Wynik badania histopatologicznego

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Carloss
Nowicjusz
Nowicjusz

Wynik badania histopatologicznego

Post autor: Carloss »

Witam ;) dzisiaj odebralem wynik badania histopatologicznego które zrobiono mi przy okazji gastroskopii (powodem jej przeprowadzenia byla potrzeba zdiagnozowania przyczyny objawów podobnych do choroby refluksowej). Pobrano przy tym próbki do choroby trzewnej. I wynik jest taki:

"Liczba limfocytów śródnablonkowych w normie, kosmki jelitowe nieznacznie skrócone - typ 0 choroby trzewnej wg Marsha. W blonie śluzowej nacieki zapalne i świeże wylewy krwi"

Próbowalem szukać w googlu co to może znaczyć, niemniej jeśli by wierzyć wujkowi google to ta analiza kompletnie nie trzyma się kupy... pomoże ktoś? Co oznacza powyższy wynik? Z góry dziękuję ;)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

To oznacza, że nie masz jeszcze rozdmuchanego zniszczenia jelita, choć coś już jest na rzeczy (nieznaczne skrócenie). Dalsza diagnostyka celiakii (przeciwciała)?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Carloss
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Carloss »

Na dniach odwiedzę moją lekarkę żeby mnie na nie wysłała.

A powiedz mi, jest szansa żeby to NIE była celiakia? Wiem, że kosmki mogą zanikać pod wpływem choćby głodzenia się (do którego byłem zmuszony przez refluks, piekło mnie potwornie), ale te "nacieki zapalne" i wylewy krwi...?
Ostatnio zmieniony czw 07 kwie, 2011 19:12 przez Carloss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Katiou
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Katiou »

Masz stan zapalny po prostu na moje oko. A z czego to potwierdza kolejne badania zlecone przez lekarza.
celiakia + Hashimoto
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych :) yeah
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Jak długo trwało to "głodzenie" i jak było intensywne?
Badanie przeciwciał jest bardzo ważne. Zero w skali Marsha to po prostu zero, ale nacieki są niepokojące. Po przeciwciałach będzie można powiedzieć coś więcej. Zbadaj się na przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej tTG, koniecznie w obydwu klasach: IgG oraz IgA. Jeśli tych nie będzie można zrobić z jakiegoś powodu, wybierz przeciwciała przeciw endomyzjum EmA, także w dwóch klasach.
ODPOWIEDZ