składniki:
3 DAG DROZDŻY rozpuścić z ŁYŻECZKĄ CUKRU, ODROBINĄ CIEPŁEGO MLEKA i MĄKI NA CIASTO BG DROŹDZOWE.
MĄKĘ (ok 1/2 szkl) wymieszać z rozczynem, dodać mleka, śmietany, lub jogurtu naturalnego i 2 jajkami. wymieszać dokładnie, aby było gęstrze ciasto niz na naleśniki.
Dodać co się chce do ciasta.
Smazyć na maśle lub oleju. Podawać z cukrem pudrem lub same.
racuchy
Moderator: Moderatorzy
Witam
Ja uwielbiam racuchy jablkowo bananowe
Składniki dodaję zawsze na "oko".
Jajko szczypta sody i soli, dodajemy do tego serek homogenizowany (lub mleko/jogurt naturalny) kilka kropel olejku waniliowego lub smietankowego.
Mieszany.
Dodajemy ok pół szkl mąki kukurydzianej i pół szkl mąki bezglutenowej.
Ciasto musi8 mieć konsystencje gęstej smietany
Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w kostke i banana.
Smażymy na oleju
PYCHA!!!!!!
Ja uwielbiam racuchy jablkowo bananowe
Składniki dodaję zawsze na "oko".
Jajko szczypta sody i soli, dodajemy do tego serek homogenizowany (lub mleko/jogurt naturalny) kilka kropel olejku waniliowego lub smietankowego.
Mieszany.
Dodajemy ok pół szkl mąki kukurydzianej i pół szkl mąki bezglutenowej.
Ciasto musi8 mieć konsystencje gęstej smietany
Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w kostke i banana.
Smażymy na oleju
PYCHA!!!!!!
Ja robie na proszku do pieczenia. Nie lubimy drozdżowych.
Mąka, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, woda, cukier. Wszystko zmiksować na dość gęste ciasto, dołożyć jabłka (starte na grubych oczkach lub pokrojone w cienkie paski), wymieszać i smażyć na gorącym oleju.
Oczywiści wszystkie produkty bezglutenowe.
Mąka, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, woda, cukier. Wszystko zmiksować na dość gęste ciasto, dołożyć jabłka (starte na grubych oczkach lub pokrojone w cienkie paski), wymieszać i smażyć na gorącym oleju.
Oczywiści wszystkie produkty bezglutenowe.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)