czy to celiakia - proszę o opinie, co robić dalej ??
Moderator: Moderatorzy
czy to celiakia - proszę o opinie, co robić dalej ??
Mój synek 1,5 roku wszak nie ma stwierdzonej celiakii ale miał podejrzenie ( w tej chwili lekarz stwierdził że to nie celiakia po 2 miesięcznej diecie bezglutenowej)
pierwszy wynik przeciwciał transglutaminazy tkankowej anty tTG 22-RU/ml (dodatni) +
Immunoglobuliny IgA 0g/l (norma 0-0.83)
IgG 2,48 (n: 1,9-11,8)
IgM 0,33 (n <1,45)
IgE 29,36 (n>15)
później był na diecie BG niecały miesiąc
wyniki IgA 0,26
IgG <0,3
IgM <0,5
IgAEmA ujemny
póxniej dieta BG kolejny miesiąc
wyniki IgA 0,18
IgG 2,35
IgM 0,3
tTg-IgA <0,4
tTg-IgG <0,4
czyli wszystko w normie
ale czy to oznacza że nie ma celiakii
inne objawy
niski wzrost (10 centyl, ale mając 1,5 roku nosi ubrania na 6-9 miesięcy)
waga poniżej normy, bardzo słaby przyrost wagi
w tej chwili gluten dostaje sporadycznie i jakoś się unormowała ale bywało 6-8 kup dużych
kupy śmierdzące zielone, rdzawe lub moro
pierwszy wynik przeciwciał transglutaminazy tkankowej anty tTG 22-RU/ml (dodatni) +
Immunoglobuliny IgA 0g/l (norma 0-0.83)
IgG 2,48 (n: 1,9-11,8)
IgM 0,33 (n <1,45)
IgE 29,36 (n>15)
później był na diecie BG niecały miesiąc
wyniki IgA 0,26
IgG <0,3
IgM <0,5
IgAEmA ujemny
póxniej dieta BG kolejny miesiąc
wyniki IgA 0,18
IgG 2,35
IgM 0,3
tTg-IgA <0,4
tTg-IgG <0,4
czyli wszystko w normie
ale czy to oznacza że nie ma celiakii
inne objawy
niski wzrost (10 centyl, ale mając 1,5 roku nosi ubrania na 6-9 miesięcy)
waga poniżej normy, bardzo słaby przyrost wagi
w tej chwili gluten dostaje sporadycznie i jakoś się unormowała ale bywało 6-8 kup dużych
kupy śmierdzące zielone, rdzawe lub moro
- Magdalaena
- -#Moderator
Re: czy to celiakia - proszę o opinie, co robić dalej ??
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67werzak pisze:Mój synek 1,5 roku wszak nie ma stwierdzonej celiakii ale miał podejrzenie ( w tej chwili lekarz stwierdził że to nie celiakia po 2 miesięcznej diecie bezglutenowej)
pierwszy wynik przeciwciał transglutaminazy tkankowej anty tTG 22-RU/ml (dodatni) +(...)
póxniej dieta BG kolejny miesiąc (...) tTg-IgA <0,4
tTg-IgG <0,4
czyli wszystko w normie
Wyżej masz dłuższy tekst o diagnostyce celiakii.
Jedząc normalnie Twój syn miał przeciwciała tTG, a na diecie one zniknęły ? jak dla mnie jest to typowe dla celiakii. Tak samo niski wzrost jest charakterystycznym objawem.
Dlaczego Twój lekarz stwierdził, że jest inaczej ?
- tego nie rozumiem zupełnie. Dieta bg polega na całkowitym wykluczeniu glutenu i jedzenie go sporadycznie oznacza, że chory nie jest na diecie.werzak pisze:w tej chwili gluten dostaje sporadycznie
Nie bardzo rozumiem postępowanie Waszego lekarza. I jedyne co mogę Wam poradzić, to poszukanie innego specjalisty.
bardzo dziękuję za odpowiedź
wiem że nie jest to ścisła dieta bezglutenowa i przy celiakii nie wolno otrzymywać glutenu ale przy kolejnych badaniach będzie wszystko w normie skoro nie otrzymuje glutenu (a jest to małe dziecko)
już nie wiem co mam robić - wolałabym jednoznaczną diagnozę niż takie huśtawki (a w końcu 1 raz wyszedł pozytywnie i zawsze myślą będę wracać do tych pierwszych wyników)
na razie obserwuję czy bez glutenu coś drgnie z wagą
poczytałam tę stronę
hmm moja mama z objawów ma:
-wzdęcia brzucha
-wodniste biegunki
-podwyższony poziom cholesterolu
uporczywe bóle głowy
bóle kostne i stawowe
-anemia
dna moczanowa
cukrzyca typu I
- ostatnio stwierdzono chorobę Hashimoto
ale celiakii nie ma stwierdzonej
ja mam
-wzdęcia brzucha
i pęcherze, krosty na głowie od wielu lat mimo stosowania dobrych szamponów
mój mąż
bóle kostne i stawowe
problemy z płodnością
stłuszczenie wątroby,
a teraz prawdopodobnie dnę moczanową
to może któreś z nas ma też celiakie, chyba gdyby u nas wykryto potwierdziło by to u maluszka
ale czy jest sens szukania innego specjalisty bądź robienia testów skoro prawie nie dostaje glutenuNie bardzo rozumiem postępowanie Waszego lekarza. I jedyne co mogę Wam poradzić, to poszukanie innego specjalisty.
