Szybki test przesiewowy w kierunku celiakii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Aina
Nowicjusz
Nowicjusz

Szybki test przesiewowy w kierunku celiakii

Post autor: Aina »

Czy wie ktoś z Was jak nazywa się taki szybki test przesiewowy w kieru ku celiakii na krew z palca? Czytałam o tym, że jest już dostepny w Polsce tylko za żadne skarby nie moge znaleźc w necie jak one sie nazywają... bo podejrzewam że bez nazwy w aptece moze byc problem :) z góry dziękuje :)
Madzia295
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Madzia295 »

To jest Biocard Celiac Test :) w aptece internetowej kosztuje 45,47 zł, a w ogólnodostepnych ok 53 zł!
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Warto podkreślić, ze wynik negatywny tego testu nie wyklucza celiakii.
Obrazek
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: GUTEK »

Ja uważam, że ten test nie jest dobry. Bo i mnie i mojemu synowi wyszedł ujemnie, a okazało się, że przeciwciała są dodatnie i zanik kosmków III b w skali Marsha.
Na diecie od 15.03.2011
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: wieczorynka »

Wszystkie te testy dostępne w aptekach są do niczego
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: anetabb »

a mojej córce wyszedł z krwi 2 razy dodatni wynik ,wycinki dobre a przy badaniu gastroskopem widzieli cechy charakterystyczne dla celiakii.diagnoza-celiakia
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Ten test nigdy nie zastąpi testów laboratoryjnych. Z opinii bardzo wielu osób wiemy, że działa jak grube sito - wykrywa nie wszystkie przypadki, tylko te, w których jest bardzo wysoki poziom przeciwciał.

Tak więc niestety może dawać fałszywie ujemne wyniki i nie może być jedynym jaki się wykona w diagnostyce celiakii.

Obecnie najnowocześniejsze i najbardziej miarodajne testy laboratoryjne na celiakię to tTG i GAF.
Obrazek
Doris
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Doris »

Witam! Chciałbym wykonać sobie rzetelne badania w kierunku celiakii. Gastroenterolog z LuxMedu, gdzie mam abonament, wypisał mi na skierowaniu: TGA, IgG i IgA, ale badania w tej firmie są drogie, około 300 zł. Chciałbym je zrobić w laboratorium Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie inne oznaczenia okazały się nawet 3-krotnie tańsze, niż w LuxMed, ale nie umiem znaleźć tych badań w cenniku. Wiem, ze używa się innych nazw. Proszę o pomoc w znalezieniu ich lub ewentualnie podanie kosztów tych badań w laboratorium GUMed.

Mogą być też inne miarodajne badania. Te z postu powyżej to te same czy inne, niż wymienione przeze mnie?
cennik: http://www.uck.gda.pl/images/cennik2011/CLK.pdf

Bardzo zależy mi na diagnozie, ponieważ mój syn, szczupłe dziecko ma stłuszczenie wątroby i nikt, nawet CZD nie doszedł co jest jego przyczyną, więc nie wiadomo jak je leczyć. Na pewno nie miał badań pod kątem celiakii. Nie ma żadnych jej objawów, a ja mam pewne (biegunki, wzdęcia, bóle brzucha). Dieta bezglutenowa zdecydowanie bardziej mi służy.
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Najlepiej posłużyć się pełnymi nazwami przeciwciał, to będzie zrozumiałe dla każdego laboratorium.

Najlepsze przeciwciała w kierunku celiakii:

- transglutaminaza tkankowa w klasie IgA - w skrócie tTG IgA
- deamidowana gliadyna (tzw. "nowa" gliadyna)- w skrócie GAF - dobrze zrobić w klasie IgG czyli GAF IgG

- endomusium - EmA ( w klasie IgA i IgG) - można zrobić dodatkowo lub jeśli w laboratorium nie robią GAF

Dwa pierwsze są najnowocześniejszymi testami, wystarczy zrobić te dwa dla pełnej diagnostyki celiakii z krwi, ale koniecznie po jednym w każdej z klas. Jesli GAF nie jest dostępny można zrobić tTG IgA oraz EmA IgG.

