Moczenie nocne

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kamil-1980
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Moczenie nocne

Post autor: Kamil-1980 »

Czy ktoś z was, chorujących na celiakie, miał problem z moczeniem nocnym? Chodzi mi o takie moczenie nocne przez długi czas, np. od urodzenia aż do początku okresu dojrzewania. Czy wasze dzieci chorujące na celiakie mają z tym problem?
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Basiar »

Bardzo często przyczyną moczenia nocnego ( oczywiście po wykluczeniu chorób układu moczowego) jest nieprawidłowo zintegrowany odruch noworodkowy Gallanta, należałoby poszukać terapeuty odruchów i trochę poćwiczyć
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: GUTEK »

Mój syn ma ten problem. Celiakię miał zdiagnozowaną pod koniec zeszłego roku, ma 11 lat. Problem z moczeniem nocnym ma od wczesnego dzieciństwa, ale było to dość sporadyczne zjawisko. Ostatnio jednak tj ok roku epizody te się nasiliły i w tej chwili dostaje driptane i minirin melt. I jest dobrze.
Na diecie od 15.03.2011
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Moczenie nocne

Post autor: princy-mincy »

A robiles sobie kiedys badanie na obecnosc bialka w moczu? Ale nie taki poranny mocz, ale z calodobowej zbiorki?
Pytam dlatego, ze czasami jednym z objawow celiakii moze byc czestomocz i cechy jak w nefropatii IgA, czyli bialkomocz.
Gdy pojawila sie u mnie pelnoobjawowa forma celiakii budzilam sie w nocy przynajmniej ze 3 razy z powodu pelnego pecherza a odkad jestem na diecie, nie mam juz takich problemow.
ODPOWIEDZ