wiem że nie jest to ścisła dieta bezglutenowa i przy celiakii nie wolno otrzymywać glutenu ale przy kolejnych badaniach będzie wszystko w normie skoro nie otrzymuje glutenu (a jest to małe dziecko)
już nie wiem co mam robić - wolałabym jednoznaczną diagnozę niż takie huśtawki (a w końcu 1 raz wyszedł pozytywnie i zawsze myślą będę wracać do tych pierwszych wyników)
na razie obserwuję czy bez glutenu coś drgnie z wagą

poczytałam tę stronę
hmm moja mama z objawów ma:
-wzdęcia brzucha
-wodniste biegunki
-podwyższony poziom cholesterolu
uporczywe bóle głowy
bóle kostne i stawowe
-anemia
dna moczanowa
cukrzyca typu I
- ostatnio stwierdzono chorobę Hashimoto
ale celiakii nie ma stwierdzonej
ja mam
-wzdęcia brzucha
i pęcherze, krosty na głowie od wielu lat mimo stosowania dobrych szamponów
mój mąż
bóle kostne i stawowe
problemy z płodnością
stłuszczenie wątroby,
a teraz prawdopodobnie dnę moczanową
to może któreś z nas ma też celiakie, chyba gdyby u nas wykryto potwierdziło by to u maluszka
Ostatnio zmieniony ndz 04 lip, 2010 17:21 przez werzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Napiszę to brutalnie: ratuj swoje dziecko!werzak pisze:ale czy jest sens szukania innego specjalisty bądź robienia testów
Znajdź lepszego specjalistę. Od tego zacznij. Zwłaszcza jeśli podajesz mu gluten, to zanim stwierdzisz, że całkowicie go odstawisz bez konsultacji z lekarzem. Warto się też zastanowić nad innymi przyczynami zaniku kosmków i czy twój syn ma inne objawy, mogące wskazywać na celiakię?
viewtopic.php?t=1879
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
Linus Pauling
- Magdalaena
- -#Moderator
Dla celiaka to prawie robi wielką różnicę. Wystarczy kilka okruszków dziennie.werzak pisze:ale czy jest sens szukania innego specjalisty bądź robienia testów skoro prawie nie dostaje glutenu
Przy celiakii przeciwciała pojawiają się tylko w czasie jedzenia glutenu. Na diecie bezglutenowej znikają.werzak pisze:ale przy kolejnych badaniach będzie wszystko w normie skoro nie otrzymuje glutenu)
A co do wieku - słyszałam, że stosunkowo najłatwiej wprowadzać dietę u małego dziecko, bo rodzice kontrolują wszystko, co mały zje, nie ma presji kolegów ze szkoły itp.werzak pisze:(a jest to małe dziecko)
Powtarzam jeszcze raz. Liczą się wyniki w czasie jedzenia glutenu czyli tylko ten pierwszy, kolejne już nie.werzak pisze:w końcu 1 raz wyszedł pozytywnie i zawsze myślą będę wracać do tych pierwszych wyników
To znaczy mały jest na diecie bezglutenowej czy nie ? bo wcześniej pisałaś, że "sporadycznie dostaje gluten", a teraz zastanawiasz się jakie będą skutki "bez glutenu".werzak pisze:na razie obserwuję czy bez glutenu coś drgnie z wagą
Jeśli masz wątpliwości co do reszty rodziny, zrób przeciwciała.
A po co ty mu to dajesz, skoro ma dietę bezglutenową? Bo nie rozumiem?werzak pisze:mały je sporadycznie gluten tzn. kawałek bułeczki ale raczej tylko trochę poskubie i od czasu do czasu manną
Czy w związku z tym zalecił dietę glutenową? 2 miesiące to nie jest dużo.werzak pisze:Mój synek 1,5 roku wszak nie ma stwierdzonej celiakii ale miał podejrzenie ( w tej chwili lekarz stwierdził że to nie celiakia po 2 miesięcznej diecie bezglutenowej)
Na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że to nie jest celiakia?
Może jego organizm nie produkuje przeciwciał? Tak też się zdarza.
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
Linus Pauling
Linus Pauling
- Magdalaena
- -#Moderator
Powiedzmy to sobie raz a dobrze. Takie skubanie, to jest normalna dieta glutenowa ! Wystarczająca, żeby wywoływać wszystkie objawy celiakii (jeśli ktoś ją ma).werzak pisze:mały je sporadycznie gluten tzn. kawałek bułeczki ale raczej tylko trochę poskubie i od czasu do czasu manną (...) celiakia i dieta BGdopiero zaczynam się wdrażąć
Prawdziwa dieta bezglutenowa, to nie tylko wykluczenie wszelkich produktów z mąki pszennej z wyjątkiem tej bezglutenowej (pierogi i naleśniki można robić bg), ale także pilnowanie higieny naczyń, noży, desek do krojenia.
Sprawdzanie składu wędlin, jogurtów, lodów.
Ostatnio zmieniony ndz 04 lip, 2010 19:01 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Oba. Najlepiej byłoby, gdybyś zrobiła też pozostałe przeciwciała. Nie ma u Was jakiejś promocji na zestawy przeciwciał?grubymiś pisze:Postanowiłam zrobić sobie na własną rękę przeciwciała antygliadynowe.
Które mam zrobić ? IgA, czy IgG. A może oba ?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Aha, zapomniałem. Skoro miałaś transglutaminazę i endomysium w klasie IgA, powinnaś je zrobić w klasie IgG. 20 PLN za jedno przeciwciała to tanio. Ja sobie robiłem jakościowo i za 4 przeciwciała: 2 endomysium i 2 gliadynowe zapłaciłem 200 PLN, a to było taniej niż gdybym chciał sobie je zrobić pojedynczo. I wynik tylko jakościowy... Gdzie jest tak tanio?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]