Po winie też można miec ból głowy, ale to z innych przyczyn. No i należy uważać z jego ilością

Moderator: Moderatorzy
HEHEEH to tak jak ja:D ! w knajpach ciężko dostać wódkę luksusową, a poza tym kto może być pewien, że oni nie zlewają resztek do jedne butelki? Juz kiedyś io tym pisałem, ale przypomne(tak żeby wam namieszać w głowach:) ): byłem kiedyś u mlodego lekarza, ktory pisał jakąś pracę na temat celiakii i on mi powiedział, że z alkoholi możemy wszystko oprócz piwa, bo przy produkcji spirytusu gluten znika! Nadal nie wiem czy mu zawierzyć bo potencjalny ból wywołany "zjedzeniem"Paulina pisze:Ja od 2 lat, bo od tylu choruje co impreze nosze w torbie flaszke Luksusowej, ludzie dziwnie sie patrzą, ale co tam...impra musi być!
co o tym myślicie...?"Szanowny Panie,
Gluten jest wykrywany w jęczmieniu , a co za tym idzie również w słodzie, ale z tej racji, że jest białkiem nierozpuszczalnym w wodzie zostaje odrzucony na etapie warzelni. Stąd w piwie nie stwierdza się obecności glutenu.
pozdrawiam"
a tu już ostatni (chyba) list także od KP:"Dzień dobry,
W odpowiedzi na pański mail informuję, że piwo jest produkowane ze słodu
jęczmiennego. Powoduje to, że piwo zawiera śladowe ilości glutenu.
Wg Codex Alimentarius FAO i wytycznych WHO żywność bezglutenowa powinna
zawierać mniej niż 0,02% (200 mg/l) glutenu (chociaz trwa dyskusja aby ten
poziom obniżyć).
Badania naszych piw wykazały, że poziom glutenu jest bardzo niski rzędu
0,0001 - 0,001 % (1 - 10 mg/l), dużo poniżej poziomu FAO/WHO (czasami
poniżej poziomu detekcji).
Mam nadzieję, że ta informacja zadowoli pana.
Z poważaniem,
Leszek Skalski
Group Process Technologist
Technological - Quality Dept. at HQ Warsaw
phone: +48 22 537 64 16
mobile: +48 601 97 34 76
fax: +48 22 537 64 37"
"Witam!!!
Z wiedzy jaką posiadam, to piwo nie zawiera glutenu.
Oczywiście produkowane jest z jęczmienia, który zawiera hordeinę.
Jednak białka i skrobia w procesie słodowania i zacierania są rozłożone przy pomocy enzymów zawartych w ziarnie.
Podawany na stronie internetowej prosty sposób badania obecności skrobi za pomocą próby jodowej wykorzystujemy również w produkcji.
I właśnie proces zacierania kończymy jeżeli przy reakcji jodu z zacierem powstaje kolor zbliżony do pomarańczowego.
Chcąc zdobyć bardziej autorytatywną, naukową informację w tym temacie proponuję skontaktować się z Instytutem Biotechnologii w Warszawie.
Pamiętajmy jednak, że w przypadku choroby musimy zawsze postępować w porozumieniu z lekarzem.
Istnieje wiele ekspertyz i doniesień naukowych dotyczących piwa, które są odmienne. Zresztą podobnie jest z wieloma innymi produktami i wynalazkami.
Piwo jest napojem alkoholowym i powinno być spożywane przez ludzi zdrowych. Każdy organizm człowieka inaczej reaguje na piwo, dlatego nie można wszystkiego uogólniać.
Dziękuję
Pozdrawiam
Andrzej Piotrowski"