Celiakia? Proszę o interpretację wyników

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

agusiasz99
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia? Proszę o interpretację wyników

Post autor: agusiasz99 »

Witam,
właśnie odebrałam wyniki badań. Jestem nowa na forum, ale z tego co czytałam na temat celiakii, wydają mi się niejednoznaczne. Wizyta u lekarza za dwa miesiące :/ . I tak czekałam na skierowanie 2 miesiące, na badanie miesiąc, kolejny miesiąc na wynik. A teraz najprawdopodobniej będę musiała wszystko powtarzać. Proszę znających się na rzeczy o pomoc w interpretacji: "Błona śluzowa dwunastnicy o skróconych lub zgładzonych kosmkach z umiarkowanym przybytkiem limfocytów śródnabłonkowych. Obraz sugeruje zanik kosmków -III w skali Marsh, jednak rozfragmentowanie materiału utrudnia miarodajną ocenę."
Hmm... dodam jeszcze, że jako roczne dziecko wylądowałam w szpitalu, w związku z biegunkami i anemią, miałam dwie transfuzje krwi i na wypisie magiczne "celiakia?". Postanowiłam zrobić z tym porządek w związku z nieustającą anemią i problemami z przewodem pokarmowym. Czy będę musiała powtarzać badanie, czy może mam przechodzić na dietę?
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Zanik kosmków III stopnia jest jednoznaczny i oznacza celiakię. Możesz jeszcze spróbować zrobić sobie przeciwciała przed przejściem na dietę. Oczywiście najlepiej by było poczekać do wizyty u lekarza z przechodzeniem na dietę, żeby popatrzył na wyniki itp., ale to już w dużym stopniu zależy od ciebie i od tego, jak się czujesz i czy dasz radę wytrzymać jeszcze dwa miesiące...
Obrazek
agusiasz99
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za radę.
Czy ktoś może leczył się u dr Błaszczyńskiej w Piotrkowie Trybunalskim?
agusiasz99
Nowicjusz
Nowicjusz

cd badań i dalej nic pewnego

Witam po dłuższej przerwie. Kilka słów o tym co było. Lekarka widząc poprzednie "niepewne" wyniki, zadecydowała, że trzeba mnie położyć na oddział, żeby ponownie wykonać biopsję z wycinkami. Poleżałam kilka dni w szpitalu. Na wyniku otrzymałam zapis: "duodentis chronica. Widoczne ogniskowe przypłaszczenie kosmków jelitowych mogące odpowiadać chorobie trzewnej". Hmm... lekarz ordynator u którego byłam na wizycie w przyszpitalnej przychodni gastroentorologicznej stwierdził że to nie jest celiakia, ponieważ zmiany w kosmkach są zbyt małe. Przeciwciał nie chciał robić :/ Poza tym wykluczył celiakię twierdząc, że objawy takie jak np biegunki miałabym po zjedzeniu nawet najmniejszej ilości glutenu. Kurczę, przez 4 miesiące tak by się poprawiło (z III stopnia) a może tamte wyniki były do niczego? Poza tym starałam się nie trzymać diety i kilka razy w tygodniu wcinałam gluten. Może za mało.
Najgorsze że w tej przyszpitalnej przychodni nie mam już po co się pokazywać, a z kolei moja pierwsza pani doktor nie przyjmuje (zresztą ta dla odmiany stwierdziła celiakię bez żadnych badań i kazała przechodzić na dietę).
I teraz nie wiem, mam celiakię czy nie?
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ola_wet »

Ja na Twoim miejscu spróbowałabym sobie zrobić prywatnie badanie przeciwciał. Myślę że to by trochę pomogło w diagnozie:)
joana22
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: joana22 »

Kosmki zanikaja nie tylko od glutenu ale tez od zakazen bakteryjnych w jelicie mozna poczytac w necie i nie wszystko sprowadza sie do glutenu .
wazaniejsza jest obserwacja organizmu czy na diecie sie poprawia jesli nie to trzeba szukac dalej.
Awatar użytkownika
SuperBlondi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: SuperBlondi »

Jak na mój gust opis wyniku cyt.: "rozfragmentowanie materiału utrudnia miarodajną ocenę" oznacza poprostu że lekarz źle pobrał wycinki, co utrudniło podanie diagnozy.. :( Ale nie wykluczałabym jednak celiakii.. :/
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Re: Celiakia? Proszę o interpretację wyników

Post autor: Małgorzata »

agusiasz99 pisze:...czy może mam przechodzić na dietę?
Jak tak poczytałam sobie o Twoich wynikach jak na mój gust nie ma co kombinować - zanik III stopnia to jest celiakia i to poważna, lekarz po prostu pewnie nie potrafił dokładnie stwierdzić czy III a, b czy c.
Ale to celiakia.

Przejdź na dietę, szkoda zdrowia na gdybanie, sama ocenisz czy to działa.
Obrazek
kasik1976
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kasik1976 »

witam i prosze o pomoc jestem mama czteroletniej Zosi celiakie stwierdzono na podstawie przeciwcial iGA 291 potem byla klinika i tam robiono jej wszystkie wyniki ktore wyszly idealnie pobrali wycinek ale z dwunastnicy nie tak jak innym z jelita narazie czekamy na wynik biopsji na diecie jestesmy od 17 marca ale z nia sie dzieje cos niedobrego to nie jest to dziecko ona marnieje w oczach zawsze wesola wszedzie bylo jej pelno teraz nie ma sily bawic sie dostala takich czerwonych plam na buzi a moze to pomylka z tymi przeciwcialami i dlaczego jej z dwunastnicy pobrali wycinek pomozcie bo chyba zwariuje aha poza anemia zadnych objawow nie ma i nie bylo jak wy sie czuliscie po przejsciu na diete
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: ES »

Może brak jej sił wynika z powodu anemii..
kasik1976 pisze:moze to pomylka z tymi przeciwcialami i dlaczego jej z dwunastnicy pobrali wycinek
To normalne ze pobierają wycinki z dwunastnicy... z jelita są pobierane przy kolonoskopii a nie gastroskopii...Musisz się dokładnie zaznajomić z forum/chorobą/ami i dowiesz się wielu przydatnych rzeczy..
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Kasik, dwunastnica to już jelito:)
Kiedy się pojawiła ta anemia?
kasik1976
Nowicjusz
Nowicjusz

dzieki ze odpisaliscie ja o tej chorobie malo wiem a anemia pojawila sie trzy lata temu Zosia brala zelazo i wyniki raz poprawialy sie a raz spadaly moze faktycznie z powodu tej anemi jest slaba ale miala ja tyle lat i az tak zle sie nie czuula dziekuje wszystkim :)
martini

Może to się akurat przypadkowo zbiegło w czasie i dlatego skojarzyłaś.
Zadbaj o więcej naturalnego żelaza w jej diecie, sztuczne preparaty są gorzej wchłaniane, a jeśli ktoś ma problemy z wchłanianiem, to już w ogóle. Akurat sezon na warzywa idzie, nie zapominaj o dozwolonych kaszach:)
No i może jest smutna, bo coś ją gryzie?
kasik1976
Nowicjusz
Nowicjusz

ja juz sama nie wiem odpukac ale jak narazie je wszystko bg mowi ze jest wyjatkowa ale widze jak jestesmy na zakupach ze ma ochote zjesc cos normalnego nie wiem moze ja zle ta diete stosuje kupuje wszystko z firmy Bezgluten a tam prawie wszystko bg
martini

Kasik, sorry, nic nie zrozumiałam z poprzedniego postu. Zacznij używać znaków interpunkcyjnych i wielkich liter.
ODPOWIEDZ