Każdy z tych testów kosztuje około 80 zł, czyli na diagnostykę wydamy około 160 zł.
Obrazek
Doris
Nowicjusz
Nowicjusz

Znalazłam, trzeba korzystać z innego cennika: http://www.uck.gda.pl/images/cennik2011/LIKTiH.pdf

Koszt badań w UCK to 65 złotych za badanie. Tam naprawdę jest najtaniej.

Nie jestem jeszcze pewna, czy wybrałam dobre badania przeciwciał przeciwko:
- transglutaminazie tkankowej IgA (TGA)
- transglutaminazie tkankowej IgG (TGG)

a może to drugie powinno być takie:
- deamin. peptydom gliadyny IgA+IgG (AGA)

Bardzo proszę o pomoc. Obawiam się pomyłki. Ostatnio sporo wydałam na badania :(
Ostatnio zmieniony czw 24 lis, 2011 13:01 przez Doris, łącznie zmieniany 3 razy.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: barbieri »

ja miałam te badania wykonane na nfz, nie masz takiej możliwości?
Doris
Nowicjusz
Nowicjusz

Endokrynolog, który mi je wypisał twierdził, że na NFZ nigdy by tego nie zrobił, bo jego zdaniem jeśli nie mam samych biegunek, ale miewam też zaparcia, to nie ma wskazań. Zaparcia mogę z kolei mieć od Hashimoto, poza tym objawy wcale nie muszą przecież występować.

Zrobiłam te badania, ale wyniki wyszły negatywne. Czytałam, że aby wynik być miarodajny należałoby jeść przynajmniej 2 kromki chleba dziennie przez 2 miesiące, a ja od roku byłam na diecie nie całkiem bezglutenowej, ale glutenu unikałam. Po przeczytaniu tej informacji jadłam produkty z glutenem codziennie przez 2 miesiące, ale tak się tym zmęczyłam (biegunki, zaparcia, a przede wszystkim wzdęcia), poza tym pojawiły się niskie stężenia żelaza i witaminy b12, wpadłam w anemię, nie wiem, czy bardziej przez Hashimoto (zdiagnozowane miesiąc temu), czy przez nietolerancję pokarmową, więc odpuściłam sobie.

Może nie mam celiakii, ale dieta bezglutenowa zdecydowanie bardziej mi służy, jest też wskazana w Hashimoto. Na badanie z NFZ nie byłabym w stanie czekać.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Wszystkie objawy, o ktorych piszesz, bardzo pasuja do dosc typowego obrazu celiakii (tu wiecej o objawach: http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=65)
Hasimoto tez wystepuje dosc czesto w powiazaniu.
Obrazek
Doris
Nowicjusz
Nowicjusz

Wiem o tym, jednak zdaniem lekarza "absolutnie nie było wskazań do badań". To jednak nie ma już znaczenia, dieta jest mi potrzebna bardziej niż diagnoza. Czytałam kilka razy ten spis objawów dzięki niemu od mojego Hashimoto doszłam do kolejnej możliwej przyczyny stłuszczenia wątroby mojego syna (12 lat, od zawsze szczupłe dziecko, nikt nie doszedł skąd stłuszczenie, nawet CZD). Nie ma żadnych objawów nietolerancji pokarmowej, ale lekarz w USG stwierdził, że obraz jelita sugeruje nietolerancję pokarmową, poza tym ferrytyna poniżej normy i od dawna trochę za małe czerwone krwinki lub niska hemoglobina. Teraz dopiero, po 6 latach zrobią mu gastroskopię, choć początkowo chcieli badać znów tylko wątrobę, a jelit na razie nie.

Czy badania dzieci są identyczne jak u dorosłych?
ODPOWIEDZ