Krokiety z kaszy gryczanej

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Krokiety z kaszy gryczanej

Post autor: Agniesia »

KROKIETY Z KASZY GRYCZANEJ

Szklanka kaszy
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
serek topiony (ziołowy)
bułka tarta (bezglutenowa)
sól
tłuszcz do smażenia
Przepłukaną kaszę zalać 3 szklankami wrzącej wody. Lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza nabierze kleistej konsystencji . Do ostudzonej kaszy dodać 2 jajka i żółty ser. Masę wymieszać, uformować krokiety. Smarować rozmąconym jajkiem i obtaczać w bułce. Smażyć na złocisty kolor.
Obrazek
Awatar użytkownika
dossa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: pt 23 lip, 2010 16:31
Lokalizacja: Olkusz
Kontakt:

Post autor: dossa »

czy kasza ma być ta palona czy zwykła ?? palona ma zupełnie inny smak ... to jaka będzie lepsza ?? ;)
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

dossa pisze:czy kasza ma być ta palona czy zwykła ?? palona ma zupełnie inny smak ... to jaka będzie lepsza ?? ;)
To która będzie lepsza, to sprawa indywidualna.
Osobiście wolę tą jasną, niepaloną.
Obrazek
Awatar użytkownika
dossa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: pt 23 lip, 2010 16:31
Lokalizacja: Olkusz
Kontakt:

Post autor: dossa »

Dziekuję, ja w zasadzie do wszystkiego daję nie paloną :) pozdrawiam
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

a co z tym serkiem topionym ziołowym też dodać do masy tak? zachęcający ten przepis :)
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

No tak nie napisała, żeby go dodać do masy :P
Obrazek
Awatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 261
Rejestracja: pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: madzialena »

a jaką kaszę polecacie?
ja przed dietą używałam sporo kaszy gryszanej,
ale teraz boję się zanieczyszczeń glutenem,
a nie spotkałam jeszcze BG
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2659
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Przebraną.
Jest wiele wątków na temat przebierania kaszy gryczanej. Jak pisze Sheep - na zdrowie :) viewtopic.php?p=46776#46776
Awatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 261
Rejestracja: pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: madzialena »

moja ukochana kaszko gryczana,
wracasz do łask g:)
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
ODPOWIEDZ