakie zdiagnozowano na podstawie biopsji (zanik st 3A kosmkow).
Jesli chodzi o leki - jesli bierzesz Salofalk - ma on dzialanie przeciwzapalne, mi przy Crohnie bardzo ten lek pomaga. Niestety nie jest to lek na celiakie, i raczej nie ma zadnego wplywu. W tej chorobie - dieta to lekarstwo. To ze sie zle czujesz moze oznaczac ze masz zaostrzenie, niestety w chorobie Crohna tak to juz jest....
Jesli chodzi o leki - jesli bierzesz Salofalk - ma on dzialanie przeciwzapalne, mi przy Crohnie bardzo ten lek pomaga. Niestety nie jest to lek na celiakie, i raczej nie ma zadnego wplywu. W tej chorobie - dieta to lekarstwo. To ze sie zle czujesz moze oznaczac ze masz zaostrzenie, niestety w chorobie Crohna tak to juz jest....
celiakia&Crohn
Sylviiia
Sylviiia
-
- Aktywny Nowicjusz
witam
Nazywam sie sara mam 15 lat. Obecnie nie jestem chora na celiake ale byłam odrazu po urodzeniu. po 4 letniej diecie zaczełam normalnie jesc ale i tak jak zjem slodycze tluszcze o mam tradzik czy to moze byc od tego ze bylam chora?? Czy wogole celiaka moze wrocic?? Bardzo dziekuje za odpowiedz pozrawiam goraco
Nazywam sie sara mam 15 lat. Obecnie nie jestem chora na celiake ale byłam odrazu po urodzeniu. po 4 letniej diecie zaczełam normalnie jesc ale i tak jak zjem slodycze tluszcze o mam tradzik czy to moze byc od tego ze bylam chora?? Czy wogole celiaka moze wrocic?? Bardzo dziekuje za odpowiedz pozrawiam goraco

- Magdalaena
- -#Moderator
Nie może. Prawidłowo zdiagnozowana celiakia nie przechodzi ani nie wraca. Na diecie bezglutenowej trzeba być całe życie.sara123321 pisze:witam
Nazywam sie sara mam 15 lat. Obecnie nie jestem chora na celiake ale byłam odrazu po urodzeniu. po 4 letniej diecie zaczełam normalnie jesc ale i tak jak zjem slodycze tluszcze o mam tradzik czy to moze byc od tego ze bylam chora?? Czy wogole celiaka moze wrocic??
Na czym oparta była Twoja diagnoza ?
-
- Aktywny Nowicjusz
Jak czytam w ksiazeczce to byy jakies ale nie moge sie rozczytac. Wiem ze Badania byly robione w Poznaniu i lekarze stwierdzili celiake. nie moglam jesc normalnego jedzenia poniewaz wystepowaly po nim biegunki i wysypki nie mogłam sie kapac w mydlach bo mialam uczulenia i wszystko mnie swedzialo od jakiegos czasu znowu nie moge sie umyc jak czlowiek bo swedzi:/
-
- Aktywny Nowicjusz
Mama mówiła ze bralam tabletki i bylam na diecie. Mieli robic mi badania ale nie robili lekarze ja poprostu stwierdzili nie wiem czy takie cos jest mozliwe diwi mnie to jak pytałam sie jakiej kobiety na innym forum czy moze wrocic to napisala ze w okresie ciazy i jak bede brala antybiotyki to moze wrocic juz sama nie wiem jem normalnie tylko ze po tłuszczach i slodyczach mam tradzik i jeszcze jest tak ze w trakcie "kobiecych spraw" sa objawy biegunki juz sama nie wiem czy powinnam Panstu zawracac glowe i martwic sie na zapas 

-
- Aktywny Nowicjusz