"120 przepisów bezglutenowych"
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Mam pytanie o torcik śmietankowy lub tort wiśniowy: czy ktoś może robił??? Chodzi mi o ten przepis na biszkopt. Zauważyłam, że niektóre przepisy z książki właśnie na proszku do pieczenia mi nie wychodzą tzn. nie wyrastają jak powinny. Czy sprawdzał ktoś może te przepisy
Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo planuję w niedzielę dla gości upiec no i musi wyjść idealnie!
A z jakiej firmy proszek do pieczenia używacie? Ja z Celiko. Przepisy na drożdżach wychodzą mi super, może to kwestia proszku..?
Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo planuję w niedzielę dla gości upiec no i musi wyjść idealnie!
A z jakiej firmy proszek do pieczenia używacie? Ja z Celiko. Przepisy na drożdżach wychodzą mi super, może to kwestia proszku..?
Idealnie wychodzi biszkopt "rzucany" - przepis do znalezienia gdzieś tu na forum. Co ważne - bez proszku, którego wolę unikać.
"Zamówiłam" ten biszkopt u mojej mamy - specjalistki od tortów (glutenowych) i wyszedł super - raz w wersji "piegusowej" - z makiem, drugi raz w wersji czarnej - z kakao. Był super, pięknie wyrośnięty i bardzo pyszny.
"Zamówiłam" ten biszkopt u mojej mamy - specjalistki od tortów (glutenowych) i wyszedł super - raz w wersji "piegusowej" - z makiem, drugi raz w wersji czarnej - z kakao. Był super, pięknie wyrośnięty i bardzo pyszny.
Ostatnio zmieniony pt 03 lut, 2012 19:39 przez Ola_la, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Właśnie piekę Wyrósł jak na zdjęciu, ale kulki się nie do końca złączyły. Może dlatego, że nie mając pędzelka "na dziko" posmarowałam je jajkiem i mi za dużo pomiędzy kulki spłynęło Następnym razem kulki poukładam na blaszce i zrobię bułki!!Justyna1982 pisze:Ja piekłam chlebek ziemniaczany i ... klapa totalna a w wypieku chleba nie jestem laik bo raz w tygodniu piekę. -Pierwszy chleb co nie wyszedł. Robiliście go? Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo normalnie to chlebki mi wyrastają, że hej i są pyszne (robię różniste na mixach z bezglutenu).
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Ciasto daktylowe
1 szkl. suche na wiór daktyle zmielone na proszek (z większymi kawałkami)
1 szkl. migdały zmielone na proszek
dwa duże jajka
1/2 szkl. oleju
szczypta soli,
ew. bakalie
Ubić pianę z białek z solą na sztywno. Do piany dodać żółtka, obie mąki (z migdałów i z daktyli), delikatnie wymieszać. Dodać ew, garstkę bakalii oprószonych skrobią kukurydzianą. Wlać ciasto do keksówki i piec godzinę w 160 stopniach C (sprawdzać patyczkiem, czy suche, jeśli nie, dopiec kila minut).
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, może dodać pół szklanki trzcinowego cukru.
Przepis autorski, przypadkowo wymyślony przy sprzątaniu spiżarni
Podobnie zrobiłam ciasto migdałowe, ale z bananami, zamiast daktyli dałam dwa banany pokrojone w kostkę i szklankę mąki owsianej plus łyżkę mielonego siemienia plus dwa dodatkowe jajka i 1/2 szkl. cukru trzcinowego. Bardzo dobre
1 szkl. suche na wiór daktyle zmielone na proszek (z większymi kawałkami)
1 szkl. migdały zmielone na proszek
dwa duże jajka
1/2 szkl. oleju
szczypta soli,
ew. bakalie
Ubić pianę z białek z solą na sztywno. Do piany dodać żółtka, obie mąki (z migdałów i z daktyli), delikatnie wymieszać. Dodać ew, garstkę bakalii oprószonych skrobią kukurydzianą. Wlać ciasto do keksówki i piec godzinę w 160 stopniach C (sprawdzać patyczkiem, czy suche, jeśli nie, dopiec kila minut).
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, może dodać pół szklanki trzcinowego cukru.
Przepis autorski, przypadkowo wymyślony przy sprzątaniu spiżarni
Podobnie zrobiłam ciasto migdałowe, ale z bananami, zamiast daktyli dałam dwa banany pokrojone w kostkę i szklankę mąki owsianej plus łyżkę mielonego siemienia plus dwa dodatkowe jajka i 1/2 szkl. cukru trzcinowego. Bardzo dobre
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Monisiaczka....jak ja robię barszcz nie na święta tylko tak na obiad, to normalnie robię na mięsie i daje ziemniaki. Jest syta i dobra. Można zabielić śmietaną.
aniadyrek....w glutenowych przepisach też mam 1/2 szkl oleju, więc może jest ok, ale według mnie chyba troszkę mało mąki. spróbuje to napiszę.
Polecam ziemniaczane kuleczki, wyszły.
aniadyrek....w glutenowych przepisach też mam 1/2 szkl oleju, więc może jest ok, ale według mnie chyba troszkę mało mąki. spróbuje to napiszę.
Polecam ziemniaczane kuleczki, wyszły.
@aniadyrek: ja robię taką babkę kokosową, ale wg mnie za mało jajek, ja zawsze robię 5 jajek, właśnie te 0,5 szklanki oleju - tyle że po kolei miksuję jajka, cukier, olej i na koniec dodaję mąkę i wiórki. Na 5 jajek tak ok. 1,5 szklanki mąki. Mi wychodzi super, musi być forma z kominem, wtedy równomiernie wyrasta. Acha, używam mąki uniwersalnej Bezglutenu bez skrobi pszennej powodzenia