Lista leków bezglutenowych

Tutaj trafiają tematy stare, nieaktualne i niepotrzebne.
Czasem warto przejrzeć.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
michałt

Post autor: michałt »

Ola_la pisze: Ja też nie jestem, ale tam jak byk stoi "zawiera soję i pszenicę"
No fajnie... fajnie.. szkoda że tego w składzie nie ma!!!!!! ;( Już wiem czemu dziś już 4 razy w toalecie byłem... W dawkowaniu taka informacja?! Kurde! tak restrykcyjnie podchodziłem do tej diety!
Wiecie co jest najzabawniejsze?! To że ja ciągle tej głupiej dermatolog podkreślałem że jestem na diecie! A ona że przesadzam! Traktowała mnie jak paranoika idiotka!!!!
Ola_la
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

michałt pisze:W dawkowaniu taka informacja?!
w linku, który przesłałeś, znalazłam taką informację-ostrzeżenie.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Magdula82 »

z tego wynika,że maltodekstryna jest w tym przypadku z pszenicy. Ja po probiotyku, w którym była maltodekstryna dostałam drgawek i biegunke na końcu.
michałt

Ola_la pisze:
michałt pisze:W dawkowaniu taka informacja?!
w linku, który przesłałeś, znalazłam taką informację-ostrzeżenie.
Na pudełku też jest w ten sposób ;/

---------------------------------------------------------

Mam pytanie! Mam jeszcze lecytynę - może też pomoże na włosy.
Doppelherz aktiv Lecytyna + vit. B
Skład: lecytyna sojowa, Witaminy: D-alfa-tokoferol (wit. E), amid kwasu nikotynowego (wit. PP), ryboflawinę (wit. B2) chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6), cyjanokobalaminę (wit. B12), kwas foliowy,, monoazotan tiaminy (wit B1), oraz olej sojowy (wypełniacz), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (emulgator), żelatynę (składnik otoczki), glicerol (subst. utrzymujaca wilgotność), sorbitol (subst. utrzymujaca wilgotność), tlenki i wodorotlenki żelaza (barwniki).

Zależy mi w sumie teraz na koncentracji chociaż... ale od lecytyny też włosy się wzmacniają podobno. ;]
Ostatnio zmieniony czw 24 lis, 2011 23:30 przez michałt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

michałt pisze:Na pudełku też jest w ten sposób ;/
Więc skąd jakiekolwiek wątpliwości?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
michałt

titrant pisze:
michałt pisze:Na pudełku też jest w ten sposób ;/
Więc skąd jakiekolwiek wątpliwości?
No bo składników szukałem w składzie... nie przejrzałem całego pudełka :(
W żywności przy składzie jest coś takiego... ;/

W lecytynie przejrzałem całe ale nic nie ma o pszenicy...
Ostatnio zmieniony czw 24 lis, 2011 23:32 przez michałt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

michałt pisze:No bo składników szukałem w składzie... nie przejrzałem całego pudełka :(
W żywności przy składzie jest coś takiego... ;/
Jeśli na leku albo suplemencie jest informacja o alergenach, jest to dobra wola producenta. Dlatego najlepszym chyba wyjściem jest czytanie składu i korzystanie z wiedzy, które składniki potencjalnie mogą mieć coś wspólnego (np. od nich pochodzą, bo w lekach rzadko zdarza się, że składnikiem jest mąka) ze zbożami glutenowymi. I w przytoczonym przez Ciebie przykładzie takich składników jest sporo.

A to że lekarz bagatelizuje dietę, nie jest śmieszne tylko smutne.
Ostatnio zmieniony pt 25 lis, 2011 10:08 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
michałt

Jeśli na leku albo suplemencie jest informacja o alergenach, jest to dobra wola producenta.
To się powinno zmienić... Z etycznego punktu widzenia taka informacja powinna być. W żywności nie ma z tym dużego problemu więc tym bardziej nie powinno być w lekach. Z tą lecytyną przejdę się do apteki i zapytam... tylko czy pani aptekarka będzie wiedzieć? :oops:
Ostatnio zmieniony pt 25 lis, 2011 10:22 przez michałt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

michałt pisze:To się powinno zmienić... Z etycznego punktu widzenia taka informacja powinna być. W żywności nie ma z tym dużego problemu więc tym bardziej nie powinno być w lekach. Z tą lecytyną przejdę się do apteki i zapytam... tylko czy pani aptekarka będzie wiedzieć? :oops:
Na razie jest, jak jest i trzeba sobie radzić na ile można, tj. interpretować skład samemu.

Pani aptekarka prawdopodobnie będzie wiedzieć najwyżej tyle samo co Ty, czyli to, co można przeczytać w składzie. I raczej nie będzie wnikać w pochodzenie poszczególnych składników. Masz skład tej lecytyny gdzieś?
michałt

podałem wyżej:
Doppelherz aktiv Lecytyna + vit. B
Skład: lecytyna sojowa, Witaminy: D-alfa-tokoferol (wit. E), amid kwasu nikotynowego (wit. PP), ryboflawinę (wit. B2) chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6), cyjanokobalaminę (wit. B12), kwas foliowy,, monoazotan tiaminy (wit B1), oraz olej sojowy (wypełniacz), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (emulgator), żelatynę (składnik otoczki), glicerol (subst. utrzymujaca wilgotność), sorbitol (subst. utrzymujaca wilgotność), tlenki i wodorotlenki żelaza (barwniki).
Awatar użytkownika
titrant

No fajnie, tu rzeczywiście nic się nie rzuca w oczy.
michałt

Dzięki za odpowiedź ;]
Ola_la

Post autor: Ola_la »

michałt pisze:nie przejrzałem całego pudełka
złamałeś pierwszą i podstawową zasadę bezglutka - "czytać wszystko, dokładnie i na dziesiątą stronę".
i liczyć tylko na siebie w tej kwestii, bo jak już wiemy - na przedstawicieli służby zdrowia liczyć nie możemy.
michałt

Wysłałem maila do producenta Doppelherz - Ani wyżej wspomniana lecytyna ani Doppelherz aktiv Tran nie zawierają glutenu. Co ciekawe napisano że zgodnie z wymogami prawa ich produkty zawierające gluten posiadają stosowną informację np. "wyciąg proteinowy z pszenicy".
Czyli jest jednak wymóg prawa? ;>
Ola_la pisze: złamałeś pierwszą i podstawową zasadę bezglutka - "czytać wszystko, dokładnie i na dziesiątą stronę".
i liczyć tylko na siebie w tej kwestii, bo jak już wiemy - na przedstawicieli służby zdrowia liczyć nie możemy.
No właśnie ;/ ...i to bardzo przydatną zasadę...
Awatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: madzialena »

to sa suplementy diety, czyli żywność g:)
i podlegają innym przepisom niż leki;
pewnie zgodnie z wymogami prawa
oznacza tutaj znakowanie zywności na obecnośc alergenów,
czy producent odpowiedział jaki przepis go tutaj obowiązuje?

niestety przy wielu lekach jedynym źródłem informacji
jest ulotka znajdująca się,np. w opakowaniu
tak zaklejonym i zabezpieczonym, że nie można
sobie poczytać przed zakupem
- to jest problem i dla nas i dla farmaceutów :568:
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Zablokowany