"120 przepisów bezglutenowych"
Moderator: Moderatorzy
"120 przepisów bezglutenowych"
Kilka dni temu kupiłam książkę "120 przepisów bezglutenowych" i jestem wniebowzięta!!!Przepisy są raczej proste, muszę je tylko modyfikować jeżeli chodzi cukier, którego nie toleruję.
Ostatnio upiekłam chleb gryczany z przepisu z tej właśnie książki...nie wiedziałam, że tak może smakować chleb bezglutenowy
nie wyszedł mi oczywiście taki, jak na zdjęciu, ale wyrósł, nie jest gumowaty, nie jest suchy, NIE ROZPADA SIĘ na drobne okruszki w godzinę po upieczeniu, ma chrupiącą skórkę...niebo w gębie!Śmiało mogę powiedzieć, że osoba na zwykłej diecie w ogóle się nie zorientuje, że ten chleb nie ma nic wspólnego z mąką pszenną czy żytnią.
Trzymałam się dokładnie przepisu poza tym, że zamiast żelatyny dałam agar.
Ktoś ma jeszcze może jakieś inne doświadczenia w pieczeniu chleba czy bułek wg przepisów z tej książki??
Ostatnio upiekłam chleb gryczany z przepisu z tej właśnie książki...nie wiedziałam, że tak może smakować chleb bezglutenowy
nie wyszedł mi oczywiście taki, jak na zdjęciu, ale wyrósł, nie jest gumowaty, nie jest suchy, NIE ROZPADA SIĘ na drobne okruszki w godzinę po upieczeniu, ma chrupiącą skórkę...niebo w gębie!Śmiało mogę powiedzieć, że osoba na zwykłej diecie w ogóle się nie zorientuje, że ten chleb nie ma nic wspólnego z mąką pszenną czy żytnią.
Trzymałam się dokładnie przepisu poza tym, że zamiast żelatyny dałam agar.
Ktoś ma jeszcze może jakieś inne doświadczenia w pieczeniu chleba czy bułek wg przepisów z tej książki??
Ostatnio zmieniony ndz 04 gru, 2011 10:18 przez NoSuGlu, łącznie zmieniany 2 razy.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja piekłam chlebek ziemniaczany i ... klapa totalna a w wypieku chleba nie jestem laik bo raz w tygodniu piekę. -Pierwszy chleb co nie wyszedł. Robiliście go? Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo normalnie to chlebki mi wyrastają, że hej i są pyszne (robię różniste na mixach z bezglutenu).
Za to pyszny był żurek (trochę go zmodyfikowałam bo biała kiełbasa mi tam nie pasowała i zrobiłam na śląską nutę z boczkiem i puree ziemniaczanym jak robiła moja babcia) i krupniczek. Robiłam też ciasteczka kruche ale dodałam do nich cynamonu i posmarowałam stopioną czekoladą. Tylko słyszałam jak puszka się w kuchni otwiera.
Muszę wziąć się za ten chlebek gryczany skoro wychodzi tylko mąkę muszę kupić
Za to pyszny był żurek (trochę go zmodyfikowałam bo biała kiełbasa mi tam nie pasowała i zrobiłam na śląską nutę z boczkiem i puree ziemniaczanym jak robiła moja babcia) i krupniczek. Robiłam też ciasteczka kruche ale dodałam do nich cynamonu i posmarowałam stopioną czekoladą. Tylko słyszałam jak puszka się w kuchni otwiera.
Muszę wziąć się za ten chlebek gryczany skoro wychodzi tylko mąkę muszę kupić
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Mnie też się książka podoba, kupiłam właśnie przez neta w Bezglutenie ale widziałam ją też w sklepie ze zdrową żywnością na Zamenhofa w KRK.
Ogólnie proste przepisy, co lubię i bardzo apetyczne zdjęcia inspirują mnie do ciągłego pichcenia z reguły opieram się na przepisach ale ciągle coś zmieniam po swojemu. Robiłam pierogi i kluski leniwe, pyycha, jeszcze mam w zamrażarce porcyjkę.
Muszę wypróbować ten chlebek gryczany, właśnie kupiłam mąkę ... mmniam
Ogólnie proste przepisy, co lubię i bardzo apetyczne zdjęcia inspirują mnie do ciągłego pichcenia z reguły opieram się na przepisach ale ciągle coś zmieniam po swojemu. Robiłam pierogi i kluski leniwe, pyycha, jeszcze mam w zamrażarce porcyjkę.
Muszę wypróbować ten chlebek gryczany, właśnie kupiłam mąkę ... mmniam
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja jakoś ciągle nie umiem się zmobilizować do wypieku tego chlebka gryczanego po tej klapie z chlebem ziemniaczanym. Może ktoś próbował robić ten ziemniaczany? Może tylko ja miałam zły dzień?
Pierogi mi wyszły pyszne... Nawet lepsze niż te gotowe z bezglutenu - tak nieskromnie dodam
Pierogi mi wyszły pyszne... Nawet lepsze niż te gotowe z bezglutenu - tak nieskromnie dodam
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Ja też jakoś za ten chleb nie mogę się zabrać, hmm
Zrobiłam za to kokoski tylko, że moje pieką się ok 35 min i są nadal dość "mokre" w środku i tylko nieco przyrumienione (ciekawe??), nie tak jak na zdjęciu, 20 minut piec to zdecydowanie za mało. Dodatkowo dorzuciłam ostatnio garść poppingu z amarantusa do kokosu a cukier zastąpiłam rozpuszczonym miodem (ok 3 -4 łyżki + łyżka brązowego cukru) kokoski nie były takie słodkie, ilość cukru z przepisu jest dla mnie zbyt duża.
Wczoraj piekłam biszkopt z jabłkami ale też wg swojego przepisu bo bałam się że mi nie wyjdzie a nie mogłam sobie akurat pozwolić na klapę wobec faktu rychłego przybycia rodzinki, hahha. Tak więc o ile nie korzystam z przepisów to książka mnie inspiruje.
Zrobiłam za to kokoski tylko, że moje pieką się ok 35 min i są nadal dość "mokre" w środku i tylko nieco przyrumienione (ciekawe??), nie tak jak na zdjęciu, 20 minut piec to zdecydowanie za mało. Dodatkowo dorzuciłam ostatnio garść poppingu z amarantusa do kokosu a cukier zastąpiłam rozpuszczonym miodem (ok 3 -4 łyżki + łyżka brązowego cukru) kokoski nie były takie słodkie, ilość cukru z przepisu jest dla mnie zbyt duża.
Wczoraj piekłam biszkopt z jabłkami ale też wg swojego przepisu bo bałam się że mi nie wyjdzie a nie mogłam sobie akurat pozwolić na klapę wobec faktu rychłego przybycia rodzinki, hahha. Tak więc o ile nie korzystam z przepisów to książka mnie inspiruje.
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz